Witam,
proszę o kilka cennych uwag odnośnie Aetosa A661 MFS (monoblank) c.w. 3-21gr. linka 4-10lb
Zamierzam nabyć tę wędkę konkretnie pod sandacza. Łowię główkami w przedziale 12-20gr, łowisko głębokość do 8m (średnio 5m)
Czy ta wędka będzie odpowiednia to moich preferencji? Chodzi mi o czucie przynęty w tym zakresie gramatury.
Jeszcze jedno pytanie dotyczące wytrzymałości linki 4-10lb, czy to oznacza, ze nie powinienem np. łowic plecionkami o wytrzymałości przekraczającej 10lb, czyli około 5kg?
Czy nie warto na to patrzeć? Czy mogę uszkodzić wędkę?
Proszę o opinie odnośni konkretnie tego modelu.
dzieki
Pod sandacza na warunki które opisujesz będzie jak najbardziej ok
Czułość itp parametry potrzebne przy sandaczach ma na wysokim poziomie,przy 12 gr będzie już ładnie dzwonić
Blank 10LB to zakres komfortowowego łowienia,ja bym opisał ten kij bardziej na 17LB
Czyli prawie ideał....no właśnie prawie.
Niestety bardzo podatny na urazy,bardzo częste wady ukryte,pęka sam z siebie i makabrycznie słabe przelotki
Jeśli chcesz mieć spokój na rybach i nie zabierać ze sobą wiecznie zapasowego kija bo nie znasz dnia ani godziny to sobie odpuść Aetosa
Piękna wędka, mnie urzekła bardzo niestety w ciągu jednego sezonu u mnie i kolegi z łódki wyszło tyle mankamentów że podziękowaliśmy
W sumie na 3 kije dwa strzeliły i w każdym przypadku przelotki po 2 miesiącach pod plecionką były do wymiany.
No chyba że się coś zmieniło..
Pozdrawiam
W.