Bardzo fajne wędki robisz Marku, ja na szczęście się jeszcze nie odważyłem, zrobić swojej pierwszej. Mam mało czasu na wędkowanie a jak by jeszcze doszło modelarstwo gratulacje i dalszych sukcesów życzę.
#21 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2017 - 15:37
#22 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2017 - 20:39
Korek Tiger, burnt i korkoguma ,świetnie to wygląda .bardzo lubię takie zestawienia.
#23 ONLINE
Napisano 27 lipiec 2017 - 10:03
Nadszedł czas na wykonanie wędki przeznaczonej do połowu okonia. W moim przypadku poszukiwanie odpowiedniego blanku zajmuje więcej czasu niż jego zbrojenie. Prowadziłem rozmowy tu na forum, pytałem w pracowniach wędkarskich i wybór padł na blank rodzimego producenta FishingArt Kraag SKF705-2N. Kilka suchych słów o samym blanku, długość 2,13m, akcja FAST, moc 1-5lb, cw 0,6-10g, dwa składy.
Blank postanowiłem uzbroić w przelotki S6 typu KL-H. Aby rękojeść współgrała z kołowrotkiem stradic ci4 oprócz pianki eva od fuji zastosowałem pierścienie i metalizowaną nić w kolorze czerwonym. Nić bazowa kolorem zbliżona jest do koloru obudowy stradica. Do tego uchwyt xss wraz z insertem grafitowym zamontowany na 2-3 tulejach z blanku. Długo myślałem też nad uformowaniem pianki.
W niedługim czasie wykonam zdjęcia ugięcia wędki, napiszę też kilka słów jak wędka sprawuje się nad wodą. Oglądajcie, oceniajcie …
Załączone pliki
- Artech, Jozi, mrWhite7 i 2 innych osób lubią to
#24 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2017 - 17:24
jaki dałeś set ?
#25 ONLINE
Napisano 28 lipiec 2017 - 06:36
16H, 8H, 6M, 5,5L, 4*4,5 + szczytowa
#26 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2017 - 14:18
W niedługim czasie wykonam zdjęcia ugięcia wędki, napiszę też kilka słów jak wędka sprawuje się nad wodą. Oglądajcie, oceniajcie …
Czekam z niecierpliwością na opinie znad wody.Może jakieś fotki ugiecia?
#27 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2017 - 22:26
#28 ONLINE
Napisano 31 lipiec 2017 - 07:09
Z ciekawosci, dlaczego do tak lekkiego i delikatnego kijka dałeś tak długi foregrip?
Jednym z powodów dla których wykonuje się wędki jest ich wygląd. Wykonywałem dużo przymiarek i zadowolenie z wyglądu całej rękojeści uzyskałem właśnie przy takim foregripie. Przedstawione wyżej zdjęcie może go optycznie powiększać gdyż jest na pierwszym planie.
Drugą sprawą jest fakt, że mam dużą dłoń. Ten foregrip pozwala mi całą dłonią złapać uchwyt i w razie chęci położyć również palce na blanku.
Czekam z niecierpliwością na opinie znad wody.Może jakieś fotki ugiecia?
Zdjęcia wykonam z pewnością i postaram się umieścić w ciągu tygodnia
Użytkownik wesoływędkarz edytował ten post 31 lipiec 2017 - 07:11
#29 ONLINE
Napisano 20 sierpień 2017 - 07:24
Z drobnym opóźnieniem załączam zdjęcia ugięcia wędki na blanku kraag
Załączone pliki
Użytkownik wesoływędkarz edytował ten post 20 sierpień 2017 - 07:25
#30 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2017 - 17:47
16H, 8H, 6M, 5,5L, 4*4,5 + szczytowa
A rozstaw (od szczytu)? Tak z ciekawości pytam.
#31 ONLINE
Napisano 14 wrzesień 2017 - 06:05
A rozstaw (od szczytu)? Tak z ciekawości pytam.
Blank prezentuje ugięcie ze zdjęcia na rozstawie przelotek: 10,5/21,5/34/48/64/82/104/128
#32 ONLINE
Napisano 08 grudzień 2017 - 09:48
Witajcie koledzy
Tym razem też coś "hand made". Nie jest to jednak wędka. Wszystkim nam znany jest problem wygospodarowania miejsca na gromadzenie sprzętu wędkarskiego. Pudełka, skrzynki, ubrania i inne mniejsze akcesoria pomieścimy w szafkach, szafach ubraniowych, pawlaczach. Z wędkami sprawa się trochę komplikuje. Stojąc w kącie narażone są na upadki, mogą stać się dziecięcą zabawką a i nasze kobiety niekiedy niechętnie na nie spoglądają mówiąc, że sprzęt zagraca mieszkanie... Oczywiście nie mają pojęcia jak ważne są dla nas te wędki i, że nie można ich tak po prostu zostawić w zimnej piwnicy... prawda ?
I tak pewnego dnia wpadła mi do głowy myśl, aby w garderobie na pustej, niewielkiej ścianie pomiędzy dwoma szafami zamontować szafkę na wędki. Szafka jest szeroka na 50 cm. Spokojnie mieści kilka moich batów i maksymalnie 4 gotowe zestawy z kołowrotkiem w razie potrzeby.
Może ktoś z Was koledzy też ma podobną potrzebę...
Załączone pliki
- Pavko, Robas i Del Toro lubią to
#33 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2017 - 10:58
Witaj
bardzo fajna szafka , jednak tak czy inaczej bezpieczniej jest przechowywać - przewozić wędki złożone , a nie w gotowości w całym komplecie zawsze zdążysz złożyć nad wodą , no chyba że przyzwyczajenia
są zbyt mocne
#34 ONLINE
Napisano 22 kwiecień 2018 - 12:08
Witam koledzy,
Łowienie okoni sprawia mi największą przyjemność. W arsenale wędek przeznaczonych do połowu tej ryby pojawia się więc kolejna pozycja.
Od jakiegoś czasu poszukiwałem blanku z delikatną szczytówką lecz bez wklejki. Zupełnym przypadkiem wpadł mi w ręce nanoflex produkcji Fishing Art. Wybrałem model SX697-2N.
Parametry blanku:
- długość 206cm
- moc 7lb
- wyrzut 1-7g
- akcja FAST
Blank o zupełnie innym charakterze w porównaniu z kraagiem. W dniu dzisiejszym wędka została zdjęta z suszarki. "Zwodowana" zostanie w nadchodzącym tygodniu, wówczas napiszę więcej na temat jej realnych parametrów.
Załączone pliki
- Del Toro i jedin lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →