Dawia presso.
Napisano 22 listopad 2010 - 06:25
Chodzi mi o trwałosc, ergonomie,morzliwosci rzutowe.
I po ile chodzą nowe a po ile urzywki?.
Guest__*
Napisano 22 listopad 2010 - 08:01
Napisano 22 listopad 2010 - 14:19
średnica zewnętrzna szpulki presso = 31mm a np. średnica zewnetrzna szpulki yumeya do antresa ar = 34 mm
Napisano 22 listopad 2010 - 19:06

I czekam na wiencej

Guest__*
Napisano 22 listopad 2010 - 19:09
Napisano 22 listopad 2010 - 21:14
Napisano 22 listopad 2010 - 21:22

Napisano 22 listopad 2010 - 22:12
krzysiek_pomorsko?
Napisano 23 listopad 2010 - 06:18
na starcie z wyszukiwarki:
http://www.jerkbait.pl/?p=204
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&&th=674 &goto=10169
http://www.jerkbait.pl/?p=225
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=42047& amp;
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1925& ;prevloaded=1&&start=0
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=42047& amp;
Napisano 23 listopad 2010 - 13:56
A jaki kijek bendzie odpowiedni do tego młynka twojim zdaniem
krzysiek_pomorsko?
Przepraszam że niepytany wtrące swoje 3 grosze

@pitt ma rację że wiele napisano o tych aspektach na jerkbaicie, polecam artykuły poświęcone baitcastingowi oraz skorzystanie z wyszukiwarki i przeszukanie zasobów forum - prawdopodobnie ograniczy to liczbę Twoich pytań i ułatwi zadanie kolegom którzy zechcą rozwiać wątpliwości jakie pozostaną Ci po lekturze.
Pozdrawiam
Napisano 23 listopad 2010 - 20:58

Napisano 30 listopad 2010 - 17:12
Z Czech, więc bez opłat celnych przyjdzie.
Napisano 30 listopad 2010 - 17:51

Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano 15 luty 2025 - 21:09
Cześć
Odkopuję, bo jestem ciekaw czy nadal w Waszych arsenałach Daiwa Presso i jak się sprawuje?
Uprzedzam, większość linków w wątku jest nieaktywnych, fajnych piszacych też już brak, a multiplikator, dla mnie niedościgły wzór elegancji ( ta matowa czerń ze złotawymi dodatkami), wykończenia, trwałości i poręczność nadal łowi dla mnie parę okoni rocznie.
Czy i dla Was, a szczególnie gdy można już dobrać lekką szpulkę?
Łowię Daiwami, na tapecie steezy, obiektywnie jednak przyznam, że doskonałe technicznie, wizualnie nie umywają się do Presso.
Szarobure kolory, regulacja hamulca rzutowego ukryta i trudno dostępna np w deszczu lub śniegu, z malutkimi oznaczeniami, o przekręceniu w rękawiczce można pomarzyć, symbole kolejnych modeli pokombinowane w 3 du..py,
Lubię steezy, sercem jestem jednak przy starym Presso.
pozdrawiam
- Marcin Rafalski, skius, bob74 i 1 inna osoba lubią to
Napisano 15 luty 2025 - 21:16
Paweł Bugajski, on 15 Feb 2025 - 20:09, said:
Cześć
Odkopuję, bo jestem ciekaw czy nadal w Waszych arsenałach Daiwa Presso i jak się sprawuje?
Uprzedzam, większość linków w wątku jest nieaktywnych, fajnych piszacych też już brak, a multiplikator, dla mnie niedościgły wzór elegancji ( ta matowa czerń ze złotawymi dodatkami), wykończenia, trwałości i poręczność nadal łowi dla mnie parę okoni rocznie.
Czy i dla Was, a szczególnie gdy można już dobrać lekką szpulkę?
Łowię Daiwami, na tapecie steezy, obiektywnie jednak przyznam, że doskonałe technicznie, wizualnie nie umywają się do Presso.
Szarobure kolory, regulacja hamulca rzutowego ukryta i trudno dostępna np w deszczu lub śniegu, z malutkimi oznaczeniami, o przekręceniu w rękawiczce można pomarzyć, symbole kolejnych modeli pokombinowane w 3 du..py,
Lubię steezy, sercem jestem jednak przy starym Presso.
pozdrawiam
Hej , mi się jakiś czas temu udało nabyć Presso.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Paweł Bugajski i BOB lubią to
Napisano 15 luty 2025 - 21:18
SzczupakRzeczny, on 15 Feb 2025 - 20:16, said:
Hej , mi się jakiś czas temu udało nabyć Presso.
Tak samo jak i Ciebie, urzekł mnie jej wygląd
Z tego co kojarzę to szpule są kompatybilne z Daiwa Pixy i opcja jest AliExpress. Chociaż ja wolę fabryczną złotą szpulkę , no i jeszcze Japonia jakieś szpule Zpi lub KtF. Wiadomo że drogi zestaw. Ja dodatkowo zmieniłem wodzik na złoty
Odcień delikatnie inny , ale pasuje lepiej niż fabryczne srebro
![]()
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Piękna sztuka!
- SzczupakRzeczny lubi to
Napisano 15 luty 2025 - 23:37
U mnie ten projekt Daiwy łowi do tej pory i jest nie zastąpiony. Z, racji tego że estetycznie kolory zastosiwabe ni nie pasują używam innych modeli w których już design jest akceptowalny przez moje ego.
Presso czy też seria Liberto Pixy potem Px68 i Px68 type R (celowo napisałem chronologicznie) to technicznie bardzo zbliżone młynki. Różnią się smaczkami. Konstrukcyjnie to zmniejszony Steez serii 100 i 103. Body i polik z tego samego materiału co Steez. Przekładnie występują duraluminiowe i mosiężne jak i w serii Steez. Dużo można by pisać a nie będę przynudzał.
Do Presso pasuje wszystko od Serii których wspomniałem wyżej.
Mozna dodać wodzik od slp który jest dalej odsunięty od szpuli tak jak to zrobił Damian. Zmienić przekładnie na szybsza. Dodać łożysko na przekładni wodzika. Adoptować szpulki o których wspomnano wcześniej.
U mnie jest to podstawowy model z brandy Daiwy. Nie zastąpiony i nie doceniony przez Polskich wędkarzy ale to i dobrze. Więcej dka mnie. 🤣🤕😊. Mam kilka egzemplarzy jeden nawet z przekładnia 8.1 :1 i wymieniam regularnie smar wraz z łożyskami. Mam kilka modeli najnowszych multikow ale i tak sięgam po ta ponadczasowa budę latami nawet dekadami uzbierałem sobie kulka modeli na które choruje do tej pory. Udalo mi się nawet doby przełożenie przez te wszystkie lata na przekładni mosiężnej o stosunku 5.8:1 oraz 6.3:1. Pisać mógłbym o nich wiecwj niż Kamil (@Mekamil) o Abu hehehe. Ale więcej jak jest wilka ciągnie do lasu a, w lesie rzeczka a, w rzeczce ryba która chce przesadzic w przynętę... Taka choroba z wanną hobby która gryzie się z siedzeniem przed kompem i stukanie w klawisze zwłaszcza z tak zmanierowanym obecnie społeczeństwem.
Pozdrawiam serdecznie.
- Rheinangler, ManieQ, MietekK i 1 inna osoba lubią to
Napisano 16 luty 2025 - 17:55
Nic nie przerabiałem, smaruję i łowię.
150 gramów z lekką szpulką i nawiniętą plecionką.
To jeden z nielicznych multiplikatorów w mojej kolekcji, który po prostu od prawie 20 lat popyla bez zmian i zamian. Małe przełożenie, krótka korba, nic to!!!
Po doskonałym materiale na portalu multiplikator pl., popełnionym przez moich kolegów w 2006 roku bodajże, nabyłem i obserwuję. Nawet literka z opisu na korpusie nie wyblakła, nigdy nic,a wartosci użytkowe nadal zadowalające.
Oczywiscie, jako staremu sceptykowi świta myśl, że jak na 20 lat, to prochu w tej dziedzinie, a może konkretniej w tym modelu, serii, nie wymyślono...
Wiem, wiem, nowe modele to inny hamulec, wodzik, ale czy trwałość , poręczność i uroda czasem nie były już wtedy perfecto?
Ciekaw jestem kiedy moje stare Presso odmówi posłuszeństwa, dam cynk. No i obym mógł tak długo współpracować z nowoczesnymi szaroburymi Steezami i potwierdzić jakość genów.
pozdrawiam konstatując, że to chyba nieczęsto już spotykany wśród Was model. Czy się mylę?
Paweł
- marian-56, BOB, ManieQ i 3 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych