spinning/casting na blanku muchowym
Started By
peresada
, 28 wrz 2010 17:52
4 odpowiedzi w tym temacie
#1 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2010 - 17:52
witam!
swego czasu kupiłem za niewielkie pieniądze morski blank winstona
9' XTR-3 wt6
zastanawiam się czy można by było na tym blanku zrobić kij castingowy czy spinningowy. czy można określić ewentualną moc tego blanku? dolnik u podstawy ma 11.10mm szczytówka mierząc centymetr od końca ma 1.80mm.
będę wdzięczny za wszelkie sugestie
pozdrówka,
peresada
swego czasu kupiłem za niewielkie pieniądze morski blank winstona
9' XTR-3 wt6
zastanawiam się czy można by było na tym blanku zrobić kij castingowy czy spinningowy. czy można określić ewentualną moc tego blanku? dolnik u podstawy ma 11.10mm szczytówka mierząc centymetr od końca ma 1.80mm.
będę wdzięczny za wszelkie sugestie
pozdrówka,
peresada
#2 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2010 - 00:25
Witam
Niedawno robiłem koledze wędkę na tym blanku jako muchówkę,ale potem żałował że nie zrobił sobie z tego pstrągowego spina.Chociaż i tak to by było za mocne. Wg mnie jako spinning ma wyrzut ok 20gr i moc co najmniej 12 lb.Tym kijem aż się prosi łowić kilku kilogramowe rybki
Pozdr Wojtek
Niedawno robiłem koledze wędkę na tym blanku jako muchówkę,ale potem żałował że nie zrobił sobie z tego pstrągowego spina.Chociaż i tak to by było za mocne. Wg mnie jako spinning ma wyrzut ok 20gr i moc co najmniej 12 lb.Tym kijem aż się prosi łowić kilku kilogramowe rybki
Pozdr Wojtek
#3 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2010 - 10:46
Dostałem właśnie blank muchowy Lamiglasa 12wt 8'6 4-pcs ze szkła - niezła armata i trochę ciężkawy ale chcę z niego skręcić średniego casta w trzech częściach (190cm)(oryginalne spigoty piknie się uginają). Pierwsze próby z przyklejonymi taśmą przelotkami wypadają pomyślnie (szybki o pięknym ugięciu, dolnik mocny). Teraz tylko import komponentów i heja na szczupłe ryby.
Moim zdaniem pod casta/spina najlepiej się nadają konstrukcje muchowe konstrukcje typu saltwater - a taką właśnie jest Winston XTR (sam się na niego czaiłem w mrfc jak był na wyprzedaży). Zwykłe blanki muchowe w niższych klasach są moim zdaniem zbyt delikatne do takich pomysłów.
pzdr
kwiat
Moim zdaniem pod casta/spina najlepiej się nadają konstrukcje muchowe konstrukcje typu saltwater - a taką właśnie jest Winston XTR (sam się na niego czaiłem w mrfc jak był na wyprzedaży). Zwykłe blanki muchowe w niższych klasach są moim zdaniem zbyt delikatne do takich pomysłów.
pzdr
kwiat
#4 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2010 - 20:15
witam!Witam
Pozdr Wojtek
no to pomyślę, chociaż te 12lb to trochę mało.
napisz jak muchówka wyszła?
#5 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2010 - 00:53
Na sucho blank był sztywny, a po uzbrojeniu zrobił się jeszcze mocniejszy .Wg Winstona przeznaczenie tego blanku to duże pstrągi,nieduże ryby słonowodne w trudnych warunkach atmosferycznych.
Chociaż ja bym na pstrągi z tym nie poszedł,przynajmniej nie w Polsce .
Pozdrawiam
Chociaż ja bym na pstrągi z tym nie poszedł,przynajmniej nie w Polsce .
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych