#1361 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 14:51
#1362 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 15:16
hej ten blank jest po całości pełen węgiel, pytam bo kij wyszedł strasznie cięzki jak na 4lb mocy 130g to bardzo dużo .
- Friko lubi to
#1363 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 15:31
#1364 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 19:52
#1365 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 19:57
jak blisko jest pierwsza przelotka? 20tka jest spora jak na tak "delikatny" kijek.
#1366 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 21:01
Blank opisany X-fast, ciekaw jestem ugięcia i realnego CW, ale optymalnego dla konstrukcji, nie ile da się rzucić na upartego z góry i z dołu. Wizualnie super się prezentuje
#1367 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 21:02
Moglibyście zaprezentować jak gnie sie ta Delta?
Po weekendzie coś wrzucę.
hej ten blank jest po całości pełen węgiel, pytam bo kij wyszedł strasznie cięzki jak na 4lb mocy 130g to bardzo dużo .
Jest sporo korka, bo dolnik długi 25cm do stopki kołowrotka.
drewniany uchwyt osadzony na karbonowej tulei i dopiero na blanku. Lepsza transmisja -w zamyśle.
Na pierwszy rzut oka wydaje się masywnie jak na ul -szczególnie patrząc na ogólnie panujący trend lajcenia lajtów.
Wędka ma leżeć w ręku i nie męczyć. Czasem 80g potrafi być bardziej uciążliwe niż 150g jeśli wędka leci na twarz.
A dolnik dłuższy, bo hol garbusa 45-50 musi mieć oparcie w przedramieniu. Po dniu łowienia takich ryb na "jesiennej wyżerce"
hol na nadgarstku jest bolesny na drugi dzień -ja już muszę dbać o takie sprawy .
jak blisko jest pierwsza przelotka? 20tka jest spora jak na tak "delikatny" kijek.
Generalnie to ona nie jest taka delikatna jak sugeruje opis. Oczywiście to nadal ultra light, ale u mnie nie będzie mu lekko jeśli podpasuje (w końcu to nadal niewiadoma)
Użytkownik Remicki edytował ten post 28 listopad 2017 - 21:35
#1368 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 21:16
Blank opisany X-fast, ciekaw jestem ugięcia i realnego CW, ale optymalnego dla konstrukcji, nie ile da się rzucić na upartego z góry i z dołu. Wizualnie super się prezentuje
blank jest opisany M/Fast ...-z wcześniejszych "macanek" wynika że bardziej jest to Fast. Po sobocie będę już mógł coś Ci powiedzieć na temat cw i optimum
Użytkownik Remicki edytował ten post 28 listopad 2017 - 21:26
- Apioo lubi to
#1369 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 21:22
Patrzyłem na stronę FC, zez spłatał figla
- Remicki lubi to
#1370 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 10:20
Ile ważył sam blank ? Macie takie info ?
#1371 OFFLINE
#1372 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 11:55
Wow, czyli do wagi blanku wynoszącej ~27 gr dołożyliście 101 gr "osprzętu" ?
powiem tak - kij może i ładny ale dla mnie taki projekt byłby bardzo kontrowersyjny. Mam wrażenie że dużo więcej można było z tego wycisnąć kwestia wyważenia wędki nie do końca mnie przekonuje jesli mówimy o blanku ważącym 27 gr. Taki kij wykonany na Delfinie ważyłby dokładnie połowę tych 128 gr
Ale - jak to mówią - najważniejsze żeby właściciel był zadowolony
- Guzu i gulf lubią to
#1373 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 11:56
Wiesz burnt i insert ważą swoje... Coś za coś... Mój matagi w delfinie waży tyle niemal co ten blank... Długość ta sama...Wow, czyli do wagi blanku wynoszącej ~27 gr dołożyliście 101 gr "osprzętu" ?
powiem tak - kij może i ładny ale dla mnie taki projekt byłby bardzo kontrowersyjny. Mam wrażenie że dużo więcej można było z tego wycisnąć kwestia wyważenia wędki nie do końca mnie przekonuje jesli mówimy o blanku ważącym 27 gr. Taki kij wykonany na Delfinie ważyłby dokładnie połowę tego
Pozdrawiam, Tomasz eS
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 29 listopad 2017 - 11:57
#1374 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 11:57
Ja wiem, zresztą @yglo zaznaczył że zrobił wędkę wg projektu zamawiającego.
- Tomasz eS i Remicki lubią to
#1375 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 12:26
Ergonomia tej wedeczki jest zakakujaco przyjazna i mam nadzieje ze Remek to potwierdzi po dwudniowym weekendowym łowieniu.
#1376 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 15:20
Cały czas mówimy o 1/2 kostki masła w ręku zdrowego faceta.
...
Miarą pod którą szyta jest ta wędka, jest jedna miejscówka, jeden rodzaj przynęty i jeden gatunek ryby.
Oraz potrzeba estetyki, na której w chwilach totalnego braku brań można oprzeć dobre samopoczucie.
W poniedziałek postaram się trochę to przybliżyć (opisu estetycznych uniesień oszczędzę).
Nie będę też bronił tej konstrukcji za wszelką cenę, jeśli coś nie zagra jak sobie to wymyśliłem, opiszę.
- popper, Apioo, Rheinangler i 1 inna osoba lubią to
#1377 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 16:12
I na tym to właśnie ma polegać. Idziemy do rodbuildera, np. Mistrza @yglo :-) po to żeby nam skroił dokładnie to, co nam potrzeba. Jeśli takie były założenia od samego początku to mnie waga tego kija nie przeszkadza. Po za tym nie każdemu może pasować akurat delfin...Cały czas mówimy o 1/2 kostki masła w ręku zdrowego faceta.
...
Miarą pod którą szyta jest ta wędka, jest jedna miejscówka, jeden rodzaj przynęty i jeden gatunek ryby.
Oraz potrzeba estetyki, na której w chwilach totalnego braku brań można oprzeć dobre samopoczucie.
W poniedziałek postaram się trochę to przybliżyć (opisu estetycznych uniesień oszczędzę).
Nie będę też bronił tej konstrukcji za wszelką cenę, jeśli coś nie zagra jak sobie to wymyśliłem, opiszę.
A jak nie zagra, to mam nadzieję, że Kolega o tym napisze.
- Friko i Remicki lubią to
#1378 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 19:31
Łowić się tym da na pewno ja po prostu tak mam że z biegiem czasu walory estetyczne zeszły u mnie na drugi plan a bardziej interesuje mnie "żyłowanie" parametrów użytkowych wędki... i przy takich proporcjach czułbym po prostu pewien niedosyt. Ale jestem w stanie zrozumieć odmienne podejście. Gratuluję niewątpliwie bardzo ładnej wędki - oby jak najcześciej trzeszczała na rybie. Jak dobrze gryzą to o "paramterach" szybko się zapomina
- bartolo, Pumba i Remicki lubią to
#1379 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 23:01
"Łowić się da na pewno..................................
...................................Jak dobrze gryzą to o "paramterach" szybko się zapomina"
Friko, czy Ty właśnie już starasz się mnie pocieszyć ?
- gulf lubi to
#1380 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2017 - 02:49
nadinterpretacja
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||