Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie Semper

semper 500 nowy model łódź wędkarska

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1347 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   sajdol1

sajdol1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 08 maj 2017 - 07:44

Podpowiedzcie w co łódka 440XT jest wyposażona w podstawowej cenie? Storna producenta nie wiele mówi na ten temat. Może coś z zaproponowanego wyposażenia, można uzupełnić we własnym zakresie jak np, mata podłogowa?

Za wszystko dopłacasz, za matę też. W podstawowej cenie masz 4 knagi i relingi wewnętrzne. 

#102 OFFLINE   karbusd

karbusd

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 179 postów
  • LokalizacjaLidzbark
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Ka.

Napisano 08 maj 2017 - 10:50

No na stronie jest rozpiska za co ile dopłaty jest. http://static.parast...FileName=Cennik Semper&allowDownload=true&allowPrinting=true&textPrint=Print&textDownload=Download&textCurrentView=Current View&textGoToFirst=Go to First Page&textGoToLast=Go to Last Page&textClockwise=Rotate Clockwise&textCounterclockwise=Rotate Counterclockwise&textHandtool=Enable hand tool&textDocProperties=Document Properties&textFilename=File name&textFilesize=File size&textTitle=Title&textAuthor=Author&textSubject=Subject&textKeywords=Keywords&textCreationDate=Creation Date&textModificationDate=Modification Date&textCreator=Creator&textProducer=PDF Producer&textVersion=PDF Version&textPageCount=Page Count

#103 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 09 maj 2017 - 08:31

Jest film z wciągania łodzi na przyczepę i przygotowywania do odjazdu. Zdjęcia łódki z wyposażeniem też porobiłem. Na Mazurach byłem wędkować i dopiero skończyłem długi weekend :). Jutro wieczorem zaktualizuję wątek i podrzucę linki.

Obiecane zdjęcia i filmy (na końcu albumu). https://goo.gl/photo...CsKQC9GSmNP4ac8

Uprzedzam - jestem elektronikiem stąd masa kabli, przełączników - dzięki temu mam możliwość odcinania prądu na każdym z elementów niezależnie.

Założenie było (i je realizuję), że łódź jest wodowana każdorazowo przed wędkowaniem a na noc wraca na działkę / do garażu.

Nie mam zbytnio czasu na obróbkę zdjęć. Jeśli będziecie mieli jakieś pytania - piszcie w tym wątku.

Jestem zadowolony ze wszystkich opcji, które zakupiłem w stoczni Sempera a na pewno polecam:

• listwę na kill,
  • gięte nogi do foteli,
  • plandeka transportową (sprawdziła się idealnie na majówce - dojazd, powrót, przechowywanie łodzi),
  • jaskółki (telefon leży spokojnie, woda 0,5l też się mieści bez problemu),
  • windę kotwiczną Trac (mam pilota radiowego przypiętego do paska i nawet nie podnoszę się z miejsca by zrzucić/podnieść kotwicę).

Do zrealizowania w najbliższych dniach/nocach jak znajdę chwilę wolnego:

• dokupienie ramienia RamMount do sondy (dwie kule + ramię ok. 20cm) - teraz jest trochę za daleko,
  • dokupienie ramienia RamMount do podpory na wędki - nie mogę ich wystawić za burtę w czasie łowienia (potrzebuję dwie kule + ramię ok. 14cm),
  • zakup uchwytów na butelkę z piwem (żona od razu zauważyła brak tego ważnego akcesorium :) ) ,
  • dokończenie projektu 'elektryka' - dotarły do mnie doskonale zrobione kable 25mm2, które będą rozprowadzały prąd z akumulatorów silnika do wyłącznika, oraz styków ładowania (polecam firmę: berkers.pl obsługa na tak profesjonalnym poziomie, aż chce się kupować (to nie kryptoreklama tylko realne doświadczenie),
  • dołożenie styków ładowania w tylnej bakiście - tak by przednie baterie ładowane były z tyłu (teraz biegam z ładowarką do przodu),
  • ładowanie baterii od razu 24V (2 x 12V) planuję wykonać przez zasilacz 24V (wcześniej była koncepcja ładowania każdej baterii pojedynczo, ale to bez sensu),
  • montaż watomierza (na jednym ze zdjęć widać bocznik, który już czeka na wpięcie go w szereg z silnikiem)
  • montaż strażnika akumulatora na 24V (bateria 'tylna' to tylko echo i wyciągarka - po 6 godzinach na wodzie miała nadal 85% naładowania więc o nią nie muszę się martwić),
  • montaż bezpiecznika automatycznego 24V 60A - teraz wisi na kablach,
  • chyba dołożę łożyska do foteli obrotowych (takie jak w piaście rowerowej z wieńcem na zewnątrz),
  • instalacja kamery cofania na końcu przyczepy i przeróbka elektroniki w aucie, by po podpięciu wtyki przyczepy odcinała kamerę w aucie a przełączała na przyczepę (trochę nauczyłem się już cofać, ale nadal brakuje mi świadomości, gdzie jest koniec zestawu :) )

Jak dostanę wreszcie obiecany pokład słoneczny z tapicerką od producenta - wrzucę zdjęcia. Album, do którego dałem link będzie aktualizowany co jakiś czas w miarę postępów prac.

Tyle w skrócie :)

p.s. ostatnia sprawa to chęć przetestowania łodzi ze spaliną 15KM, 20KM i 25KM i podjęcie decyzji, którą brać - większość czasu spędzę na wodach ze strefą ciszy stąd dylemat. 

Mariusz

Użytkownik MarMilo edytował ten post 09 maj 2017 - 08:40

#104 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 09 maj 2017 - 08:32

Marmilo - ja do swoich rurek od siedzeń dospawałem zaślepki.

Możesz wrzucić fotki tego rozwiązania ?

Dziękuję

Mariusz

#105 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 09 maj 2017 - 08:48

Semperek piękny.

Wszystko pięknie porobiłeś co widać na fotkach .

Po obejrzeniu  filmiku mam małą sugestię odnośnie mocowania łodzi pasami. Fajnie ,że masz na burcie nakładki na pas - też takie podobne kupiłem i się sprawdzają .Ale klamra napinająca może porysować Ci łódke i proponuje Ci skrócić ten krótszy odcinek pasa albo zrezygnować z niego aby klamra była niżej tak aby nie mogła porysować boku łodki.

U siebie przerobiłem pasy i jestem w 100% pewny ,że nic mi nie porysuje. 

#106 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Adam

Napisano 09 maj 2017 - 09:02

Możesz wrzucić fotki tego rozwiązania ?

Dziękuję

Mariusz

Jasne, będę na łodzi to zrobię fotki.

Co do plandeki - traktowałbym ją raczej jako plandeka postojowa.

Im dłużej/szybciej będziesz z nią jeździł tym szybciej Ci się zniszczy...

Ja na czas transportu ją zdejmuję bo po czasie szwy zaczęły puszczać (jak źle zawieje to z plandeki robi się balon)

Użytkownik chojny83 edytował ten post 09 maj 2017 - 09:04

#107 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 09 maj 2017 - 10:10

Jasne, będę na łodzi to zrobię fotki.

Co do plandeki - traktowałbym ją raczej jako plandeka postojowa.

Im dłużej/szybciej będziesz z nią jeździł tym szybciej Ci się zniszczy...

Ja na czas transportu ją zdejmuję bo po czasie szwy zaczęły puszczać (jak źle zawieje to z plandeki robi się balon)

Kupiłem 2 zestawy gum i zaczepiam je za każde oczko https://photos.googl...URUUG4xQ1piRW9n

Po dołożeniu tych gum plandeka się nie podrywa - jechałem w dużym deszczu i pokład był suchy. Jeśli się porwie to od tego mam gwarancję producenta na 24m :). Po drugie to plandeka transportowa a nie postojowa (wybrałem pierwszą opcję).

Muszę mieć plandekę na czas jazdy ponieważ na pokładzie leży w 'łożu' silnik elektryczny, wędki na Ram Mountach, koło zapasowe do przyczepy (mocuję je za pomocą nogi fotela wkładając w otwór felgi).

Na razie jeżdżę b. ostrożnie czyli nie przekraczam 100kmph - mimo 1.5mln km w mojej karierze drivera to dopiero był drugi wyjazd w życiu z przyczepą :)

#108 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 09 maj 2017 - 10:12

Semperek piękny.

Wszystko pięknie porobiłeś co widać na fotkach .

Po obejrzeniu  filmiku mam małą sugestię odnośnie mocowania łodzi pasami. Fajnie ,że masz na burcie nakładki na pas - też takie podobne kupiłem i się sprawdzają .Ale klamra napinająca może porysować Ci łódke i proponuje Ci skrócić ten krótszy odcinek pasa albo zrezygnować z niego aby klamra była niżej tak aby nie mogła porysować boku łodki.

U siebie przerobiłem pasy i jestem w 100% pewny ,że nic mi nie porysuje. 

Dzięki za pomysł ! Przejrzę i jak będzie możliwość - zrobię przeróbkę.

#109 OFFLINE   Grzybek

Grzybek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaLegnica
  • Imię:Kamil

Napisano 09 maj 2017 - 10:21

Kupiłem 2 zestawy gum i zaczepiam je za każde oczko https://photos.googl...URUUG4xQ1piRW9n

Po dołożeniu tych gum plandeka się nie podrywa - jechałem w dużym deszczu i pokład był suchy. Jeśli się porwie to od tego mam gwarancję producenta na 24m :). Po drugie to plandeka transportowa a nie postojowa (wybrałem pierwszą opcję).

Muszę mieć plandekę na czas jazdy ponieważ na pokładzie leży w 'łożu' silnik elektryczny, wędki na Ram Mountach, koło zapasowe do przyczepy (mocuję je za pomocą nogi fotela wkładając w otwór felgi).

Na razie jeżdżę b. ostrożnie czyli nie przekraczam 100kmph - mimo 1.5mln km w mojej karierze drivera to dopiero był drugi wyjazd w życiu z przyczepą :)

Cześć Mariusz,

Powiedz jakie to uchwyty na wędki Ram Mount? Masz jakiś link i jakieś zdjęcia ?

Co do uchwytu Ram mount moje ramię na łodzi ma 22 cm bez kulek i jest ok.

#110 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 09 maj 2017 - 10:45

Mam taką samą plandekę i tak samo ją zaczepiam.

Uwierz, że w niesprzyjających warunkach Ci ją podwieje...

Jeżdżę dużo i wiem co piszę ;)

Mam mniejszy problem bo gdy zdejmę plandekę to na łodzi mam tylko siedzenia.

U mnie wygląda to tak, ostatnia strona:

http://jerkbait.pl/t...urtowych/page-3

Po jakimś czasie sprawdź po prostu czy z plandeką/szwami jest wszystko w porządku.

Do zobaczenia nad wodą!

Użytkownik chojny83 edytował ten post 09 maj 2017 - 10:47

#111 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 09 maj 2017 - 10:55

Mam taką samą plandekę i tak samo ją zaczepiam.

Uwierz, że w niesprzyjających warunkach Ci ją podwieje...

Jeżdżę dużo i wiem co piszę ;)

Mam mniejszy problem bo gdy zdejmę plandekę to na łodzi mam tylko siedzenia.

U mnie wygląda to tak, ostatnia strona:

http://jerkbait.pl/t...urtowych/page-3

Po jakimś czasie sprawdź po prostu czy z plandeką/szwami jest wszystko w porządku.

Do zobaczenia nad wodą!

Adam,

sprawdzę ! Dziękuję za link do wątku z pokrowcami. Jaki masz silnik elektryczny ? 

No i bardzo ważne pytanie - o drabinkę - montowali Ci w stoczni czy sam to robiłeś ? Proszę o fotki. Ja kupiłem taką: http://aura.szczecin...-250x630mm.html i P. Marcin jej nie zamontował :( tłumacząc, że końcówki będą w wodzie poniżej dna zaburzając pływanie ? :( 

Proszę o więcej info nt tej drabinki - chcę mieć :) a konkretnie moja 10latka, która uwielbia pływać.

#112 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 09 maj 2017 - 12:04

Będę przy łodzi to porobię jakieś zdjęcia.

Silnik to MinnKota 55Lbs.

Drabinka była montowana u Marcina.

#113 OFFLINE   radmac5

radmac5

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 657 postów
  • Imię:Radek

Napisano 09 maj 2017 - 16:48

Pierwsze wodowanie s klasa jakie widziałem ... teraz wiem dlaczego nowi się : " s klasa się nada " :)

#114 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 09 maj 2017 - 17:30

Hmmm Lekko ciśnienie mi się podniosło :( Mi nie zamontowano drabinki (była dostarczona miesiąc przed odbiorem łodzi) twierdząc, że będzie przeszkadzała w pływalności.Zrób proszę zdjęcia tej drabinki z jakąś miarką abym mógł porównać do mojej i ocenić możliwości montażu - chętnie zobaczę też fotki z wnętrza bakisty na ryby, gdzie spodziewam się śrub mocujących drabinkę ?

Adam podasz swój nr tel na PW ?

Dziękuję

Mariusz

#115 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 09 maj 2017 - 17:32

Pierwsze wodowanie s klasa jakie widziałem ... teraz wiem dlaczego nowi się : " s klasa się nada " :)

Oj tam eSSa to też w końcu samochód :) potrafię nim wozić drewno na ognisko jak potrzeba :D

#116 OFFLINE   sajdol1

sajdol1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 09 maj 2017 - 18:19

Będę przy łodzi to porobię jakieś zdjęcia.

Silnik to MinnKota 55Lbs.

Adam, Ty też masz wycięty rant łódki pod elektryka ?

@karbusd, zaślepki u producenta dokupiłeś ?

#117 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 09 maj 2017 - 18:43

MarMilo fajną elektrownie zbudowałeś, jak się kiedyś dorobię docelowej łódki to z pewnością zaczerpnę pomysłów :)

#118 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 09 maj 2017 - 19:08

Hej. Nr do mnie 884831101
Może źle się wyraziłem. Drabinka kupiona i montowana u Marcina.
W swojej łodzi nie posiadam bakisty na ryby. Ale śrub u mnie nie ma, tam jest chyba jeszcze jedna ścianka.
Nie mam wyciętego rantu pod elektryk.
Silnik elektryczny i podkładkę pod niego montowałem samemu.

Użytkownik chojny83 edytował ten post 09 maj 2017 - 19:11

• DmnM lubi to

#119 OFFLINE   karbusd

karbusd

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 179 postów
  • LokalizacjaLidzbark
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Ka.

Napisano 09 maj 2017 - 19:56

Hehe. No widziałem, że rantu brak. Może producent wreszcie doszedł do wniosku że należało by tak robić oryginalnie.

Co do elektrowni- to chyba mam podobnie 😀 choć ja bardziej na łatwiznę poszedłem i troszkę mniej estetycznie zrobiłem wyprowadzenie przewodów.

Zaślepki - tak. Pan Marcin bez problemu je udostępnił.

#120 OFFLINE   Grzybek

Grzybek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaLegnica
  • Imię:Kamil

Napisano 09 maj 2017 - 20:09

MarMilo
Wypatrzyłem u Ciebie na przyczepie fajne rozwiązanie do wodowania. Mógłbyś sprawdzić jaka grubość ma blacha do chodzenia po przyczepce?
Za info dzięki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych