KOGUT !!!! Super przynęta czy narzędzie do "orania dna"
Napisano 08 styczeń 2011 - 20:26
Pozwoliłem sobie na rozpoczęcie nowego wątku, poniewa�ź w związku z rozpoczęciem nowego roku, w wielu okręgach w �źycie weszły nowe uchwały.
I tak w okręgu Katowice:
Na podstawie Uchwały Zarządu Okręgu PZW w Katowicach nr 50/2010 z dnia 06.11.2010 r. wprowadza się zmiany regulaminowe w zasadach wędkowania obowiązujące na wodach og�łlnodostępnych Okręgu Katowice:
- zakaz połowu na tzw. koguta uzbrojonego w hak o więcej ni�ź jednym ostrzu.
W związku z tym co poniekt�łrzy przedsięwzieli kroki mające na celu przywr�łcenie mo�źliwości u�źywania tych przynęt na dawnych zasadach.
Przedkładam ten wątek pod dyskusję forumowicz�łw dlatego, poniewa�ź w dniu dzisiejszym w jednym ze sklep�łw wędkarskich zaproponowano mi zło�źenie swojego podpisu pod wnioskiem do Zarządu Okręgu Katowice w tej sprawie.
Jakie jest Wasze zdanie.
Napisano 08 styczeń 2011 - 20:30
Napisano 08 styczeń 2011 - 20:34
Napisano 08 styczeń 2011 - 21:48
W �źyciu nie podhaczyłem ryby kogutem, co gumą zdarzało się nie raz...
Napisano 08 styczeń 2011 - 22:04
Kompletny absurd!!
W �źyciu nie podhaczyłem ryby kogutem, co gumą zdarzało się nie raz...
Uwa�źam tak samo, kogutem nigdy, nic przypadkiem nie podczepiłem.. Sprzęt u�źywany w moich okolicach przez ,,legalnych szrpakowc�łw to gł�łwka 20-40g z jednym hakiem nie mniej ni�ź 5/0.Big Game wiodą prym.
Napisano 08 styczeń 2011 - 22:05
Napisano 08 styczeń 2011 - 22:26

Napisano 09 styczeń 2011 - 01:46
Napisano 09 styczeń 2011 - 06:42

Napisano 09 styczeń 2011 - 08:10
Przedkładam ten wątek pod dyskusję forumowicz�łw dlatego, poniewa�ź w dniu dzisiejszym w jednym ze sklep�łw wędkarskich zaproponowano mi zło�źenie swojego podpisu pod wnioskiem do Zarządu Okręgu Katowice w tej sprawie.
Jakie jest Wasze zdanie.
Pozwoliłem sobie wystosować maejla do PZW Katowice z zapytaniem czy kt�łryś z tych im....li kiedykolwiek łowił na tę przynęte i czym sie kierowali wprowadzając ten zakaz.( nie dostałem zwrotnej odpowiedzi)
Ciekawe kiedy moje władze wprowadzą taki zakaz.
Wielkie nieporozumienie.
Danek
Napisano 09 styczeń 2011 - 09:54
Napisano 09 styczeń 2011 - 10:20
Napisano 09 styczeń 2011 - 10:52
Pewnie ci świetni i nieomylni działacze uwa�źają, �źe zakazami zwiększy się pogołwie ryb.
Jozi ci świetni i nieomylni działacze nie mają potrzeby zwiększania pogłowia ryb. Oni twierdzą �źe ryb jest w brud tylko są cwańsze ni�ź kiedyś. Proces ewolucji przechodzi na oczach nas wszystkich tylko my ślepi wędkarze tego nie zauwa�źamy.

Napisano 09 styczeń 2011 - 11:57
Dziwi mnie, �źe nikt z Koleg�łw nie miał na koguta podczep�łw małych sandaczy a przede wszystkim okoni. Sprawa nagminna na Dziećkowicach i Przeczycach.
Stosuję do swoich przynęt kotwice w rozmiarze max „2”, wielu jednak wędkarzy zbroi 1/0 co daje spory zasięg poza kryzę, pi�łra i włosie w zale�źności jak kto buduje swoje przynęty. Na przystani wielokrotnie widziałem koguty z dwoma pi�łrami i kotwicą jak z pancernika – PO CO??? …
W minionym roku miałem dwa sandacze z kotwicą poza pyskiem – okolice skrzel i płetwy piersiowej i kilkanaście okoni zapiętych w r�ł�źnych częściach ciała.
Łapię na koguty i jigi wielkości 8-13 cm zbrojone kotwicami gł�łwnie Gamaki „4” – czyli zestaw średni. A jednak podczepiam. Tnę wszystko, ka�źdy dotyk, puknięcie…
Latem miałem sandacza na kiju średniak, przeorany blizną na 1/3 swego ciała i szerokości p�łł centymetra.
Paskudny widok…
Jeśli przepis się utrzyma będzie trzeba przezbrajać arsenały a jest tego sporo…
Chętnie wysłuchał bym opinii Działaczy Okręgu - czym motywują swoją decyzję…
Napisano 09 styczeń 2011 - 12:09
A �źe zakładają i 1/0 to inna sprawa-łamią regulamin i od tego jest stra�ź.
Napisano 09 styczeń 2011 - 12:15
Zakazać czy nie?
Napisano 09 styczeń 2011 - 12:20
Ja r�łwnie�źw zale�źności od przeznaczenia koguta stosuję
kotwice #4 - #2
Z ostatniej chwili!
Zmartwiła mnie ta informacja o zakazie i postanowiłem troszkę podzwonić i popytać. Okazuje się, �źe lobby spinningist�łw startujących w zawodach w naszym okręgu chyba jednak jest dosyć silne, poniewa�ź dowiedziałem się, �źe powstaje aneks, uchylający zakaz połowu na koguta. Na ile to prawda? Przekonamy się wkr�łtce...
Napisano 09 styczeń 2011 - 12:39
A co jeśli połowa wędkarzy u�źywająca kogut�łw łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje koguta do niecnych cel�łw.
Zakazać czy nie?

Zakazać czy nie?
Napisano 09 styczeń 2011 - 13:00
A co jeśli połowa wędkarzy u�źywająca kogut�łw łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje koguta do niecnych cel�łw.
Zakazać czy nie?
[/quote]

Zakazać czy nie?
[/quote]
To ju�ź chyba zbyt du�źe uog�łlnienie.
M�łwimy tu o metodzie i przynętach.
Zbyt du�źo naoglądałem się pseudo kogucia�źy podchaczającyh r�ł�źnego rodzaju ryby gdzie popadnie.
Sam łapie na koguta i wiem �źe jest to bardzo dobra metoda na sandacza.Ale jeśli nie m�łgł bym łapać kogutem dla tego �źe został zakazany jako przynęta mogąca słu�źyć kłusowniką do szarpaka to raczej bym nie płakał bo przecie�ź jest wiele innych skutecznych przynęt.
Napisano 09 styczeń 2011 - 13:15
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych