Filmiki wędkarskie - wybór kamery
#541 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2016 - 23:17
#542 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2016 - 23:27
Aż tak to sie nie znam wg mnie jakosc jest genialna i dla mnie wystarczająca.
Jakość tak, mi również nic więcej nie potrzeba. Ale płynność jakby porównać z czymś co rzeczywiście nagrywa w 60fps (filmik wkleiłem na poprzedniej stronie) to po odpowiednim zrenderowaniu, płynność jest diametralnie różna. A w sj 4000 to 60 fps to po prostu pomyłka, a szkoda, bo za tą cenę to byłby zdecydowanie hit.
Użytkownik MATIG edytował ten post 12 marzec 2016 - 23:35
#543 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 06:40
Więc tu dla porównania macie Go Pro Hero 4 1080 60 fps:
- MATIG lubi to
#544 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 09:29
a tej M10 ktoś używa ?
#545 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 17:50
a tej M10 ktoś używa ?
Jakość podobna do sj 4000 taka sama praktycznie, tylko mniejsza i może ciut lepsze kolory, ale wystarczy wejść w ustawienia w sj 4000 pozmieniać pare opcji i jest to samo .
PS: jednak m10 to to samo w środku co sj 4000 tylko wielkość inna
Użytkownik MATIG edytował ten post 13 marzec 2016 - 17:55
#546 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 20:31
Ja jednak nadal twierdzę że Go Pro na dzień dzisiejszy nie ma sobie równych a reszta tym kamerką podobnym to tylko kopie które jednak pozostają w tyle. Zapewne tym postem się niektórym kolegą narażę ale jednak takie jest moje zdanie w tym temacie
#547 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 21:10
Bo to co napisałeś to prawda, tylko że jest tak jak mówisz tylko w topowych wersjach gopro. Tańsze gopro nie mają racji bytu bo "zjadają" je względem ceny/jakości/wyposażenia (akcesoria) tańsze kamerki typu sj 4000 itp. . Poza tym rzeczywiście faktem jest, że kopie pozostają w tyle, ale nie jest to jakaś ogromna różnica. W swojej sj 4000 zupełnie zmieniłem/zmodyfikowałem podstawowe ustawienia i efekt jaki uzyskałem jest dla mnie mega wystarczający, poza tym można się pobawić jeszcze w programach do edycji i efekt też można uzyskać super. Są dostępne różne soczewki uv, itp. które też dają sporo. Jak kogoś stać to niech bierze topowe gopro i ma z głowy kombinowanie w ustawieniach bawienie się z kolorami w programach itd. . Poza tym fakt jest też taki że płaci się duże pieniądze też za sam napis "gopro" i nie mowa tu tylko o kamerkach ale również o akcesoriach, gdzie przykładowe szelki bez napisu "gopro" można kupić o połowę taniej czyt. 40-50 zł, a to jest różnica .
Gdybym miał jakiegoś znajomka na miejscu co ma gopro, to z chęcią bym zrobił jakieś porównanie do dużo tańszej kamery jaką jest już wspomniana sj 4000. Bo większość porównań na youtube jest dla mnie nie wystarczająca, a z sj 4000 można wycisnąć naprawdę ładny obraz.
300 zł vs 2000 zł
Użytkownik MATIG edytował ten post 13 marzec 2016 - 21:19
- Kaszub Bait lubi to
#548 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 22:24
Panowie, jak już zaczynacie porównywać kamerki za 300 i 2000pln ,to może ktoś używa jeszcze tańszych?
Szukam opinii i spostrzeżeń osób które użytkują bardziej ekonomiczną wersję SJ 4000 czyli SJ 400 HD explore.
http://www.tracer.pl...plore-sj-400-hd
Posiadam takową od zeszłego sezonu,nagrałem kilka filmików i nie jest bardzo źle ,tylko kolory jakoś mało nasycone i żywe.
Nagrywałem w bardzo jasnym świetle(południowy skwar ,w pełnym słońcu) i dość blado to wypadło.
Dodam że w gorszych warunkach oświetleniowych (poranek,zmierzch czy zachmurzone niebo) tez jest podobnie.
Ktoś posiada,użytkuje może coś podpowie?
Pozdrawiam Tomi
#549 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 23:07
Taniej niż te trzy stówki nie polecałbym schodzić, 300 zł to i tak bardzo przystępna cena jak za taką jakosc nagrywania (sj 4000)
PS: Poza tym znalazłem prawdopodobnie alternatywe dla sj 4000, jest to sj 7000 nagrywa bardzo ładnie, prawdopodobnie lepiej od sj 4000, tak na pierwszy rzut oka wygląda. Musze poszperać w necie o tej kamerce. Poza tym cena fajna, na allegro za sj 7000 - 329 zł .
#550 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 23:22
Ten test mega. SJ4000 jak dla mnie lepiej kręci. Zatrzymajcie nagranie na chwilę i więcej szczegółów widać. Poza tym bardziej wyraźny obraz, mniej rozmazany. Ale ja się nie znam. Kupuję. Tylko aby na oryginał trafić.
Użytkownik godski edytował ten post 13 marzec 2016 - 23:46
#551 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 23:25
Jeśli chodzi o kamerki Lamax, to ja nabyłem x8. Jestem zadowolony jak na tą cenę. Co do jakości filmów na YT, to i tak wiele zależy nie tylko od tego, czy wrzucamy surowy film, czy już obrobiony w jakimś programie. Ważny jest też format pliku i jego szczegółowe parametry. Ja dla przykładu konwertuje fragmenty do filmu w formacie MOV, jakości najlepszej i rozdzielczości oryginalnej. Codec video ustawiam na x264, video bitrate 4000, klatkowanie na 60kl/s (jak w surowym pliku).
Z tego co czytałem i wstępnie testowałem, to na YT właśnie format MOV daje najlepszą jakość.
Dalej film sklejam w you tubowym programie Jakoś podupada po raz drugi po konwersji i opublikowaniu na YT. Tak to wyglądam po moich zabiegach, choć pliki surowe są naprawdę świetne.
#552 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 23:31
Ten test mega. SJ4000 jak dla mnie lepiej kręci. Zatrzymajcie nagranie na chwilę i więcej szczegółów widać. Ale ja się nie znam. Kupuję. Tylko aby na oryginał trafić.
Z tego linku na allegro co wcześniej podałem, jest pewna.
Marcin, to video bitrate za mały ustawiasz, video bitrate też powinno się ustawić na taki w jakim jest nagrany materiał, ja tak przynajmniej robie. Co do formatu, to tu mnie zdziwiłeś jutro przy kawie rano porenderuje krótkie materiały w różnych formatach również w mov, i wrzucę na yt zobacze jak to będzie wyglądac.
#553 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 23:41
Mateusz nie sugeruj się tym MOV Opinii na temat formatu wejściowego na YT jest wiele. Robiłem wstępne testy i z pewnością lepiej mi to wychodziło niż przy formacie Avi czy mpeg.
Trzeba kombinować.
Ta sama kamerka co moja, a zobacz na jakość najlepszą w odtwarzaniu. Powiedziałbym, że świetna.
#554 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2016 - 23:55
Kwestia renderu na 100 %. Ja zawsze renderuje do mp4 i narazie, formatu nie zmieniam bo jest "ok".
#555 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 08:53
Nie wypowiem sie tu na temat parametrow uzytkowych, jak widac koledzy wyzej to specjalisci
Chcialbym wysnuc jedynie moja teorie. GoPro kosztuje tyle ile kosztuje poniewaz wyrobilo sobie marke, podejzewam ze elementy w GoPro zostaly wykonane w Chinach tak samo jak w kamerkach za 300-400zl. Sadze ze to juz ruch marketingowy, nowosc zawsze bedzie droga bo ma swoich zwolennikow ktorzy i tak kupia produkt po danej im cenie, chocby mieli druga polowe miesiaca glodowac .
Ja wybralem Sjcam poniewaz nie bylo mnie stac na GoPro, jednak jak zobaczylem jakosc nagranych filmikow to szczerze nie potrzebuje nic wiecej. Porownujac nie tak dawno przeciez, jak nagrywalo sie filmiki za pomoca telefonu gdzie aparat mial 2-8MegaPix - ile lat temu tak bylo? 5-8lat? Technologia idzie blyskawicznie do przodu.
Dlatego mysle ze jakosc za 2tys. i jakosc za 300zl. wiele sie nie rozni, rozni sie jedynie zasobnosc portfela.
- MATIG i Kaszub Bait lubią to
#556 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 09:14
wg mnie może być różnica w komponentach użytych, a reszta to faktycznie marketing. Może i trwałość też będzie lepsza po stronie GoPro ale za to nie dam sobie nic uciąć.
skoro kopiują wszystko w tym i samochody to skopiowanie kamery żaden problem. Mi SJCAM pasuje
- MATIG lubi to
#557 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 09:41
Ostatnio troche testuje ustawienia sj 4000, głównie iso i eskpozycję, balans bieli mam ogarnięty i wiem który jest najlepszy. Z ostrością też jest fajny myk, bo na "normalnej" obraz jest ostrzejszy niż na "mocnej" natomiast na "mocnej" jest wszystko jakby bardzeij wygładzone, mniej poszarpane i w dodatku również utrzymuje dobrą ostrość, że nie ma sie o co przyczepić.
Testowałem też dodatkowy program do sony vegasa, w którym wystarczy wybrać rozdzielczość 720p lub 1080p i jakość, no i kliknąć save, to wszystko. Chyba znowu będe używał tej wtyczki bo już kiedyś tego używałem ale to przy innych filmikach.
Zresztą zrobiłem nawet porównanie między ostrością mocną i normalną :
Użytkownik MATIG edytował ten post 14 marzec 2016 - 09:52
- Kaszub Bait lubi to
#558 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 10:39
to że taki wpływ ma ustawienie ostrości się nie spodziewałem ! dzięki Matig , przetestuje w spojej SJ 5000 + i dam znać może SJCAM tak ma
- MATIG lubi to
#559 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 14:41
No jak dla mnie po tych zmianach MATIG to obraz zdecydowanie lepszy, wrecz idealny? Az sam ustawie tak jak Ty masz.
- Kaszub Bait lubi to
#560 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 15:10
Napiszcie czy u wszystkich po zmianach ustawienia jest lepiej.
Czy ta kamerka pracuje z podłączonym powerbankiem? Miałem tanią z Juli i pracowała.
I czy ta M10 to to samo co 4000 na 100%?
Jest mniejsza i to mnie przekonuje.
Użytkownik godski edytował ten post 14 marzec 2016 - 15:25
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych