Zapytaj o farby Rudiego75
Dzięki! Napewno zapytam!
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 08 marzec 2014 - 20:18
Zapytaj o farby Rudiego75
Dzięki! Napewno zapytam!
Napisano 11 marzec 2014 - 12:54
Panowie. Mam taki o to dylemat.
Zamierzam zalać ołowiem aż 30 sztuk boleniówek. Do tej pory robiłem to w domu (oczywiście dbając o bezpieczeństwo i zdrowie), ale przy takiej ilości szkoda mi marnować gazu i nie chce robić syfu. Chciałbym to pozalewać w plenerze i tu pojawia się pytanie o źródło ognia. Czy dobre ognisko z mocnym żarem nada się do topienia ołowiu? Jeśli nie, to zastosuje jakąś kuchenkę polową.
Jeszcze chciałbym zapytać o jakieś dobre tygielki do topienia. Ktoś może coś polecić? Z czego może być wykonany taki tygielek, by długo służył? Dodam, że w warunkach domowych używałem małej łyżeczki, która długo się nagrzewała i nie posiadała dzióbka. Przez do samo odlewanie było utrudnione.
Wszelkie wskazówki mile widziane.
Napisano 11 marzec 2014 - 13:09
Na ognisku na spokojnie można stopić ołów, próbowałem raz ale więcej nie zamierzam ołów jest bardzo elastycznym materiałem więc sugeruję go formować zwykłymi kombinerkami i idealnie dopasować do otworów jeśli chodzi to tygielek to nie będę się wypowiadał bom nie w temacie ;D
Napisano 11 marzec 2014 - 13:11
Najłatwiej tygielek wykonać z puszki po kukurydzy, zaginasz odpowiednio i z jednej strony masz dziubek a z drugiej płaską powierzchnie która z łatwością łapiesz kombinerkami. Na ognisku można próbować ale trzeba by zbudować jakiś ruszt na którym położysz tygielek. U mnie taki tygielek dział już ponad 2 lata:)
Napisano 11 marzec 2014 - 14:16
W formowanie nie chce się bawić. Ołów ma za zadanie zalać stelaże
Dzięki za podpowiedzi. Już nie mam wątpliwości, że ognisko wystarczy. Teraz pokombinuje ze zrobieniem tygielka i rusztu. Taki wyciągany z mikrofalówki będzie chyba akurat
Napisano 14 marzec 2014 - 17:29
Witam, trafiły mi się ostatnio farby createx iridescent( opalizujące) na opakowaniu jest napisane że są na bazie wody. I tu pojawia się pytanie czy Domalux silver classic nie zareaguje???
I czy jak użyje tych Createx na białą perłę Pactry to nie spłyną mi?
Pozdro Qcyk!
Użytkownik Qcyk edytował ten post 14 marzec 2014 - 17:40
Napisano 14 marzec 2014 - 17:59
Bez obaw możesz stosować te kombinację o które pytasz.
Createx to bardzo wdzięczne farby
Napisano 14 marzec 2014 - 18:12
Bez obaw możesz stosować te kombinację o które pytasz.
Createx to bardzo wdzięczne farby
Czyli Domalux też ich nie ruszy?? dzięki Irek za pomoc!
Pozdro Qcyk
Napisano 14 marzec 2014 - 18:19
Kiedyś miałem okazję malować tymi farbami, kryłem je Domaluxem i nie było żadnego problema
Napisano 14 marzec 2014 - 20:29
Ja maluję Createxem i nic się nie dzieje pod domaluxem czy żywicą.
Napisano 14 marzec 2014 - 21:11
Ja maluję Createxem i nic się nie dzieje pod domaluxem czy żywicą.
To Git. Ich chyba nie trzeba rozrabiać??
Napisano 14 marzec 2014 - 22:46
Nie trzeba - transparentnych, opaque kryjące już lepiej tak. Kup bazę transparentną i będzie dobrze.
Napisano 29 marzec 2014 - 18:55
Możecie polecić jakąś szpachlę? Ta która mam teraz nie daje się gładko zeszlifować bo odpadają z niej drobne grudki i na koniec nie wygląda to ładnie
Napisano 29 marzec 2014 - 19:14
mozecie polecić jakąś wagę do ważenia woblerów max 30zł gramowa waga
Napisano 29 marzec 2014 - 20:57
Panowie mam techniczne pytanie dotyczące aerografu co zrobić jeśli aero zaczyna pluć kropelkami farby? poczyscilem i nic to nie dalo...
Napisano 29 marzec 2014 - 20:59
narazie sam nie maluję aero ale juz jest zamówiony aale myślę ze moze być problem z dyszą ?? a wyjmowałeś ją i czyściłęś?? jesli mówię głupoty
to sam bede ciekaw co się dzieje bo nic innego mi do głowy nie przychodzi
Napisano 29 marzec 2014 - 21:19
Właśnie to sprawdzam ;]
Napisano 29 marzec 2014 - 22:54
Panowie mam techniczne pytanie dotyczące aerografu co zrobić jeśli aero zaczyna pluć kropelkami farby? poczyscilem i nic to nie dalo...
Jeśli "pluje", to zbyt gęsta farba lub za niskie ciśnienie.
Napisano 29 marzec 2014 - 22:55
Jakich farb używasz?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych