Borika FastenOglądając filmiki wędkarskie natknąłem się na cos takiego.
Oczywiście chodzi o uchwyty na wędki.
Mam może ktoś pojęcie gdzie taki zestawik można zakupić??
Idealnie spisałby się na mojej łódce
https://youtube.com/...E?feature=share
Przechowywanie wędek na pokładzie łodzi
#181 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 19:47
- DGL lubi to
#182 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2023 - 12:24
Nie myślałeś żeby zrobić to w pionie, dużo mniej miejsca by zajmowało, chyba że jest jakieś ale którego nie widzę.Tak to wygląda.... Po wędkowaniu składam
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka
#183 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2023 - 15:06
To była pierwsza myśl... Musiał bym inaczej mocowania robić bo plandeki bym nie założył... I chyba im niżej nad pokładem tym bezpieczniej.Nie myślałeś żeby zrobić to w pionie, dużo mniej miejsca by zajmowało, chyba że jest jakieś ale którego nie widzę.
#184 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2023 - 16:04
#185 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2023 - 20:16
Chyba że łowisz castem...W pionie kołowrotki obijały by się o blanki wędek które są niżej.
#186 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2023 - 20:30
#187 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2023 - 21:25
To była pierwsza myśl... Musiał bym inaczej mocowania robić bo plandeki bym nie założył... I chyba im niżej nad pokładem tym bezpieczniej.
Ale czego się obawiasz? Że wypadną? Nie wypadną.
Niektorzy maja wędki w ogóle poza obrysem Łodzi i tak jest chyba najbezpieczniej. Bo jej nie kopniesz i na niej nie usiądziesz.
Hehehe cały dzień rzucasz, machasz wędką i się nie boisz że Ci sie wymsknie? To jak miałaby wypaść ze stojaka?
A jak wędki nisko to bakisty nie otworzysz pod nimi.
Ja tam żałuje, ze nie mam dłuższych ram mountów bo bym mógł je właśnie dać wyżej albo na zewnątrz …
#188 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2023 - 01:04
Przy plyawniu to raczej nic się nie stanie chociaż pływam w dość skrajnych warunkach...Ale czego się obawiasz? Że wypadną? Nie wypadną.
Niektorzy maja wędki w ogóle poza obrysem Łodzi i tak jest chyba najbezpieczniej. Bo jej nie kopniesz i na niej nie usiądziesz.
Hehehe cały dzień rzucasz, machasz wędką i się nie boisz że Ci sie wymsknie? To jak miałaby wypaść ze stojaka?
A jak wędki nisko to bakisty nie otworzysz pod nimi.
Ja tam żałuje, ze nie mam dłuższych ram mountów bo bym mógł je właśnie dać wyżej albo na zewnątrz …
Chodzi mi bardziej że przy rzucaniu żebym się nie oglądał za siebie.
Po za tym plywam z różnymi ludźmi... Bywa że mało rozgarniętymi.
No i jeszcze podbieranie ryby-siatka od podbieraka kocha wystające poza łódkę elementy a w ferworze walki dzieją się różne cuda.
Wiec zostaje jak jest
#189 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2023 - 21:07
No to ja nierozgarniętych nie zabieram. Wędki pół biedy ale nierozgarnięty mógłby sie utopić.
Z tym zarzucaniem fakt, lepiej jak są wewnątrz. Co do podbierania to skąd panika? No i wędki nawet od strony wędek, są do połowy łódki to ja podbieram tam gdzie pusto.
jedyne z czym miewam problem to mi wystają z rufy z pół metra, i o czcimy czasem haczą jak mnie zniesie.
Ogólnie to podsumowałbym tak: użytkownik łódki ma już tak zajebiście (w porównaniu z brzegowym poszkodowanym), że sobie musi problemy sztuczne wynajdować
- Bielun22 lubi to
#190 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2023 - 21:14
Najbezpieczniej, to jest w specjalnych bakistach na wędki. Niestety niezbyt tanie łódki posiadają to rozwiązanie.
#191 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2023 - 22:08
Najbezpieczniej, to jest w specjalnych bakistach na wędki. Niestety niezbyt tanie łódki posiadają to rozwiązanie.
Bakisty są do transportu wędek złożonych, a mowa jest o lokalizacji wędek uzbrojonych, gotowych do użycia. Przynajmniej tak u mnie jest
#192 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2023 - 22:14
- Bielun22 i Ardoro lubią to
#193 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2023 - 08:22
Bakisty są do transportu wędek złożonych, a mowa jest o lokalizacji wędek uzbrojonych, gotowych do użycia. Przynajmniej tak u mnie jest
Nie o takie łódki mi chodziło i nie o takie bakisty.
Miałem na myśli ddkładnie te, w których się transportuje wędki gotowe do użycia
Użytkownik Dano. edytował ten post 16 lipiec 2023 - 08:22
#194 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2023 - 11:55
Takie bakisty na gotowe wędki maja lodzie typu bass. Zazwyczaj mieszczą wędki krótsze, a moje 2,70 i tak by nie weszły.
poza tym ja nie lubię wysokiego pokładu wole normalny głęboki. 1. Siedzę sobie na foteliku. 2. Jak lampi w południe, rozkładam poduchy, parasol i se drzemię w pełnym cieniu. 3, w takiej Łodzi żona rozłożyć namiot jedynkę i komfortowo sie wyspać.
Dlatego mam riverfoxa gpx z rumplem.
Jeszcze raz dodam. Mając łódkę ma się taki dobrze, ze nie ma co wymyślać.
Chociaż sam wymyślam ciagle coś. Ale wtedy jest jeszcze bardziej zajebiscie.
#195 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2023 - 12:43
- Dano. lubi to
#196 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2023 - 16:53
Takie bakisty na gotowe wędki maja lodzie typu bass. Zazwyczaj mieszczą wędki krótsze, a moje 2,70 i tak by nie weszły.
poza tym ja nie lubię wysokiego pokładu wole normalny głęboki. 1. Siedzę sobie na foteliku. 2. Jak lampi w południe, rozkładam poduchy, parasol i se drzemię w pełnym cieniu. 3, w takiej Łodzi żona rozłożyć namiot jedynkę i komfortowo sie wyspać.
Dlatego mam riverfoxa gpx z rumplem.
Jeszcze raz dodam. Mając łódkę ma się taki dobrze, ze nie ma co wymyślać.
Chociaż sam wymyślam ciagle coś. Ale wtedy jest jeszcze bardziej zajebiscie.
łódź która mieści nawet 12 stopowe wędki (3,6 metra) to np Warrior V208, który nie jest łodzią bassową, znalezienie takiej co pomieści wędki tylko 270 cm jest w zasięgu, trzeba tylko wyjść poza lokalny grajdołek. Z mniejszych łódek Crestliner Vision 1700 (5,3 metra długości) mieści 3 wędki po 289 cm i dwie wędki po 243 cm i kolejny Crestliner Fishhawk 1950 mieści również wędki po 270 cm w zamykanej bakiście.
#197 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2023 - 20:18
Szkoda strzępić języka. Są ludzie dla których riverfox i tangiri to najlepsze łodzie na świecie i im się nie przetłumaczy.łódź która mieści nawet 12 stopowe wędki (3,6 metra) to np Warrior V208, który nie jest łodzią bassową, znalezienie takiej co pomieści wędki tylko 270 cm jest w zasięgu, trzeba tylko wyjść poza lokalny grajdołek. Z mniejszych łódek Crestliner Vision 1700 (5,3 metra długości) mieści 3 wędki po 289 cm i dwie wędki po 243 cm i kolejny Crestliner Fishhawk 1950 mieści również wędki po 270 cm w zamykanej bakiście.
- Biesan lubi to
#198 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2023 - 21:39
Faktycznie szkoda strzępić język. Obejrzałem te fajne skądinąd lodzie.
1. Nie weszła by mi do garażu
2. Za duża, za ciężka, za wielki silnik potrzebny
3. obie to motorówki a nie łódki
4. Jeszcze mnie aż tak nie posrało, żeby wydać tyle kasy na kilka wypadów w roku ja rozumiem przepieprzyć na motory ale łódkę?
To ja sobie zostanę przy moim zaściankowym riverfoxie 390. Sam się woduje sam wyciągam, nawet na sucho bo wazy 250kg a nie 700, miejsca mam wystarczajaco. Spoko się na niej wyśpię bo się mieszczę na płasko, nawet namiot jedynka się mieści jakby komary czy deszczyk. Z 25KM silnikiem 50km/h mi wystarcza. Brak bakist przeżyję.
Każdy ma inne potrzeby.
- Artech, sieko, ikswonarab i 3 innych osób lubią to
#199 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2023 - 14:16
Takie "patenty" spotkałem w tym roku w Szwecji.
Załączone pliki
#200 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2023 - 20:15
IMG_20230720_201630.jpg 47,28 KB 22 Ilość pobrań
IMG_20230720_201713.jpg 70,32 KB 22 Ilość pobrań
IMG_20230720_201752.jpg 38,11 KB 22 Ilość pobrań
- Sailfish lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych