Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

KOGUT !!!! Super przynęta czy narzędzie do "orania dna"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   datoos

datoos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:26

Szanowni Koledzy

Pozwoliłem sobie na rozpoczęcie nowego wątku, poniewa�ź w związku z rozpoczęciem nowego roku, w wielu okręgach w �źycie weszły nowe uchwały.

I tak w okręgu Katowice:

Na podstawie Uchwały Zarządu Okręgu PZW w Katowicach nr 50/2010 z dnia 06.11.2010 r. wprowadza się zmiany regulaminowe w zasadach wędkowania obowiązujące na wodach og�łlnodostępnych Okręgu Katowice:

- zakaz połowu na tzw. koguta uzbrojonego w hak o więcej ni�ź jednym ostrzu.

W związku z tym co poniekt�łrzy przedsięwzieli kroki mające na celu przywr�łcenie mo�źliwości u�źywania tych przynęt na dawnych zasadach.

Przedkładam ten wątek pod dyskusję forumowicz�łw dlatego, poniewa�ź w dniu dzisiejszym w jednym ze sklep�łw wędkarskich zaproponowano mi zło�źenie swojego podpisu pod wnioskiem do Zarządu Okręgu Katowice w tej sprawie.

Jakie jest Wasze zdanie.

#2 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6204 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:30

Nie �źebym chciał się wymądrzać w tematach „kłusowniczych”, ale mi podhaczenia na koguta zdarzały się relatywnie rzadziej ni�ź na gumę – twistera, czy nawet rippera. Ten zakaz jest dla mnie raczej bezpodstawny.

#3 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:34

Leczenie syfa plastrem. Nie tędy droga.

#4 OFFLINE   Jarek

Jarek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaSilesia

Napisano 08 styczeń 2011 - 21:48

Kompletny absurd!!
W �źyciu nie podhaczyłem ryby kogutem, co gumą zdarzało się nie raz...

#5 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1598 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 08 styczeń 2011 - 22:04

Kompletny absurd!!
W �źyciu nie podhaczyłem ryby kogutem, co gumą zdarzało się nie raz...

Uwa�źam tak samo, kogutem nigdy, nic przypadkiem nie podczepiłem.. Sprzęt u�źywany w moich okolicach przez ,,legalnych szrpakowc�łw to gł�łwka 20-40g z jednym hakiem nie mniej ni�ź 5/0.Big Game wiodą prym.

#6 OFFLINE   wiktos

wiktos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 179 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Wiktor
  • Nazwisko:eN

Napisano 08 styczeń 2011 - 22:05

Powiem tak niestety ,,dla chcącego nic trudnego mi się nigdy nie zdarzyło na woblera owszem jakieś pojedyncze przypadki.

#7 OFFLINE   Bajzi

Bajzi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 08 styczeń 2011 - 22:26

Brawo dla śląskich włodarzy. Kolejny raz udowadniają �źe ich czas ju�ź przeminął. Jak wiadomo Śląsk to kolebka polskiego koguciarstwa a tu taki samob�łj. :wacko: B)

#8 OFFLINE   orwon

orwon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Przemek

Napisano 09 styczeń 2011 - 01:46

Nigdy, przenigdy nie zdarzyło mi się podhaczyć ryby gumą, gumą z dozbrojką, ani kogutem, ale ryby zapięte za �źuchwę, lub bok, a nawet za ogon zdarzało mi się wyciągać i to nawet wielokrotnie na woblera. Chyba w moim przypadku prędzej zabronił bym stosowania wobk�łw ni�ź koguta.

#9 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 16003 postów

Napisano 09 styczeń 2011 - 06:42

Kolejny absurd :lol:

#10 OFFLINE   didiunik

didiunik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 907 postów

Napisano 09 styczeń 2011 - 08:10

Przedkładam ten wątek pod dyskusję forumowicz�łw dlatego, poniewa�ź w dniu dzisiejszym w jednym ze sklep�łw wędkarskich zaproponowano mi zło�źenie swojego podpisu pod wnioskiem do Zarządu Okręgu Katowice w tej sprawie.

Jakie jest Wasze zdanie.

Pozwoliłem sobie wystosować maejla do PZW Katowice z zapytaniem czy kt�łryś z tych im....li kiedykolwiek łowił na tę przynęte i czym sie kierowali wprowadzając ten zakaz.( nie dostałem zwrotnej odpowiedzi)
Ciekawe kiedy moje władze wprowadzą taki zakaz.
Wielkie nieporozumienie.

Danek

#11 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów
  • LokalizacjaOświęcim Małopolska

Napisano 09 styczeń 2011 - 09:54

Danek nie godnym będziesz waść odpowiedzi,ciekawe ile jeszcze takich pomysł�łw perełek wypłynie od mo�źnych PZW.

#12 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 09 styczeń 2011 - 10:20

Pewnie ci świetni i nieomylni działacze uwa�źają, �źe zakazami zwiększy się pogołwie ryb. A następne absurdy typu pozwolenie na wędkowanie jakieś hologramy itp. mo�źe za chwilę będzie pozwolenie na oddychanie nad wodą.Miast zwiększyć nakłady na zarybianie, stra�ź kt�łra wyeliminuje kłusoli to serwują dziwne absurdy.C�ł�ź �źyjemy w kraju absurd�łw.Wreszcie ktoś się obudził i wprowadził wymiar dla okonia, lecz to tylko promyczek nadziei w często chorych przepisach r�ł�źnej maści.

#13 OFFLINE   Bajzi

Bajzi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 09 styczeń 2011 - 10:52

Pewnie ci świetni i nieomylni działacze uwa�źają, �źe zakazami zwiększy się pogołwie ryb.

Jozi ci świetni i nieomylni działacze nie mają potrzeby zwiększania pogłowia ryb. Oni twierdzą �źe ryb jest w brud tylko są cwańsze ni�ź kiedyś. Proces ewolucji przechodzi na oczach nas wszystkich tylko my ślepi wędkarze tego nie zauwa�źamy. B)

#14 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 09 styczeń 2011 - 11:57

Ograniczenie mocno restrykcyjne jednak coś na rzeczy jest…

Dziwi mnie, �źe nikt z Koleg�łw nie miał na koguta podczep�łw małych sandaczy a przede wszystkim okoni. Sprawa nagminna na Dziećkowicach i Przeczycach.
Stosuję do swoich przynęt kotwice w rozmiarze max „2”, wielu jednak wędkarzy zbroi 1/0 co daje spory zasięg poza kryzę, pi�łra i włosie w zale�źności jak kto buduje swoje przynęty. Na przystani wielokrotnie widziałem koguty z dwoma pi�łrami i kotwicą jak z pancernika – PO CO??? …
W minionym roku miałem dwa sandacze z kotwicą poza pyskiem – okolice skrzel i płetwy piersiowej i kilkanaście okoni zapiętych w r�ł�źnych częściach ciała.
Łapię na koguty i jigi wielkości 8-13 cm zbrojone kotwicami gł�łwnie Gamaki „4” – czyli zestaw średni. A jednak podczepiam. Tnę wszystko, ka�źdy dotyk, puknięcie…
Latem miałem sandacza na kiju średniak, przeorany blizną na 1/3 swego ciała i szerokości p�łł centymetra.
Paskudny widok…

Jeśli przepis się utrzyma będzie trzeba przezbrajać arsenały a jest tego sporo…
Chętnie wysłuchał bym opinii Działaczy Okręgu - czym motywują swoją decyzję…

#15 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 09 styczeń 2011 - 12:09

Adnrzeju podpinanie ryb jest normalną sprawą zwłaszcza sandacze często przysiadają gumę czy koguta.Podpięcie występuje na jednym i drugim.Inna sprawa to wielkość kotwic.Temu nale�źy się przyjrzeć.Osobiście te�ź nie stosuję większych kotwic jak 2.
A �źe zakładają i 1/0 to inna sprawa-łamią regulamin i od tego jest stra�ź.

#16 OFFLINE   lesiewicz

lesiewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1765 postów
  • LokalizacjaKalisz
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Lesiewicz

Napisano 09 styczeń 2011 - 12:15

A co jeśli połowa wędkarzy u�źywająca kogut�łw łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje koguta do niecnych cel�łw.
Zakazać czy nie?

#17 OFFLINE   Jarek

Jarek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaSilesia

Napisano 09 styczeń 2011 - 12:20

Sandacza podczepionego za dolną część pyska zdarza mi się wyciągnąć to fakt, ale nale�źy zauwa�źyć, �źe to sandacz, bądź okoń w Twoim przypadku. Czyli ryba drapie�źna, kt�łra zapewne zainteresowała się kogutem. Co do ryb NIEDRAPIEŻNYCH to jedyną podhaczoną przeze mnie w ostatnim roku był 30cm leszcz na Dziećkowicach na kopyto 5 na 20g gł�łwce Mustad Big Game.
Ja r�łwnie�źw zale�źności od przeznaczenia koguta stosuję
kotwice #4 - #2
Z ostatniej chwili!
Zmartwiła mnie ta informacja o zakazie i postanowiłem troszkę podzwonić i popytać. Okazuje się, �źe lobby spinningist�łw startujących w zawodach w naszym okręgu chyba jednak jest dosyć silne, poniewa�ź dowiedziałem się, �źe powstaje aneks, uchylający zakaz połowu na koguta. Na ile to prawda? Przekonamy się wkr�łtce...

#18 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 16003 postów

Napisano 09 styczeń 2011 - 12:39

A co jeśli połowa wędkarzy u�źywająca kogut�łw łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje koguta do niecnych cel�łw.
Zakazać czy nie?

:D A co jeśli połowa wędkarzy u�źywająca wędki łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje wędkę do niecnych cel�łw.
Zakazać czy nie?

#19 OFFLINE   lesiewicz

lesiewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1765 postów
  • LokalizacjaKalisz
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Lesiewicz

Napisano 09 styczeń 2011 - 13:00

[quote]
Zakazać czy nie?
[/quote]
:D A co jeśli połowa wędkarzy u�źywająca wędki łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje wędkę do niecnych cel�łw.
Zakazać czy nie?
[/quote]
To ju�ź chyba zbyt du�źe uog�łlnienie.
M�łwimy tu o metodzie i przynętach.
Zbyt du�źo naoglądałem się pseudo kogucia�źy podchaczającyh r�ł�źnego rodzaju ryby gdzie popadnie.
Sam łapie na koguta i wiem �źe jest to bardzo dobra metoda na sandacza.Ale jeśli nie m�łgł bym łapać kogutem dla tego �źe został zakazany jako przynęta mogąca słu�źyć kłusowniką do szarpaka to raczej bym nie płakał bo przecie�ź jest wiele innych skutecznych przynęt.

#20 OFFLINE   Jarek

Jarek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaSilesia

Napisano 09 styczeń 2011 - 13:15

Takie zakazy uderzą tylko i wyłącznie w uczciwych etycznych wędkarzy. Nie sztuka wprowadzać kolejne ograniczenia. Jeśli ktoś będzie chciał kłusować będzie to robił niestety. W jaki spos�łb ktoś zamierza taki zakaz skutecznie egzekwować? Ktoś przestrzegający przepis�łw będzie musiał pozbyć się części przynęt, a ktoś kto i tak ma wszystko w d... będzie dalej łowił po swojemu. I nikt mi nie wm�łwi, �źe jest inaczej. Przez ostatnie parę lat kontrolowano mnie tylko na Czarnej Przemszy i Kozłowe G�łrze po spłynięciu łodzią (tu dwukrotnie). Nikt nie sprawdzał na co łowie, ani co mam w plecaku. Liczył się tylko rejestr połowu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych