Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Ryobi Arctica 3000 CF

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   DumFish

DumFish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 12:48

Witam. Czy sa tu osoby posiadajace te kolowrotki z nowej serii kongera? chodzi mi dokladnie o taki kolowrotek 

http://www.fotosik.p...fe06800663.html

Jest to ryobi arctica cf 4000

Jestem dosc mocno zawiedziony nim i chcialbym sie dowiedziec czy to ja jestem pojedynczym rpzypadkiem czy te kolowrotki to taki szrot?

jak widac na zdjeciu pierwszy problem to nawiniecie plecionki dla mnie masakra....

Drugi problem pojawil sie po ok 5 wypadach na ryby, nie za bardzo wiem jak to opisac, ale przejawia sie to stukaniem w korbce jak by byl luz na lozysku, lub gdzies w srodku nie wiem... przenoszace sa drgania na wedke przy obciazeniu kolowrotka (mam tu na mysli np 20gr gloweczka  + guma i uciag wody) na sucho kolowrotek kreci ladnie... mozna tez wyczuc to gdy sie chce ciasniej nawinac plecionke.

kolowrotek na reklamacjje polecial drugi raz pierwszym razem naprawiali ponad meisiac (wymienili rolke na kablaku) problem nie ustapil. Natomiast kolowrotek juz w miare prosto nawija plecionke.

drugi raz oddalem kolowrotek do sklepu i nie wiem co dalej z nim bedzie, natomiast wiem ze te stukanie luzy czy co to jest pojawil sie tez na kolowrotku kolegi, wiec na pewno nie jest to tylko moj przypadek a moze wadliwa partia? lub te kolowrotki tak maja. Jezeli ktos posiada taki kolowrotek prosze o podzielenie sie informacjami.

Za kolowrotek dalem 315zl dla mnie to dosc duza kwota za kolowrotek i moim zdaniem powinien chodzic rowno, cicho i bez jakiś stukow. Starsze kolowrotki ktore mam chodza duzo lepiej (jednak nie nadaja sie do plecionki stad kupno tego ryobi)

Kolowrotek od kongera

Użytkownik Michci0 edytował ten post 12 marzec 2015 - 12:48

#2 OFFLINE   Locutus85

Locutus85

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaBusko Zdrój
  • Imię:Łukasz

Napisano 12 marzec 2015 - 12:57

Tak mialem taki problem w Ultimie i Spro ZaltArc. Problemem jest susza na mechanizmie posuwu szpuli. Trzeba użyć dobrego smaru (najlepiej Penn) i problem znika. Na serwis nie masz co liczyc oni mają wszystko w 4 literach.

PS. Być może problem leży gdzie indziej, u mnie to pomogło

Użytkownik Locutus85 edytował ten post 12 marzec 2015 - 12:58

#3 OFFLINE   Dokuś

Dokuś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów
  • Lokalizacjaどこ水と自然!
  • Imię:Dok

Napisano 12 marzec 2015 - 13:00

Miałem taki kręciołek i ...nie miałem takiego problemu. Działał bezawaryjnie przez dwa sezony, następnie przejął go mój kolega i dalej działa... Podstawową sprawą jest właściwe przesmarowanie i pierwsze (!) spasowanie (po około dwóch tygodniach łowienia)...

#4 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1661 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 marzec 2015 - 13:06

Co do Arctici się nie wypowiem,nie mam,ale jeden fragment Twojego posta mnie ciekawi:

Michci0, on 12 Mar 2015 - 11:48, said:

... Starsze kolowrotki ktore mam chodza duzo lepiej (jednak nie nadaja sie do plecionki stad kupno tego ryobi)...

Jakie to są starsze i dlaczego nie nadają się pod plecionki?

• Locutus85 lubi to

#5 OFFLINE   KacperG

KacperG

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 12 marzec 2015 - 14:01

U mnie chodzi normalnie,może poza małym luzem,może trafiłeś na wadliwy jakiś, proponuje oddać dalej na gwarancje jak przyjdzie z 3reklamacji nie naprawiony to żądać wymiany na nowy albo zwrot gotówki

• Maciej1979 lubi to

#6 OFFLINE   DumFish

DumFish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 14:14

mozliwe ze jest to susz bo jest to taki dosc dziwny dzwiek "suchy" ale ja nie bede nic majsterkowac w nim jest gwarancja niech robia... dla mnie tragedia bardzo zaluje ze kupilem ten kolowrotek.

Dodatkowo te stuki... wibracje masakra

hahah sry na telefonie pisalem nie wiem czemu tak mi podmienilo slowo haha

Użytkownik Michci0 edytował ten post 12 marzec 2015 - 15:27

#7 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1661 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 marzec 2015 - 14:19

Michci0, on 12 Mar 2015 - 13:14, said:

mozliwe ze jest to susz bo jest to taki dosc dziwny dzwiek "suchy" ale ja nie bede nic majsterkowac w nim jest gwarancja niech robia... dla mnie tragedia bardzo zaluje ze kupilem ten telefon.

Rozumiem że jesteś wkurzony(naprawdę) ale..Ty telefon do kija podpinasz?! ;)

• Fiskare lubi to

#8 OFFLINE   Piotreq

Piotreq

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 426 postów
  • LokalizacjaPłock

Napisano 12 marzec 2015 - 14:20

dla mnie tragedia bardzo zaluje ze kupilem ten telefon.

:huh:  ;)

#9 ONLINE   lukanio

lukanio

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 14:33

drag, on 12 Mar 2015 - 13:19, said:

Rozumiem że jesteś wkurzony(naprawdę) ale..Ty telefon do kija podpinasz?! ;)

Ważne, aby coś dzwoniło na rybach :-) U mnie są to zwykle butelki po piwie :-)

• Fiskare lubi to

#10 OFFLINE   Dokuś

Dokuś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów
  • Lokalizacjaどこ水と自然!
  • Imię:Dok

Napisano 12 marzec 2015 - 14:41

mozliwe ze jest to susz bo jest to taki dosc dziwny dzwiek "suchy" ale ja nie bede nic majsterkowac w nim jest gwarancja niech robia... dla mnie tragedia bardzo zaluje ze kupilem ten telefon.

Panowie.... Pogubiłem się....O co kaman?...

#11 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3477 postów
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 12 marzec 2015 - 20:01

Dokuś, on 12 Mar 2015 - 13:41, said:

Panowie.... Pogubiłem się....O co kaman?...

iphone , mówi Ci to coś ? :D
  • JanuszD lubi to

#12 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 12 marzec 2015 - 20:09

Aplikacja Master Fishing :D

#13 OFFLINE   marcin81

marcin81

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Marcin

Napisano 12 marzec 2015 - 22:57

Moja Arctica 3000 dostała drgań i stuków po czterech miesiącach wędkowaniu (główki do 10 gram). Od początku miałem problemy z nierównym nawojem plecionki(podkładki pod szpule pomogły) szumiącym łożyskiem rolki itp.Smarowanie kombinowanie z podkładkami nic nie pomogło- poszła na spławik. Ostatnio kręciłem w sklepie Zauberem i Spro Red Arc ale ich praca nie urzekła mnie lekkie stuki, szumy itp.Kupiłem używanego Jaxona ZX Machine i kręci super nawet główkami po 30gr. :)

#14 OFFLINE   smoko

smoko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów
  • Lokalizacjaciechanow
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Zbrzezny

Napisano 12 marzec 2015 - 22:59

Czytajac rozne wypowiedzi to serwis i tak nie naprawi wiec moze warto samemu przesmarowac lub oddac do smarowania komus kto sie na tym zna.

#15 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 23:54

Kurcze, jakaś epidemia tej usterki... Zwykle tyczyło się Zauberów, ale kupiliśmy z kumplem dwie sztuki Spro Passion i również ten objaw występuje. Obecnie są w serwisie.

Zaubera mi z tej usterki wyleczyli, więc pewnie da się to zrobić.

Swoją drogą wszyscy posiadacze kręciołków sprzed minimum 2 lat są zadowoleni, a obecnie trudno kupić w ogóle działającą sztukę. Od jesieni miałem już w łapach 5 kręciołków z takimi wadami. Co ciekawe nie ma tej wady żaden z moich starych kołowrotków, a są to modele budżetowe bądź leciwe (np. Shimano Alivio czy też 15 letni Dragon bez oporówki). Naprawdę jestem ciekaw co się teraz dzieje z produkcją. Przymierzam się do jeszcze jednego zakupu, ale obawiam się, że poza Jaxonami ZX/VX nic na rynku do 300-400 zł nie działa... W tej chwili testuję tanią Siennę - na razie jest ok. No i reaktywowałem z pomocą kolegi ponad 10 letniego Cormorana w rozmiarze mniej więcej 1000, którym lata temu machałem wahadłami i czym się dało.

Jeszcze chwila i dojdzie do tego, że lepiej kupić budżetowca sprzed lat niż nowy kołowrotek ze średniej półki.

#16 OFFLINE   DumFish

DumFish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów

Napisano 13 marzec 2015 - 08:50

no i wlasnie o tym mowie moje starsze kolowrotki budzetowe zdecydowanie chodza lepiej od tego sprzetu ktory myslalem ze bedzie smigal za taka kase. nigdy nie przeznaczylem na kreciolek wiece jak stowke wiec 300 jest dosc sporo dla mnie

Dodatkowo ten serwis... 

#17 OFFLINE   Pendergrast

Pendergrast

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów
  • LokalizacjaBusko-Zdrój

Napisano 13 marzec 2015 - 09:36

Na nawój powinna pomóc podkładka pod szpulę. Zdecydowanie widać, że jest ona osadzona za nisko i nie dowija na dole a robi nadkład u góry.

Środek, ciężko stwierdzić. Trzeba by zajrzeć do środka. Może jakieś wadliwe łożysko, może niedosmarowany lub za bardzo nasmarowany w nieodpowiednich miejscach. Podaj datę zakupu kołowrotka.

Użytkownik Pendergrast edytował ten post 13 marzec 2015 - 09:37

#18 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3477 postów
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 13 marzec 2015 - 11:40

Locutus85, on 12 Mar 2015 - 11:57, said:

Tak mialem taki problem w Ultimie i Spro ZaltArc. Problemem jest susza na mechanizmie posuwu szpuli. Trzeba użyć dobrego smaru (najlepiej Penn) i problem znika. Na serwis nie masz co liczyc oni mają wszystko w 4 literach.

PS. Być może problem leży gdzie indziej, u mnie to pomogło

przyczyna jak wyżej, żadne łożysko czy inne wady, czasem też nie dokrecona oś, ogólnie sporym mankamentem jest to że wózek od posuwu śmiga po kole mimosrodowym bezpośrednio się z nim stykajac czyli aluminium vs aluminium , na tym patyczku od koła powinna być gumowa uszczelka tlumiaca stuki jak np w daiwie.

#19 OFFLINE   rostov

rostov

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 13 marzec 2015 - 11:43

Fajny polecam :P

• bony20 lubi to

#20 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods