Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2321 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 12 maj 2018 - 11:00

Nie pultaj sie ,tylko czytaj dokladniej.Kolega fando1 wspomnial o blanku 28g w 1cz.,a Ty piszesz o 21g.

Użytkownik Darek64 edytował ten post 12 maj 2018 - 11:02

• Steril lubi to

#2322 OFFLINE   lopez77m

lopez77m

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 maj 2018 - 11:52

Mialem 2,13cm w 2cz. i moim zdaniem 30g plus guma 4 lub subtelniejsz 5 smialo ogarnia,a to bedzie pewnie ok.45g masy calkowitej.Blank w 1cz.do 21g wydaje sie ,ze moze jeszcze wiecej.Ten do 28g to pewnie 1cz. i to bedzie kolek.Nie bedzie zadnej radochy z codziennych,przecietnych wielkosciowo ryb.

Używałeś 5c68mhf-B że że tak twierdzisz ?

Bo jak nie,to proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd..

5c68mhf-B jest mniej kołkowaty od 5S70MHF-B  ;)

Nie pultaj sie ,tylko czytaj dokladniej.Kolega fando1 wspomnial o blanku 28g w 1cz.,a Ty piszesz o 21g.

Kto się pulta ?

Piszę o blankach 1cz o których napisałeś czyli,

-5c68mhf-B 12-20lb 10-28g 1cz (blank cast)

-5S70MHF-B 8-14lb 10-21g 1cz (blank spinn)

Napisałeś:

".Blank w 1cz.do 21g wydaje sie ,ze moze jeszcze wiecej.Ten do 28g to pewnie 1cz. i to bedzie kolek.Nie bedzie zadnej radochy z codziennych,przecietnych wielkosciowo ryb"

A ja Ci napiszę jeszcze raz, ten 5c68mhf-B(28g) jest mniej kołkowaty,lepiej trzyma rybę i sprawia większą frajdę podczas holu nawet około wymiarowych ryb .

Więc nie wypisuj bzdur,bo ktoś może się zasugerować twoim wpisem.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

#2323 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 12 maj 2018 - 12:04

Ok. jezeli lowiles na ten blank to zwracam honor.Pisalem bardziej ogolnie, jezeli chodzi o 1cz. do 28g.Jak sie kiedys przymierzalem doSt.Croixa to mialem w lapie j1cz. 28g i byla to pala bez ugiecia.

#2324 OFFLINE   lopez77m

lopez77m

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 maj 2018 - 17:33

Ok. jezeli lowiles na ten blank to zwracam honor.Pisalem bardziej ogolnie, jezeli chodzi o 1cz. do 28g.Jak sie kiedys przymierzalem doSt.Croixa to mialem w lapie j1cz. 28g i byla to pala bez ugiecia.

po prostu musiałeś mieć inny blank .

• Okoń 1977 lubi to

#2325 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 12 maj 2018 - 18:11

Szukam informacji na temat LTBC66MF , do jakich przynęt i w jakim zakresie wagowym się nada ?

Pozdrawiam

@cabage

#2326 OFFLINE   xyzzvpc

xyzzvpc

Zaawansowany

• Oczekujący na akcept
  • PipPipPip
  • 1558 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 13 maj 2018 - 23:39

Mam szybkie pytanie, wędek STC nie ogarniam zupełnie a od patrzenia na symbole kreci mi się w głowie, Japońskie krzaczki już są bardziej przyjazne :)

Gdzie mogę kupić blank na którym zbudowana jest wędka LES96MLF2, czy blank ma takie samo oznaczenie? szukam i mi nie idze.... Ew krótszy model 2,7 o tych parametrach. Zakup gotowca nie wchodzi w grę, strasznie mi się nie podobają rękojeść, przelotki itp.

Użytkownik gajosik edytował ten post 13 maj 2018 - 23:40

#2327 OFFLINE   BartasL2

BartasL2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:L

Napisano 14 maj 2018 - 01:11

to bd blank 5sc96mlf2-g

https://sklep.brc.co...egend-ELITE/294

• xyzzvpc lubi to

#2328 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 14 maj 2018 - 06:00

Gdzie mogę kupić blank na którym zbudowana jest wędka LES96MLF2, czy blank ma takie samo oznaczenie? szukam i mi nie idze.... Ew krótszy model 2,7 o tych parametrach. Zakup gotowca nie wchodzi w grę, strasznie mi się nie podobają rękojeść, przelotki itp.

Obejrzyj sobie nowa wersje tego modelu o oznaczeniu ES. Elementy o których piszesz zostały w niej niejako poprawione.
  • xyzzvpc lubi to

#2329 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 14 maj 2018 - 12:15

Jako ze wczoraj miałem „dzieńzdupynaryby”, nie mając pomysłu gdzie jechać i na co polować, wybrałem się nad Wiśle w poszukiwaniu boleni. Z racji wyżej wspomnianego dnia, nic nie szło, ryb nie widziałem, chęci na łażenie i skradanie się jakoś brak ale za to przetestowałem rzutowo AVS86MF2, szczególnie w górnym zakresie.

I tak, 23-24g lata z niego bardzo dobrze choć wg mnie już tak na granicy boleniowego „wymachu”. Najbardziej optymalny wg mnie maksymalny ciężar łączny to 22g.

Dół - blaszka 1 tak sobie, 2 już leci bardzo fajnie. Główka 5g (lżejszych nie miałem) i gumka 3” ES tez bardzo przyzwoicie.

Tak wiec wg mnie komfortowo 8-22g.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 14 maj 2018 - 12:24

• xyzzvpc lubi to

#2330 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 14 maj 2018 - 12:53

Jako ze wczoraj miałem „dzieńzdupynaryby”, nie mając pomysłu gdzie jechać i na co polować, wybrałem się nad Wiśle w poszukiwaniu boleni. Z racji wyżej wspomnianego dnia, nic nie szło, ryb nie widziałem, chęci na łażenie i skradanie się jakoś brak ale za to przetestowałem rzutowo AVS86MF2, szczególnie w górnym zakresie.

I tak, 23-24g lata z niego bardzo dobrze choć wg mnie już tak na granicy boleniowego „wymachu”. Najbardziej optymalny wg mnie maksymalny ciężar łączny to 22g.

Dół - blaszka 1 tak sobie, 2 już leci bardzo fajnie. Główka 5g (lżejszych nie miałem) i gumka 3” ES tez bardzo przyzwoicie.

Tak wiec wg mnie komfortowo 8-22g.

Biorąc pod uwagę Twoje miejsce zamieszkania i brak pomysłu na inne łowienie, ciekawą opcją do przetestowania tego blanku byłaby plaża i belony. Wprawdzie długość kijka nie jest optymalna do tego rodzaju warunków, ale belony pokazują się już blisko brzegu, przy czym w początkowej fazie holu potrafią niekiedy przyzwoicie przygiąć blank.

#2331 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 14 maj 2018 - 13:43

Jak kij jest prawidłowo uzbrojony to długość blanku nie ma znaczenia na odległości rzutowe. Mam na myśli różnice do 20-30cm. Łowię kijem 260cm i łowiłem takimi 305 i nie ma sensu męczyć ręki. Myślę że 260 spokojnie wystarczy na belonę :). Tym bardziej że nie są to jakieś wymagające ryby, jak są to biorą.

• Krzysiek Rogalski lubi to

#2332 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 14 maj 2018 - 14:08

W najbliższych dniach chce się właśnie wybrać na belony z brzegu, pierwszy raz w życiu. Szukam tez wstępnie AVS90MHF2 jako kij docelowo na belony i morskie trotki z plaży, co by mieć taki zestaw w zanadrzu. Jednak może faktycznie ten AVS86MF2 poradzi sobie z takim łowieniem?

#2333 OFFLINE   spinox

spinox

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 52 postów
  • Lokalizacjamultikonto użytkownika @bumech
  • Imię:Arek

Napisano 15 maj 2018 - 08:46

jaki kijek z St croix polecilibyście na przynęty do maks 8 gr i kajtek 3?

będzie to mój pierwszy st sroix, musi być 2 skład, ma być na szczupaki oraz sandacze na lekko

ma obsłużyć i gumy i woblery.

90 % na wodzie stojącej

#2334 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 15 maj 2018 - 09:39

Zapytam i tu: jaki jest górny zakres rzutowy LES90MHF2? Podoła mocnym wymachom przynety 28g na trotkach czy belonach z brzegu?

Porównywałem AVS86MF2 do LES86MF2 i Elitka ma delikatniejszy szczyt i wydawała mi się ciutkę delikatniejsza (a właściwie Avid bardziej pancerny). Czy w przypadku uncjówki będzie podobnie?
  • jersey lubi to

#2335 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 15 maj 2018 - 10:28

Będzie  podobnie  jak   tak jak  zauważyłeś  przy  mocy  M    te  28 gramów  w  przypadku LES 90MHF2  dasz  radę  tylko  proponuję  nie  przekraczać  przy dynamicznym wyrzucie  tej wartości  i  zwiększyć nieco  zwis

nie rzucać  z  krótkiego  - w prowadzeniu  wąskich  blach  w tej  gramaturze  powinno  być  w  komforcie  nie stawiają  dużego  oporu  w  wodzie  , alternatywą  może  być  ten pow. 9"  Matagi  Super  sea  bas 20lb/28 g  zt ego  co  pamiętam  miałeś 

takiego  8"6"   jednak  nie  długo  , a ten  zagościł  u  mnie  na  dłużej  ..Ten krótszy  max  22/24  all in  w tym wąska  blacha   ten pow. 9"  powinien  dać  radę  28 g   w  w/w  przynętach ....

pozdrawiam

Maciej

#2336 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 15 maj 2018 - 15:00

jaki kijek z St croix polecilibyście na przynęty do maks 8 gr i kajtek 3?
będzie to mój pierwszy st sroix, musi być 2 skład, ma być na szczupaki oraz sandacze na lekko
ma obsłużyć i gumy i woblery.
90 % na wodzie stojącej

jeśli sandacze i takie gramatury to tylko Tournament ze starszej serii na blank 4s70Lf

#2337 OFFLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 894 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 maj 2018 - 17:58

jeśli sandacze i takie gramatury to tylko Tournament ze starszej serii na blank 4s70Lf

Mam i potwierdzam

#2338 OFFLINE   spinox

spinox

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 17 maj 2018 - 06:28

dzięki

#2339 OFFLINE   spinox

spinox

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 17 maj 2018 - 06:28

Mam i potwierdzam

tylko gdzie zdobyc taki blank?