Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jezioro Genewskie - Szwajcaria

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   PrzemekL

PrzemekL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 03 kwiecień 2016 - 06:07

Panowie,

Poszukuję pomocy. W czerwcu będę kilka dni w okolicach Lozanny w Szwajcarii. A że miejscowość leży na brzegiem jeziora Genewskiego to zapewne wrzucę do walizki wędkę. Koleżanka z Ukrainy mieszkająca w Lozannie (ale nie mająca pojęcie o wędkarstwie) próbowała sprawdzić jakie są konieczne zezwolenia. Niemniej odp w stylu można za darmo na jakiś przystaniach jest bardzo mało precyzyjna. Lub można koszt 10CHF ale nie wiadomo gdzie kupić zezwolenie.

Jeśli ktoś wie jak i gdzie wykupić zezwolenie to będę wdzięczny :)

#2 OFFLINE   PrzemekL

PrzemekL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 11 kwiecień 2016 - 20:01

Panowie, na prawdę nikt nie jest wstanie podpowiedzieć jak z pozwoleniami?

#3 OFFLINE   siacho73

siacho73

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaNowy Dwór Gd.
  • Imię:Sylwek

Napisano 11 kwiecień 2016 - 20:36

Kiedyś można było nabyć zezwolenie w sklepach wędkarskich w pobliżu jeziora, ja kupowałem w Versoix. Jak dobrze pamiętam dla obcokrajowców było dość drogo.

Nie będę strzelał ile bo już nie pamiętam.

• PrzemekL lubi to

#4 OFFLINE   Rybnycasanova

Rybnycasanova

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 20 kwiecień 2016 - 09:48

PrzemekL, on 03 Apr 2016 - 05:07, said:

Panowie,

Poszukuję pomocy. W czerwcu będę kilka dni w okolicach Lozanny w Szwajcarii. A że miejscowość leży na brzegiem jeziora Genewskiego to zapewne wrzucę do walizki wędkę. Koleżanka z Ukrainy mieszkająca w Lozannie (ale nie mająca pojęcie o wędkarstwie) próbowała sprawdzić jakie są konieczne zezwolenia. Niemniej odp w stylu można za darmo na jakiś przystaniach jest bardzo mało precyzyjna. Lub można koszt 10CHF ale nie wiadomo gdzie kupić zezwolenie.

Jeśli ktoś wie jak i gdzie wykupić zezwolenie to będę wdzięczny :)

nie mam zielonego pojęcia ale jezioro piękne zazdroszczę,

#5 OFFLINE   PrzemekL

PrzemekL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 27 czerwiec 2016 - 14:42

Kilka słów w tym wątku - może komuś się przyda. 

Zezwolenie można wykupić w sklepie wędkarskim. Ja o miejsce do wykupienia zezwolenia pytałem w hotelu. Z napotkanym nad wodą "miejscowym" pochodzącym chyba z Albanii było ciężko się dogadać - bariery językowe. O ile dobrze wszystko zrozumiałem można wędkować na spławik bez opłat. Ale o to lepiej dopytać w miejscu wykupowania zezwoleń. Opłata wynosi za jeden dzień 10 CHF. Dzień rozumiany do zachodu słońca. 

Z rybek ze względu na warunki brzegowe  i brak czasu na szukanie lepszych miejsc zdecydowałem się na okonie. Główki grzęzły z przybrzeżnych kamieniach więc boczny trok. Coś tam brało ale maluchy. Ten "miejscowy" łapał na strasznie gruba żyłkę z oliwką zawiązaną jakiś 1-1,5 metra przed przynętą na małe gumki. Poławiał okonie. Mniej niż ja ale miał ze 3 powyżej 30 cm i kilka mniejszych. 

Na pewno widoki w porównaniu do moich stałych łowisk fajniejsze - może dlatego, że "inne" :)

Użytkownik PrzemekL edytował ten post 27 czerwiec 2016 - 14:42

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych