Filmiki wędkarskie - wybór kamery
#501 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2016 - 22:54
- Sebalos lubi to
#502 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2016 - 05:40
Całkiem fajnie to wyszło, ciekawe jak będzie na łowisku ?
#503 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2016 - 08:54
Koledzy używający kamerek . Mam pytanie filmiki fajniej wychodzą z kamery umiejscowionej na głowie czy klatce piersiowej ? Czy jak jest kamerka na klatce to w kadr nie chodzą ręce , ubranie np. jesienią ?
#504 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2016 - 09:32
Mocowanie na głowie:
-bywa, że w trakcie łowienia się rozglądamy itd i podczas oglądania obraz co chwilę skacze.
- Kamerka wymaga odpowiedniego ustawienia w dół, żeby obejmowała to, co robią ręce, bez potrzeby wystawiania ich daleko przed siebie nawet podczas zwykłej zmiany przynęty.
-W przypadku mocowania z boku głowy (np. kamerki Sony) zdarza się, że długi daszek czapki wchodzi w kadr.
- podczas łowienia w upale, rozgrzana głowa może mieć wpływ na kamerkę, która umieszczona w obudowie może parować.
- zamocowana do daszka czapki może ją obciążać, przesuwać na głowie itd.
- pozwala uchwycić akcję która dzieje się gdzieś z boku, a wodząc głową za miejscem przynęty, nagrywamy to, co rejestruje nasz wzrok.
Mocowanie na klatce piersiowej:
- podczas holowania ryby, lub np. boleniowania z uniesionym kijem, zdarza się zahaczyć rękawem/ręką o kamerę.
-schylenie się do podebrania, lub np. podbieranie podczas łowienia z łodzi-ryba wypada z kadru, albo poprzez skręt tułowia, albo burta łodzi wszystko zasłania.
- obraz dużo stabilniejszy, niż podczas kręcenia z głowy.
- nagrywa tylko to, co jest na wprost nas (czasem to wada, a czasem zaleta )
- Winko lubi to
#505 ONLINE
Napisano 27 styczeń 2016 - 10:30
na klacie możesz montować kamerę na różnych wysokościach nisko np na wysokości wyrostka mieczykowatego czyli na granicy klatki piersiowej i brzucha jak i wysoko na wysokości rękojeści mostka czyli trochę poniżej szyi - wszystko kwestia ułożenia szelek
mi podoba się bardziej gdy kręcone jest z klatki piersiowej, bo z głowy trzeba więcej samokontroli i dokładniejszego ustawienia kamery,
#506 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2016 - 21:52
Ja bardziej przychylę się do wypowiedzi Kamila. Również najczęściej mocuję kamerkę na daszku czapeczki. Obecnie te kamerki mają bardzo szeroki kąt widzenia 150 stopni i więcej więc rejestrują niemal wszystko to co widzą nasze oczy i mamy dzięki temu również pole do manewru kamerką. Jedynie co mogę od siebie doradzić to ograniczenie do minimum stosowanie szczelnej obudowy gdy tylko jest to możliwe - dobre warunki atmosferyczne. Głos jest wtedy nagrywany bez żadnych zniekształceń i zmniejsza się również przez to masa zestawu. Wierzcie mi że kamerka staje się wówczas dużo lżejsza i czapeczka wraz z nią nie leci nam na przysłowiowy ,,pysk"
Jak dla mnie mocowanie kamerki na klatce piersiowej wymaga zdecydowanie większej samo kontroli ponieważ bardzo często bywa że zamiast najciekawszych ujęć uwiecznia się tylko mało interesujące łokcie. Przykładowo w momencie zacięcia ryby która serwuje nam widowiskową świecę widzimy nasze ramiona i tylko słyszymy rozplusk wody - resztę widz musi sobie już chyba tylko wyobrazić
#507 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2016 - 00:11
Tomku, czy możesz powiedzieć w jaki sposób umocowałeś swoją kamerkę do czapki? Jest bez obudowy, więc musiałeś to zrobić jakoś solidnie, tylko jak?
#508 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2016 - 00:44
Testowałem taki sposób, i w samych akcesoriach kamerki powinien być uchwyt do zamocowania na jakąś powierzchnię, coś typu, że zdzierasz ochronkę i przyklejasz gdzie chcesz Dosyć mocno to trzyma, i nie powinno się nic stać, ewentualnie można się zabezpieczyć na taką sytuację a sposobów trochę jest. Co do samego zamontowania w ten sposób kamerki, to trzeba się pobawić z dostępnymi akcesoriami dołączonymi do sprzętu.
#509 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2016 - 07:33
Tak jak wspomniał MATIG do każdej kamerki powinne być dołączone takie dwustronne plastry klejące. Ja jednak wary temu nie dałem jak chodzi o daszek czapeczki. No chyba szlak by mnie trafił jakby kamerka bez obudowy za parę stówek odkleiła mi się i wpadła do wody!!! Ja to Marcinie zrobiłem nieco inaczej. Mianowicie niemal każdy daszek w czapeczce obszyty jest materiałem a sam daszek jest z plastiku. Rozciąłem materiał, dziura na jakieś trzy cztery centymetry ale tak aby plastikowy uchwyt ją zakrywał i przykleiłem go po prostu na super glue Do dziś trzyma jak cholera i nawet na mrozie nie puszcza. Należy jednak uważać bo te chińskie plastiki w daszkach są przeróżne i czasem może się zdarzyć że będzie trzeba użyć innego kleju. tak więc przed pujściem nad wodę radzę się upewnić że uchwyt mocno trzyma
- MATIG i Engimabaits.pl lubią to
#510 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2016 - 12:24
fajne patenty
#511 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2016 - 12:32
Hero 4 widzę, , już nie mogę się doczekać Twoich nowych filmów Tomku. Jakość zapewne będzie przednia
#512 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2016 - 13:21
#513 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2016 - 14:09
brakuje tylko gumki do czapki ....
#514 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2016 - 06:11
Tomcio kiedy twoje nowe filmy z kleniami się pojawią?
A kiedy puści lód na rzekach, bo mi nerwy już puszczają Nadeszła odwilż więc i szansa jest
#515 OFFLINE
Napisano 11 luty 2016 - 22:36
Jakby ktos drona szukal
#516 OFFLINE
Napisano 20 luty 2016 - 23:34
Może to temat na osoby temat, ale zaraz nerwicy i rozstroju żołądka dostane
Czy używa ktoś z Was power banku co swojej kamerki? Wybór tego jest przeogromny a ja mam dylemat co wybrać. Generalnie chciałbym używać banku jako zasilania stałego. 4 godzinki to minimum jakie bank powinien oferować, przy czym nie szukam czegoś wygórowanego. Budżetowy zapas mocy, powiedzmy maksymalnie do 100zł. Elektrykiem nie jestem, nie znam się na tych całych napięciach i zbędna jest dla mnie ta wiedza Dodam jedynie, że ładowarka u mnie ma 5.0V i 2A na wyjściu a bateria 3.7V 900mAh i 3.33Wh
Ktoś może mi pomóc odnaleźć się w temacie?
#517 ONLINE
Napisano 21 luty 2016 - 23:37
Walczę z powerbankami od pewnego czasu. Mam od lat małego Sanyo Eneloop i jest super. Tylko mała pojemność. I prąd max. do 1 A.
Varta o pojemności około 6000 mAh była dobra ale droga.. Trzymała pojemność. Mogłem naładować tableta z baterią 4000 i smartfona 2000 prawie. Ale tuż przed upływem gwarancji padła.ja padła. Na szczęście zwrócili kasę.
Teraz kupiłem Tracera z deklarowaną pojemnością koło 10000 mAh. Wyswietlacz i inne bajery. Dwa gniazdka do ładowania - 2,1 i 1A
http://allegro.pl/sh...item=5902029219
Ale ni cholery tyle nie ma. Ładuje tableta 4000 i fona 2000 i pada. Poza tym chinole pomylili gniazda. To mocniejsze jest opisane jako słabsze i odwrotnie.
Tak wiec wciąż szukam.
Założyłem nowy temat:
http://jerkbait.pl/t...obry-powerbank/
Użytkownik godski edytował ten post 21 luty 2016 - 23:46
#518 ONLINE
Napisano 12 marzec 2016 - 13:37
Zastanawiam się nad kupnem kamerki sportowej, koniecznie z funkcją videorejestratora.
Pierwszym wyborem jest SJ4000 od tracera. Do czego tak naprawdę wykorzystywana jest funkcja wifi w tej kamerze ? Z czystym sumieniem mogę brać wersję bez ?
A może pojawiły się jakieś ciekawe alternatywy dla tracera? (cena ma znaczenie)
#519 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2016 - 13:44
Zastanawiam się nad kupnem kamerki sportowej, koniecznie z funkcją videorejestratora.
Pierwszym wyborem jest SJ4000 od tracera. Do czego tak naprawdę wykorzystywana jest funkcja wifi w tej kamerze ? Z czystym sumieniem mogę brać wersję bez ?
A może pojawiły się jakieś ciekawe alternatywy dla tracera? (cena ma znaczenie)
A nie chcesz a Ali sprowadzić sobie SJCAM Sj 4000 orginała ?? Albo SJ 5000 ?
Wifi miałem i mam w kamerze. Nigdy nie używałem. Wg mnie zbędna zabawka
#520 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2016 - 13:54
- Kaszub Bait lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych