Wędki St. Croix
#2181 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 17:16
Kijek opisany właściwie ,nie wiem co chcesz wiedzieć
#2182 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 17:36
Ktoś może podzielić się info nt. St. Croix Legend Elite ES90MF2 oraz ES90MLF2 jak spisują się w praktyce?
Jak dla mnie , to prawie TO samo, mówię prawie bo:
MLF- trochę wolniejszy i ma ugięcie bardziej przesunięte w stronę środka, mniej zbieżna budowa blanku;
MF - bardziej szczytowa praca , ciut ciut szybszy, bardziej stabilny blank.
Moc porównywalna, budowa ścianek taka sama.
Ogólnie bardzo niewiele różniące się wędki , poza !!!! pracą w czasie holu rybki.
Użytkownik miramar69 edytował ten post 04 kwiecień 2018 - 17:38
#2183 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 17:53
Mam pytanie do posiadaczy/użytkowników AVS 70MLF. Czy nie macie problemu z wyważeniem zestaw z racji krótkiego dolnika?. Do swojego założyłem kołowrotek o wadze 270g i dalej leci na pysk.
#2184 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 18:07
#2185 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 18:30
Taki "UROK" prawie wszystkich seryjnych kijków ST>CROIX
#2186 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 18:58
Taki "UROK" prawie wszystkich seryjnych kijków ST>CROIX
Wersje cast mają tak samo ... ?
#2187 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 19:06
... tu tylko trochę lepiej , ale w mocniejszych kijkach i dłuższych ...
#2188 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 19:57
Skoro ten typ tak ma to trzeba się z tym pogodzić .
#2189 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2018 - 20:49
Jak dla mnie , to prawie TO samo, mówię prawie bo:
MLF- trochę wolniejszy i ma ugięcie bardziej przesunięte w stronę środka, mniej zbieżna budowa blanku;
MF - bardziej szczytowa praca , ciut ciut szybszy, bardziej stabilny blank.
Moc porównywalna, budowa ścianek taka sama.
Ogólnie bardzo niewiele różniące się wędki , poza !!!! pracą w czasie holu rybki.
Szukam takiego brzegowego uniwersału na wody stojące. Nie łowię zbyt ciężko, główka 14 gramowa to maks. Przekrój przynęt uniwersalny - woblery, obrotówki i gumy. Bez nastawiam się na jakiś konkretny gatunek ryby w tym przypadku.
#2190 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 07:13
Podaj więcej szczegółów, ale zawsze lepiej pod wędkowanie gumami szybszy kijek wybrać i trochę sztywniejszy.
#2191 Guest_MarcinW_*
Napisano 05 kwiecień 2018 - 08:32
Szukam takiego brzegowego uniwersału na wody stojące...
es86mhf2 i będzie dobrze.
#2192 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 10:43
es86mhf2 i będzie dobrze.
Nie, to już zdecydowanie za mocno jak na moje potrzeby a krótsza wersja dodatkowo jest szybsza i bardziej "sztywna"
#2193 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 10:49
Nowe Elitki w tych długościach to wydatek ponad 2000,- PLN. Największy dla mnie ich plus w porównaniu do poprzedniej wersji jest taki, że są zdecydowanie lepiej wyważone no i wiadomo lepsze komponenty. Ogólnie są fajne ale mam dylemat czy warte tej kasy....
#2194 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 10:53
Wszystko zależ od posiadanej / przeznaczonej na ten cel kasy ...
... dobre kije, ale nie niezastąpione .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 05 kwiecień 2018 - 10:55
#2195 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 11:07
Wszystko zależ od posiadanej / przeznaczonej na ten cel kasy ...
... dobre kije, ale nie niezastąpione .
No w cenie nowej Elitki lub nawet sporo poniżej tej ceny wybór jest już nie mały
Masz jakąś inna ciekawą alternatywę/propozycję dla ES90MLF2 lub ES90MF2?
- bubas i delux64 lubią to
#2196 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 12:51
Masz jakąś inna ciekawą alternatywę/propozycję dla ES90MLF2 lub ES90MF2?
5SC90MLF2 / 5SC90MF2
- malinabar, sslonio i Gad1979 lubią to
#2197 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 20:33
Nieśmiało udzielam się w temcie spinningowym, bo zauroczenie muchówką, spowodowało około 5- letnią przerwę. W ramach uzupełniania arsenału dziś kupiłem wędzisko spinningowe St. Croix Legend Elite, 2- składowe w wersji L (c.w. do 7 g), długości 6’6” czyli 198 cm. Wędzisko nowe, ale w starszej wersji - z oznaczeń kodowych wynika, że wyprodukowane w czerwcu 2013 r. To mój pierwszy kijek St.Croix i przyznać muszę, że jestem pod wrażeniem wykonania. Fajna szczytowa akcja, czuć w niej moc pomimo lekkości. Oczywiście nad wodą z nią jeszcze nie byłem. Ma pracować z kołowrotkiem o wadze 205 g. i mam drobną wątpliwość co do wyważenia, ale z drugiej strony nie demonizuję tej kwestii, skoro cały zestaw będzie ważyć około 300 g. Miałem ogromną pokusę kupna jednoskładu, nieco dłuższego, ale wędzisko z założenia ma ze mną podróżować na dłuższych dystansach więc musiałem to zracjonalizować i odpuściłem. Z recenzji przyjaciół po kiju, użytkujących te wędki wynika, że ponoć rewelacja do lekkiego spina. Zobaczę i podzielę się odczuciami.
Bardzo duże wrażenie zrobiło też na mnie wędzisko St.Croix Legeng Xtreme i poważnie myśle o nim w kontekście c.w. do 18 g. Wiem, że specyficzny „plastikowy” uchwyt nie każdemu może odpowiadać, ale mnie nie przeszkadza, a w porównaniu z korkiem ma szereg zalet. Czy ktoś użytkuje i może coś więcej o nim powiedzieć ?
Serdeczności. Robert.
#2198 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 21:20
#2199 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 21:26
Witam Szanownych Kolegów.
Nieśmiało udzielam się w temcie spinningowym, bo zauroczenie muchówką, spowodowało około 5- letnią przerwę. W ramach uzupełniania arsenału dziś kupiłem wędzisko spinningowe St. Croix Legend Elite, 2- składowe w wersji L (c.w. do 7 g), długości 6’6” czyli 198 cm. Wędzisko nowe, ale w starszej wersji - z oznaczeń kodowych wynika, że wyprodukowane w czerwcu 2013 r. To mój pierwszy kijek St.Croix i przyznać muszę, że jestem pod wrażeniem wykonania. Fajna szczytowa akcja, czuć w niej moc pomimo lekkości. Oczywiście nad wodą z nią jeszcze nie byłem. Ma pracować z kołowrotkiem o wadze 205 g. i mam drobną wątpliwość co do wyważenia, ale z drugiej strony nie demonizuję tej kwestii, skoro cały zestaw będzie ważyć około 300 g. Miałem ogromną pokusę kupna jednoskładu, nieco dłuższego, ale wędzisko z założenia ma ze mną podróżować na dłuższych dystansach więc musiałem to zracjonalizować i odpuściłem. Z recenzji przyjaciół po kiju, użytkujących te wędki wynika, że ponoć rewelacja do lekkiego spina. Zobaczę i podzielę się odczuciami.
Bardzo duże wrażenie zrobiło też na mnie wędzisko St.Croix Legeng Xtreme i poważnie myśle o nim w kontekście c.w. do 18 g. Wiem, że specyficzny „plastikowy” uchwyt nie każdemu może odpowiadać, ale mnie nie przeszkadza, a w porównaniu z korkiem ma szereg zalet. Czy ktoś użytkuje i może coś więcej o nim powiedzieć ?
Serdeczności. Robert.
Robert, na pstrągi kupiłeś to Elite?
#2200 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2018 - 22:02
Robert, a gdzie zakupiłeś tą Elitke, może gdzieś w Lublinie?
Nie, w Warszawie, w sklepie „Złoty Karaś” przy ul. Puławskiej 430. Wziąłem ostatnie. W Lublinie nigdzie nie znalazłem. A tak w ogóle to dystrybucja tych wędzisk w Polsce jest fatalna. Możliwość pomacania tego czego się chce graniczy z cudem.
Robert, na pstrągi kupiłeś to Elite?
No co Ty ???? Pstrągi tylko na muchówkę, która pozostanie metodą dominująca. Głównym przeznaczeniem dla tego wędziska są okonie, a zmotywowała mnie przede wszystkim perspektywa wyjazdu na szwedzkie jeziora i tamtejsze piękne garbusy. W ubiegłym roku, we wrześniu przyjaciel po kiju używał dokładnie tę samą wędkę jako podstawową na okonie (40+) i połowił genialnie. W realiach polskich zapoluję na klenie. No i generalnie z uwagi na długość to dla mnie wędka na łódkę. Poza tym to niezbędne uzupełnienie mojego arsenału, bo nie miałem lekkiego spinningu.
- wojciiech lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych