a mnie się nie podoba taka narracja, nie dajmy Polakom broni bo to debile i się pozabijają, 500zł na dziecko? nie ma sensu dawać bo pieniądze weźmie patologia i przechla, nie róbmy tego, tamtego bo się nie znamy, nie dorośliśmy, bliżej nam do wschodu itp. , generalnie wszyscy jesteśmy do d.... i najlepiej jakby nas wyżej rozgarnięty naród adoptował, zorganizował, skolonizował etc., etc, jakieś ubermensche czy mądre unijne instytucje. Flaki mi się przewracają na taką gadkę bo słyszę ją od 25 lat, i pewnie nie tylko mnie. Statystyka to statystyka, to są fakty, dyskutowanie z nimi hmm......, mamy najmniej broni w UE na obywatele i to jest słabe. Obecny trend na uzbrajaniu Polaków jest słuszny z kilu powodów, ale pewnie najważniejszy ma aspekt militarny, obronny, kwestie bezpieczeństwa wewnętrznego obywateli mają drugorzędne znaczenie, no chyba, że ktoś się lubi czuć bezpiecznie w państwie, którego nie ma. Jeżeli nasz sąsiad z prawa, czy z lewa będzie miał ochotę nas odwiedzić w niekoniecznie pokojowych zamiarach to jego zapędy skutecznie ostudzi 5-10-20 mln ludzi pod bronią. Wojska tradycyjne szybko poradzą sobie z naszą armią, stosunek 1:3 dla nich i mamy pozamiatane, szybka piłka. Schody się zaczynają jak trzeba okupować terytorium gdzie tyle osób posiada broń, proszę sobie doczytać jaki wówczas musi być stosunek wojska zawodowego okupanta do tych cywilów z bronią, podpowiadam, że jest to duuuuuużo więcej niż 1:3. Uzbrojenie ludzi w Rosji, scalanie organizacji paramilitarnych, promowanie ich ma właśnie ten cel.
co do broni myśliwskiej, że zawyża statystykę , dżizzzas . Czym się różni taki sztucer, czy dubeltówka od krótkiej broni, długością ? Na kulki plastikowe strzela, na wodę jest, kapiszony? Chyba nawet lepsza od krótkiej bo użytkownik bardziej kumaty, siła rażenia większa. Taki sztucer z dobrą optyką i mamy snajpera jak malowanego Finów trza by było spytać
Użytkownik essewissa edytował ten post 03 czerwiec 2016 - 12:09