Czy ktoś podjąłby się opisania różnic między obecnie produkowanymi wędkami z serii AVID AVS* a „starą” serią ELITE LES* ?
Głównie chodzi mi o wędki typu LES70-76MF2 i ich odpowiedniki z serii AVID.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 19 październik 2019 - 17:22
Czy ktoś podjąłby się opisania różnic między obecnie produkowanymi wędkami z serii AVID AVS* a „starą” serią ELITE LES* ?
Głównie chodzi mi o wędki typu LES70-76MF2 i ich odpowiedniki z serii AVID.
Napisano 19 październik 2019 - 21:42
Avid- Wolniejszy Blank, bardziej ciepły kij
Elita- sprężysty kij, szybki
Łowiłem na Avida 70MF -dobrze się spisywał, pracował mi głębiej przy Dropie. Teraz mam elitkę 70MHF i to jest to co uwielbiam, pracuje mi szczytem. Wiadomo że mocniejszy kij świetnie się spisuje na sandaczach. Potrzebuje większej ryby aby się poddał. Z Avida miałem spady ,z elitki na razie wszystkie mętnookie i okonie przebite.
Napisano 20 październik 2019 - 06:17
Dzięki @lyha. Tylko MF - MHF, to dwa zupełnie inne kije, mam Avidy 70 w obu wersjach i jest tak, jak piszesz: MF głęboki, MHF szczyt, ale też inny zakres realnego CW itd. Mnie interesuje jak stara seria Elite ma się do obecnych Avidów przy tej samej mocy (AVS 70MF vs LES 70MF itp). O nowej Elite wiem, że w stosunku do poprzedniej serii jest szybsza, bardziej szczytowa, dlatego zastanawiam się, czy nie będzie bardzo zbliżona w swoim charakterze do Avida. Ujmując sprawę wprost, czy w podobnych pieniądzach, kupić nowego Avida, czy starszą wersje Elite (oczywiście używka).
Użytkownik ktm777 edytował ten post 20 październik 2019 - 06:19
Napisano 20 październik 2019 - 07:47
Napisano 20 październik 2019 - 08:28
Na to obciążenie polecam avida. Elitką da się łowić, ale po godzinie lub po kilku holach ręka odpada
Napisano 20 październik 2019 - 09:43
Użytkownik saitt edytował ten post 20 październik 2019 - 09:44
Napisano 20 październik 2019 - 10:01
Chodzi o sztywność kija
Napisano 20 październik 2019 - 17:01
Na to obciążenie polecam avida. Elitką da się łowić, ale po godzinie lub po kilku holach ręka odpada
Ok, dzięki, czyli tak jak myślałem Avid.
Napisano 20 październik 2019 - 20:49
Dzięki @lyha. Tylko MF - MHF, to dwa zupełnie inne kije, mam Avidy 70 w obu wersjach i jest tak, jak piszesz: MF głęboki, MHF szczyt, ale też inny zakres realnego CW itd. Mnie interesuje jak stara seria Elite ma się do obecnych Avidów przy tej samej mocy (AVS 70MF vs LES 70MF itp). O nowej Elite wiem, że w stosunku do poprzedniej serii jest szybsza, bardziej szczytowa, dlatego zastanawiam się, czy nie będzie bardzo zbliżona w swoim charakterze do Avida. Ujmując sprawę wprost, czy w podobnych pieniądzach, kupić nowego Avida, czy starszą wersje Elite (oczywiście używka).
Szybkość i praca na + dla Elitek . Są to o 2 modele nowsze blanki czyli po prostu szybsze i sprężyste. Nie ma co porównywać. Stare Avidy były na blankach SCII ale nie wiem czy o tak starą serię ci chodzi akurat.
Napisano 20 październik 2019 - 21:18
..........Avidy były na blankach SCII
Na pewno? Miałem avida kupionego 2003. Na bank był z SCIII co potwierdza https://arsenal43.ru...0mhf2-fast.html
Napisano 20 październik 2019 - 21:52
Szybkość i praca na + dla Elitek . Są to o 2 modele nowsze blanki czyli po prostu szybsze i sprężyste. Nie ma co porównywać. Stare Avidy były na blankach SCII ale nie wiem czy o tak starą serię ci chodzi akurat.
Może niezbyt dokładnie się wyraziłem, chodzi o aktualnego Avida AVS na blanku SC III w porównaniu ze starszą Elite w wersji LES .
Napisano 21 październik 2019 - 08:09
Może niezbyt dokładnie się wyraziłem, chodzi o aktualnego Avida AVS na blanku SC III w porównaniu ze starszą Elite w wersji LES .
Przepaść na korzyść elitek. Blanki 2 klasy wyżej, jeszcze stare LES mają NSI Resine(to chyba domieszka żywicy) i były wg. mnie czulsze teraz są bardziej szczytowe, mają technologię FRS.
Napisano 22 październik 2019 - 10:30
Panowie użytkownicy marki, podpowiedzcie jaka wędka spełni moje oczekiwania, nieważne spin czy cast.
Szarpanie dużych i ciężkich woblerów, takich z przedziału 30-60g rzeczywistej masy, z niemałym sterem.
Szczyt musi być na tyle mocny, aby dało się dynamicznie szarpnąć wobler na 50cm odskok.
Napisano 22 październik 2019 - 13:12
Miałem zbudowany spinning na blanku castingowym 5C70HF-B . Ten spokojnie ogarniał takie przynety . Opisany 14-25lb 3/8-1 1/2oz .
Napisano 29 październik 2019 - 23:43
Użytkownik Jano edytował ten post 30 październik 2019 - 06:37
Napisano 30 październik 2019 - 18:42
Avc70mhfPanowie użytkownicy marki, podpowiedzcie jaka wędka spełni moje oczekiwania, nieważne spin czy cast.
Szarpanie dużych i ciężkich woblerów, takich z przedziału 30-60g rzeczywistej masy, z niemałym sterem.
Szczyt musi być na tyle mocny, aby dało się dynamicznie szarpnąć wobler na 50cm odskok.
Napisano 01 listopad 2019 - 19:56
Szukam spiningu o długości około 2 metrów najlepiej w dwóch kawałkach po szczupaka. Głównie będę łowił na duże obrotówki od Aglia 4 do Giant Killer oraz zbliżone do nich wagowo gumy. Zastanawiałem się nad PS66MHF2 ale pod Killery może być za słaby. Niby jest jeszcze PS70HF2 ale to już chyba będzie za mocna armata.
Napisano 04 listopad 2019 - 19:35
Szukam spiningu o długości około 2 metrów najlepiej w dwóch kawałkach po szczupaka. Głównie będę łowił na duże obrotówki od Aglia 4 do Giant Killer oraz zbliżone do nich wagowo gumy. Zastanawiałem się nad PS66MHF2 ale pod Killery może być za słaby. Niby jest jeszcze PS70HF2 ale to już chyba będzie za mocna armata.
Miałem PS70HF2 i niestety b. często spadały z niego ryby
Napisano 05 listopad 2019 - 04:39
WRS to Wild Rivery- bardzo wolne wędki, na starym module SCII (nie łowiłem nawet ale miałem w ręce ). AVS Avid ciepły kij , akcja przeniesiona troszkę niżej, progresywne ugięcie. (Blank na SCIII czyli moduł wyżej)Powiedział bym że to sandaczówka- Paru znajomych używa. ES Elitka to już typowa szybka wędka na graficie SCV ( 2 moduły wyżej od Avida) pracuje szczytem. Jeszcze lepsza Sandaczówka, ja używam ES70MHF i nie muszę zacinać tak mocno jak Avidem, wszystkie sandacze przebite.
wrs86mf2 vs avs86mf2 vs es86mf2
Wędki z tytułu wątku - jak oceniacie i porównujecie ich walory użytkowe, przynęty, ryby zastosowanie itp - wszelkie informacje od użytkowników mile widziane.
Pozdrawiam
Użytkownik lyha edytował ten post 05 listopad 2019 - 04:41
Napisano 05 listopad 2019 - 07:17
WRS to Wild Rivery- bardzo wolne wędki, na starym module SCII (nie łowiłem nawet ale miałem w ręce ). AVS Avid ciepły kij , akcja przeniesiona troszkę niżej, progresywne ugięcie. (Blank na SCIII czyli moduł wyżej)Powiedział bym że to sandaczówka- Paru znajomych używa. ES Elitka to już typowa szybka wędka na graficie SCV ( 2 moduły wyżej od Avida) pracuje szczytem. Jeszcze lepsza Sandaczówka, ja używam ES70MHF i nie muszę zacinać tak mocno jak Avidem, wszystkie sandacze przebite.
WS- to były wolne wędki natomiast WRS -są zdecydowanie szybsze od poprzednika nie określił bym ich jako bardzo wolne ...przynajmniej WRS86MHF2 którego miałem był szybkim kijem...troszeczke wolniejszy od AVIDA AVS
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych