hejka sorki za brak reakcji, ale myslalem, ze maile jakies przyjda, ze sie ktos odzywal w moim watku.
-Power-, on 19 Jun 2016 - 10:13, said:
A iskrę sprawdzałeś? Wykręć dwie, razem dotknij masy na silniku, trzymaj za fajki gumowe. Wystartuj parę razy w ciemnosci, powinny walić dwie równo iskra. Szeroka iskra na grubość elektrody.
To na zimnym sprawdzisz w domu... z opisu wynika że jednak jak silnik ciepły to tak przerywa, i to nie regularnie.
Może kończyć się cewka wysokiego napięcia lub cdi.
Problem z iskra jest taki, ze silnik dziala w pelnym spektrum obrotow ok jak jest na luzie - pomyslalbym, ze jak to cewka/swiece to by tez bruzdzilo na luzie. Plus gosc co robi w silnikach mi powiedzial, ze cewki padaja bardzo rzadko. Mieszkam w irlandii plywam ostatnio glownie po morzu. temperatury rzadko siegaja 25 stopni a woda 17stopni to max co pamietam). rozebralem w domu gaznik przeplukalem go i zlozylem spowrotem na stojaku silnik wydaje sie pracowac ok. musze go wziasc na wode i sprawdzic. Probowalem tez podpiac takie testery do swiec (co to sie wpina pomiedzy kable wn a swiece i migaja jak iskra przechodzi, ale oczywiscie koncowki nei pasuja do silnika zaburtowego. Jak podpinalem silnik na test po myciu gaznika to nie nalozylem dokladnie fajki na jedna ze swiec i efewkty byly podobne do tych co na wodzie - szarpalo silnikiem. Przy czym jak wyjalem swiece przed czyszczeniem gaznika to obie byly lekko okopcone ale suche a ktos mi powiedzial, ze jak przez dluzszy czas jedna nie miala iskty to by byla cala utytlana w paliwie
niko333, on 19 Jun 2016 - 10:53, said:
Raczej nie próbowałbym sprawdzać iskry dotykając masy. Można załatwić podobno przy odrobinie szczęścia moduł.
hmm co gdzies ogladam to wlasnie tak testuja swiecie i kable.
esoxlucius1, on 19 Jun 2016 - 15:06, said:
Niby czemu? A jak są wkręcone to do masy nie dotykają?
dokladnie
niko333, on 19 Jun 2016 - 16:33, said:
evin, on 20 Jun 2016 - 06:04, said:
zdejmij spodzine.
podłacz wąż ogrodowy do rurki wpody i puść wode.uruchom silnik.
jesli bedzie ok to znaczy ze problem z trybami spodziny
Podlaczylem ze spodzina (w tym na biegu) i po czyszczeniu gaznika wyglada na to, ze chodzi plynnie w calym zakresie obrotow. pozatym jak juz pisalem po wykreceniu swiec lekko krece reka srube na biegu i tloki sie ruszaja plynnie nic nie wydaje dziwnych odglosow etc. ja przez moment myslalem, ze moze to sprzeglo na srubie sie slizga (ten gumowy trzpien z zatopionym wielowypustem) i poprostu jak silnik sie szbko obraca sruba zaczyna sie slizgac i stad szarpie - nastepnym razem wezme zapasowa srube ze soba (akurat mi 1 lezy
i zobaczymy co bedzie.