Następne projekty polegały na naprawie kijków fabrycznych .
Pierwszy Beast Master SBMCX27XH 2,7 metra 50 - 100 gr .
Seryjnie kij jest kiepsko uzbrojony . Ja zdecydowałem się na wymianę przelotek . Kij po usunięciu przelotek został oskrobany do maty . Następnie zrobiłem wcierkę i ustaliłem spacing po swojemu . Spacing wyszedł mi 11-12-13-14-15-18-21-26-31 . Przelotki ATC Titanum . Fajne są te przelotki ale trzeba uważać bo tabela z opisem się nie zgadza z faktycznym stanem . Założeniem projektu było zmniejszenie ciężaru kija . Udało to się , ale na kolana nie powala . Można nim machać ale i tak ręka boli . Dodatkowo mam zaufanie że podczas holu nic się nie stanie . Seryjne przelotki potrafiły wypaść lub się pokruszyć
Lexus Sappire 240 . Okoniówka ze stajni Mikado .
Bardzo fajny kijek do lekkiego łowienia . Dodatkową zaletą jest to że jest czuły i fajnie przewodzi brania , ma też całkiem mocny dolnik . Niestety połamałem szczytówkę . Nie chciałem żeby kij stał w kącie więc przerobiłem go na ciut mocniejszy . A że to wklejka to nie stanowiło to większego problemu . Szczyt wprawdzie jest krótszy ale teraz spokojnie można nim łowić sandacza na " lekko " . Szczytówka z pełnego węgla i wyszła fajna sandaczówka do delikatnego łowienia . 70 nie jest temu kijowi straszna . Zdjęcia są do porównania z nie połamanym kijem . Spacing wyszedł 13,5-16-19-22,5-25-35. Po staremu .
" JOLKA BEZ KIECKI " tak nazwałem następny projekt .
Jolokia Jigging Sportex JO 1830 185 cm , WG 220gr . Ta laga jest przeznaczona na duże sumy . Łowiłem fabrycznym kijem kilka lat i nie powiem ale swoje przeszedł . Przelotki były już do wymiany a i lakier był poobdzierany w kilku miejscach . W zamyśle kij pod multik a ja tak nie lubię . I w pierwszej kolejności zdemontowałem przelotki i zastąpiłem je dwustopkowymi , następnie sprułem kieckę do maty , zrobiłem wcierkę i założyłem przelotki . Ciekawe jest to że kij miał na sobie pięć warstw farby . Podkład na matę , podkład pod kolor , kolor , podkład pod kolor i kolor ostateczny . To się nazywa niemiecka robota . Fabrycznie przelotki były założone na twardym kręgosłupie - pod multik . Ostatecznie są na miękkiej i kijek jest bardziej paraboliczny . Zmieniony spacing 11-12-13-16-17-18 i powstał zupełnie inny kijek . Jestem bardzo zadowolony z wyniku . Zobaczymy jak się sprawdzi na wodzie .
Użytkownik neor edytował ten post 21 maj 2020 - 21:06