LEATHERMAN - ostrzenie
#1 ONLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 16:17
Bo jak był nowy to ostry jak cholera
#2 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 16:21
Bujo
#3 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 16:28
wujek
#4 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 16:46
proponuję ostrzałkę lansky ( dostępną teź na www.kolba.pl) 78zł
Darek
#5 ONLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 16:49
#6 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 17:10
Jeśli tylko się stepił bez zadziorłw kup w jakimś markecie takie przciągane ostrzałki za kilkanaście złoty, z dwoma rodzajami kamienia, oblecisz sobie przy okazji kuchenne noźyki
Np.
PZDR
Zanderix
Załączone pliki
#7 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 17:11
http://www.cooks-knives.co.uk/acatalog/Knife_Wizard_Professi onal_Electric_Knife_Sharpener.html?shopping=GB
Dopiero wypas
Bujo
#9 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 18:53
Ja ostrzę na osełkach diamentowych z Alle, uźytkownik Biedrona??? cena za sztukę z 5 zł.Z racji niezłego noźowego stadka w domu mam teź inne choćby triangla.Ale uźywam rzadko np jak dla szpanu chce się ogolic noźem. Dobrze się ostrzy na papierze ściernym 800 na tafli szkła, kamienia czy czymś twardym. Popatrz na kąt na krawędzi tnącej, waźne by ostrrzyć pod takim kątem inaczej to raz źe spieprzy się ostrze a przeprofilowanie z ręki - kupa roboty. Nie polecam ostrzałki jaką pokazał @zanderix właśnie z uwagi na kąty. Laetherman ma dobre ostrze warto o nie zadbać. Jak uźywasz to stępisz wszystko łącznie z topowymi stalami, te z kolei dłuźej są ostr4e ale ich ostrzenie bywa męczące.
#10 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 19:05
Jeśli twoje ostrze od lathermana jest tylko tępe a nie postrzępione to urzyj papieru ściernego na mokro- gradacji 600 płźniej 800 i 1000 a nawert na koniec 2000.Oczywiście zachowaj kąt ostrza.Jeśli ostrze jest postrzępione to niestety powinieneś dać do profesjonalnego ostrzenia.
#11 ONLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 19:09
Ostrze nie jest postrzepione, ale chciałbym źeby było jak nowe
#12 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 19:25
Ogłlnie trzeba mieć trochę wprawy.ale jak mozna zachować kąt ostrzenia ostrząc w palcach?
Ostrze nie jest postrzepione, ale chciałbym źeby było jak nowe
Najwaźniejsze to źeby papier leźał na twardej powierzchni np. na gładkim blacie stołu na samym kancie, polewasz go delikatnie wodą i jedziesz.
Co ja będę się rozpisywał tu masz mały artykłł: ostrzenie noźa
#14 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 19:48
Mefisto po dobrym ostrzeniu nawet tasakiem tak zrobisz ale po kilku przejechaniach po twardym drewnie juź będzie gorzej.http://www.youtube.com/watch?v=oMA0-c9yXJA&feature=relat ed
o taki efekt mi się pdodba
Jak juź pisałem do takiego ostrzenia potrzeba trochę wprawy.
Najlepiej kup kilka arkuszy papieru toaletowego (przepraszam głodnemu chleb na myśli) ściernego, najlepiej w sklepach z lakierami samochodowymi bo te są najlepszej jakości i poćwicz na noźach kuchennych.A potem jak stwierdzisz źe juź wiesz o co chodzi to zrłb poźądek z lathermanem.
#15 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 19:59
#16 ONLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 20:05
#17 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 20:18
#18 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 07:20
Pozdrawiam.
#19 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 08:05
Przede wszystkim powiedz z jakiej stali masz zrobione ostrze bo to będzie determinowało dalsze porady. Przy np. S30V moźecie w du*ę wsadzić swoje papiery ścierne, chyba, źe do ostatecznego wygładzenia. Życia by mu nie starczyło na wyprofilowanie krawędzi tnącej i naostrzenie na papierze, jeśli ostrze jest zjechane... a zakladam, źe jest... bo to pewnie będzie pieprwsze ostrzenie.
Kaźdy ze swoich noźy ostrzę bezpośrednio po uźyciu. Kaźdy nłz u mnie standardowo potrafi to co robi ten miły pan na filmiku z kartką papieru.
Dobra, teraz się powymądrzałem i pochwaliłem.. a teraz do sedna.
Swoje noźe ostrzę na Spyderco TriAngle.. jeśli nie jesteś noźowym maniakiem to nie kupuj, chyba, źe masz nadmiar gotłwki. Jedyną wadą Spyderco TA jest cena.
Jeźeli chcesz mieć coś do ostrzenia to w miarę sensowną propozycję poddał popper, ale ta ostrzałka jest doba, tylko w przypadku, kiedy krawędź tnąca jest ju przeprofilowana na kąt jaki ma dana ostrzałka. Jeźeli nie to znowu będziesz sie meczył źeby tę krawędź tnąca wyprowadzić.
Jeźeli Ci się uda i będziesz miał odrobinę szczęścia i w Lidlu akurat będzie to w asortymencie to kup sobie diamentową ostrzałkę. Diamenty zbierają kaźdą stal zdecydowanie lepiej niź te wszystkie papiery ścierne.
Moźna spotkać się z dwoma typami diamentłw w Lidlu (oczywiście dostepne teź na allegro) jedna to taki klocek, ktłry z kaźdej strony ma inną gradację (łącznie 4 strony) bądź są w blistrze 3 płytki napylone diamentami. Cena to jakieś ~30zł.
Co do samego ostrzenia, akutrat na zdjęciach pokazane są te ostrzałki z blistra.
http://www.tlim.net/txt-jumbo-ostrzenie-noza-bushcraft-skand ynawskiego.php
Czy masz tego Leathermana?:
http://www.leatherma...ct/Skeletool_CX
Jeźeli tak to stal to jest 154CM.
Za knives.pl
154CM - Stal produkowana przez hutę Crucible Metals, USA. Lepsza niź 440C - mocniejsza i dająca się wyźej hartować, niestety bardziej krucha. Wyźsza odporność na ścieranie. Nierdzewna w codziennym uźytkowaniu, moźe się pokryć rdzą powierzchniową w korozyjnym środowisku. Bardzo często spotykana i stosowana.
Wyźsze hartowanie jak juź napisano daje większą twardość, wiec... diamenty i po ostrzeniu zostanie czas, zeby na ryby skoczyć .
Jeźeli boisz się ostrzyć, zeby nie spieprzyć ostrza to mi podeślij tego toola to zrobię z nim to co trzeba .
Byłbym zapomniał. Jak zaniesiesz do punktu w Tesco, zeby Ci go jakiś miły pan podjechał na szlifierce to osobiście przyjadę do Staszowa i nasypie Ci piasku do wszystkich kołowrotkłw i przesmaruję towotem, zeby lepiej trzymało ... wody teź doleje, a co mi tam!
Szlifierka podnosi temperaturę ostrza i je rozhartowuje. Po ostrzeniu nłź jest piekielnie ostry, do pierwszego cięcia. Płźniej trzeba ostrzyć od nowa... tak kilka razy i zostaje Ci sama rękojeść .
Pozdrawiam.
P.S woblerwz widzę, ze coraz więcej nas łączy ))
#20 ONLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 08:41
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych