Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Melanzyk - jerki i swimbaity

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3151 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 10 październik 2013 - 00:35

yyyyyy, a tak po prostu gole drewno nie lepiej? Zwykle robiłem formy na gole drewno. A czy kąpiel w nitro nie zgubi detali lusek?

#62 OFFLINE   stoner

stoner

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1535 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Irek

Napisano 10 październik 2013 - 08:55

Jak chcesz zostawić gołe drewno, to polecam lakier olejowy do parkietów.

Ma kilka zalet.

Po pierwsze nie śmierdzi jak inne.

Po drugie ładnie wsiąknie w drewno i struktura łusek zostanie nie naruszona.

Oczywiście jeszcze muszę pogratulować Ci wytrwałości i talentu.

• Melanzyk lubi to

#63 OFFLINE   madpaw

madpaw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 632 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Plesiak

Napisano 10 październik 2013 - 09:01

yyyyyy, a tak po prostu gole drewno nie lepiej? Zwykle robiłem formy na gole drewno. A czy kąpiel w nitro nie zgubi detali lusek?

Z doświadczenia Ci powiem, że jak go wrzucisz do caponu na 20 minut a następnie powiesisz do ścieknięcia resztek caponu i wyschnięcia to detale będą w 100% zachowane, a przynajmniej będziesz mógł nałożyć rozdzielacz, bo tak na nieimpregnowane drewno bym nie radził.

Będziesz miał wtedy tego okonia jako model wzorcowy na lata, a tak to się może skończyć na jednej formie. Szkoda Twojej pracy...

bezbarwny, bardzo płynny i szybkoschnący

• Melanzyk lubi to

#64 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 10 październik 2013 - 09:29

Z doświadczenia Ci powiem, że jak go wrzucisz do caponu na 20 minut a następnie powiesisz do ścieknięcia resztek caponu i wyschnięcia to detale będą w 100% zachowane, a przynajmniej będziesz mógł nałożyć rozdzielacz, bo tak na nieimpregnowane drewno bym nie radził.

Będziesz miał wtedy tego okonia jako model wzorcowy na lata, a tak to się może skończyć na jednej formie. Szkoda Twojej pracy...

bezbarwny, bardzo płynny i szybkoschnący

Tylko 20 min? Bo jak trzeba to mogę wykąpać nawet i na 24h jak to ma pomóc?
to "bezbarwny, bardzo płynny i szybkoschnący" to do caponu było tak?

Dzisiejszej nocy spędziłem prawie 5h! działając tylko z płetwą grzbietową. Nie miałem na nią pomysłu od początku i miałem trochę stracha żeby nie spaprać całej przynęty na tym etapie. Jak wiadomo płetwa grzbietowa to jakby "wizytówka" okonia więc musi wyglądać dobrze. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłem i nie wiedziałem jak to wyjdzie. Teraz bym to zrobił troszkę inaczej, ale i tak nie wyszło aż tak źle. Przy końcu jeszcze wprowadzę lekkie poprawki papierem ściernym.

Mam nadzieję, że po pomalowaniu będzie to wyglądało dobrze :)

Załączony plik  IMAG0457.jpg   45,6 KB   33 Ilość pobrań

Pozdrawiam Melek

Obecnie pracuje nad dokończeniem głowy, musiałem ją trochę zaokrąglić. No i będę poprawiał same wargi, dokańczał skrzela itp.

Użytkownik Melanzyk edytował ten post 10 październik 2013 - 09:33

#65 OFFLINE   Parf

Parf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1013 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski

Napisano 10 październik 2013 - 09:55

:blink:  :blink:  :blink: ... chirurgia plastyczna dla ryb? Respekt.

#66 OFFLINE   stoner

stoner

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1535 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Irek

Napisano 10 październik 2013 - 10:00

Kurde troszkę się obawiam ,czy po kąpieli w caponie , i późniejszym spływaniu, na górnej części może ładnie spłynąć a na dolnej, może być problem, bo zanim spłynie to zdąży zaschnąć.

Nie wiem jak na innym drewnie. ale ja mam takie doświadczenie z lipą, ze w trakcie wysychania caponu potrafią się zrobić mikro bąbelki.Nie jest to problem z gładką powierzchnią wobka. ale przy tej łusce, może troszkę namieszać.

To tylko taka moja sugestia. Oczywiście mogę się mylić.

#67 OFFLINE   bigrafi

bigrafi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 10 październik 2013 - 13:15

Melanżyk szkoda, że nie mam już pianki pod CNC. Wysłałbym Ci trochę wtedy  byłoby Ci dużo łatwiej.

Użytkownik bigrafi edytował ten post 10 październik 2013 - 13:15

#68 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 10 październik 2013 - 13:50

bigrafi a co to ta pianka i co to robi? :)

#69 OFFLINE   bigrafi

bigrafi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 10 październik 2013 - 15:27

Pod CNC - dłubiesz w jakim chcesz kierunku, nie ma żadnych odłupań. Jest to komponent żywic i drewna, ale niestety skończyło mi się źródło a w sklepie kosztuje, że hey. 1500zł za m2 płyty gr, 5cm. Zobacz w moim wątku są tam woblery z niej dłubane, najwdzięczniejszy materiał do rzeźbienia jaki spotkałem. Nie miałbyś żadnych problemów nawet z najdrobniejszymi detalami. 

Użytkownik bigrafi edytował ten post 10 październik 2013 - 15:28

• Melanzyk i Wojtek M lubią to

#70 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 10 październik 2013 - 15:46

wow, ja juz to chce.... załatw mi kawałeczek plis :)

#71 OFFLINE   bigrafi

bigrafi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 10 październik 2013 - 16:21

Niestety na razie źródło mi wyschło - dlatego sam dłubię na razie w lipie :).  Ale jak będę miał to dam Ci znać.

• mnietek i Melanzyk lubią to

#72 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 10 październik 2013 - 16:53

Niestety na razie źródło mi wyschło - dlatego sam dłubię na razie w lipie :).  Ale jak będę miał to dam Ci znać.

Dzięki Ci dobry człowieku :) niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :)

Kolejny etap okonka za mną :) lewa część głowy prawie na gotowo, jeszcze dziury na oczy no i końcowe czyszczenie.

Załączony plik  IMAG0458.jpg   38,11 KB   33 Ilość pobrań

Aż się boję robić te skrzela po 2 stronie, tak łatwo przy tym coś zepsuć....
Pozdrawiam Melek

#73 OFFLINE   madpaw

madpaw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 632 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 10 październik 2013 - 17:52

Tak mój wpis tyczył się Domalux Capon Extra.

Załączony plik  big_domalux-capon-extra.jpg   113,13 KB   28 Ilość pobrań

W miejscu przyszłych oczek zrób otwór dla przyszłej wkrętki. Przyda się do późniejszej formy, wkrętek nie wklejasz, wystarczy, że je wkręcisz. Będziesz miał, za co powiesić część woblera. Kąpiel 20-25 minut wystarczy, oczywiście kąpiesz każdy z elementów segmentowca, czy jak kto woli łamańca osobno. Warto, aby lakier był pierwszej świeżości jest wtedy bardzo płynny, pokryje elementy zabezpieczając drewno na lata i nie powinien zostawić żadnych niedoskonałości. Najlepiej by było gdyby wieszając woblera do wyschnięcia w najniższym punkcie miał wetknięty drucik, bo po nim swobodnie spłynie nadmiar lakieru, a przez co nie zostanie żadne zgrubienie w tym miejscu elementu.

Wyjmując element z Caponu pamiętaj, aby lakier skapywał z pierwszego elementu na ścianę np. słoika, albo w ogóle nie do pojemnika z caponem. Trochę stracisz lakieru, ale za to nie powstaną pęcherzyki powietrza w lakierze, a dzięki temu nie będziesz miał tego problemu, co miał Stoner. Przez spienienie lakieru wcześniejszym skapywaniem mogą powstawać bąble, które później zostają na wobku. Przerabiałem to osobiście.

Model wychodzi rewelacyjnie.

#74 OFFLINE   miras1983

miras1983

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 10 październik 2013 - 18:33

po kąpieli w caponie ,i powieszeniu,capon zawsze zostawi powłokę , polecił bym wytarcie nadmiaru po kąpieli.
dlatego ,że warstwa caponu może trochę ,,zgubić'' tą drobniutką łuskę.Ja tak robię w swoich modelach choć łuski nie mają.

#75 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 10 październik 2013 - 19:36

Rady kolegów bardzo celne. Od siebie przekażę kolejną - dodanie do Caponu rozpuszczalnika Nitro rozrzedzi go i zmniejszy ryzyko powstawania pęcherzy powietrza lub zacieków. Z uwagi na silny, szkodliwy i nieprzyjemny zapach nie warto używać Caponu w pomieszczeniach mieszkalnych, a szczególnie należy unikać sypialni :)

I jeszcze jedno. Jakakolwiek próba przyspieszenia schnięcia poprzez podgrzanie woblera, nawet przeniesienie do cieplejszego pomieszczenia jest ekstremalnie niebezpieczna - może zniszczyć całą pracę. Lepiej trzymać w chłodniejszym pomieszczeniu godzinę za długo, niż przenieść do ciepłego pięć minut za szybko. Dlatego warto poświęcić kawałek drewna i pomalować go w Caponie wraz z omawianym modelem, aby móc później na jego przykładzie ocenić, czy proces schnięcia przebiegł do końca.

#76 OFFLINE   madpaw

madpaw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 632 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 10 październik 2013 - 21:18

Janusz masz zupełną rację. Ja suszę w piwnicy, mam tam termometr i jest 19 C. Może w ziemie jak wszyscy będą grzać w bloku to max 20 stopni. Zostawiam na 6 h najmniej, bo lubię dmuchać na zimne, a zresztą nigdzie mi się nie śpieszy...

Jedno jest pewne zabezpiecz sobie tego okonia, żeby synek mógł zobaczyć, jaki tatuś zdolny. Jak już będzie miał 2,5-3 lata i zacznie się interesować przyrodą i zwierzątkami będziesz mógł mu odlać z żywicy, pomaluj na nemo i najlepsza zabawka do kąpieli :) moja córcia lubi kąpać się z rybkami.

• joker i Melanzyk lubią to

#77 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów
  • LokalizacjaWzgórze Tumskie nad Wisłą
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Ciarka

Napisano 11 październik 2013 - 08:50

Czy gładkość powierzchni modelu do odlewu ma znaczenie? Nie wiem jak zachowuje się buczyna, ale lipa, o ile nie jest idealnie wyszlifowana, to po zanurzeniu w Caponie podniosą się na niej włoski. Wspominam o tym, ponieważ wypolerowanie po caponowaniu łuski jest mega wyzwaniem. Dorzucę jeszcze byś użył odkurzacza do odessania pyłu przed włożeniem w capo, wydmuchanie ustami nie wystarczy. Jeśli jest to model wyłącznie pod formę, rozważyłbym olejowanie, identyczne jak do podług.

Gdybym miał robić rzeźbę pod odlewanie, w pierwszej kolejności spróbowałbym zrobić model w wosku, tak robią jubilerzy ;)

#78 OFFLINE   miras1983

miras1983

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 11 październik 2013 - 12:29

ja swój ostatni model zrobiłem z dębiny, wykąpałem w caponie przetarłem papierem, następnie pryskam szpachlą natryskową przecieram na lustro poleruje woskiem do aut i w formę.

z twoim modelem zrobił bym w ten sposób , kąpiel w caponie wytarcie nadmiaru, przetarcie uniesionych włosków i tu użył bym włókniny w celu wygładzenia łuski(do kupienia w sklepach hydraulicznych) następnie farba podkładowa ,dwie cienki warstwy i polerka na lustro woskiem.

Użytkownik miras1983 edytował ten post 11 październik 2013 - 12:33

#79 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 14 październik 2013 - 03:28

Dzięki chłopaki za podpowiedzi.
Cały czas o tym myślę, co tu zrobić i już postanowiłem. Tym razem zrobię formę bezpośrednio na gołe drewno. Oglądałem właśnie jerki, którym już robiłem formy i wyglądają całkiem spoko, nie uległy zniszczeniu podczas psikania rozdzielaczem czy coś. Wcześniejsze modele do form były robione z lipy która jest dużo miększa niż buk więc powinno być ok. Dodatkowo rozmawiałem z Mikko (Sollar Baits) i on także robi formy na gołym drewnie.

Nie mówię, że Wasze porady są złe, ale po prostu nie chce ryzykować czegoś nowego przy tym projekcie, żeby czegoś nie spartolić.
Przy kolejnych projektach, a będzie ich na pewno sporo już będę się bawił w capony, woskowania itp. Po prostu potrenuje na czymś mniej cennym dla mnie.

Kolejnym problemem dla mnie jest dostępność materiałów, jak już wspomniałem w jakimś poście a forum mieszkam w Irlandii, a to jest taka wiocha, że tu ciężko nawet dobry papier ścierny kupić :)

Powoli przymierzam się do robienia paczki z Polski z różnymi materiałami więc zapatrzę się w trochę potrzebnych rzeczy.

ja swój ostatni model zrobiłem z dębiny, wykąpałem w caponie przetarłem papierem, następnie pryskam szpachlą natryskową przecieram na lustro poleruje woskiem do aut i w formę.

z twoim modelem zrobił bym w ten sposób , kąpiel w caponie wytarcie nadmiaru, przetarcie uniesionych włosków i tu użył bym włókniny w celu wygładzenia łuski(do kupienia w sklepach hydraulicznych) następnie farba podkładowa ,dwie cienki warstwy i polerka na lustro woskiem.

Miras czy mógłbyś mi napisać jaki wosk masz na myśli. Zakupiłbym takowy do paczki którą planuje niedługo zrobić. No i co to za włóknina?

Rzeźbienie łusek po drugiej stronie okonia na chwilę obecną poszło lekko w odstawkę. Niestety buk to twarda jędza i wykończyłem wszystkie ostrza w moich nożykach. Na chwilę obecną dało by radę jeszcze tym działać, ale zamiast ciąć rozwarstwiają trochę powierzchnię. Zamówiłem już 30 japońskich ostrzy Olfa więc muszę chwilę poczekać z łuskami. W tym czasie postaram się dopracować przeguby i część ogonową.

A teraz sobie trochę przyspamuję, kolejny szczupaczek na mojego jerka :P
Załączony plik  P1040279.jpg   76,83 KB   29 Ilość pobrań

Pozdrawiam Melek

Użytkownik Melanzyk edytował ten post 14 październik 2013 - 03:31

• Pióro lubi to

#80 OFFLINE   miras1983

miras1983

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 14 październik 2013 - 09:00

Załączony plik  t cat.jpg   20,69 KB   27 Ilość pobrań
ja jade tym.

pomyślałem o włókninie, dlatego że ma włóknistą i miękką strukturę ,myślę że nada się do łuski

Załączony plik  włóknina.jpg   72,44 KB   27 Ilość pobrań

pozdrawian

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych