Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Plecionki z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1264 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   nalewator

nalewator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaGóry Sowie

Napisano 11 listopad 2016 - 17:43

Zamówiłem na próbę tego KK PE1.2 300m niebieski zobaczymy co to warte.Cena 5,42E więc nawet jak będzie do d.... to pójdzie na podkład.

• NARA lubi to

#142 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 16 listopad 2016 - 20:18

http://www.ebay.com/...5nAu11xVnqknGpA

Taką kiedyś miałem. Ciekawe jak teraz jakość.

#143 OFFLINE   nalewator

nalewator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaGóry Sowie

Napisano 16 listopad 2016 - 20:44

Jako, że to mój pierwszy zakup w Chinach to powiedzcie proszę, tak pi razy oko, ile się średnio czeka na przesyłkę?

#144 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 16 listopad 2016 - 20:51

30 dni

#145 OFFLINE   Wojtek Walkowski

Wojtek Walkowski

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów
  • LokalizacjaKrościenko n.Dunajcem

Napisano 16 listopad 2016 - 21:08

Jako, że to mój pierwszy zakup w Chinach to powiedzcie proszę, tak pi razy oko, ile się średnio czeka na przesyłkę?

Zamówiłem 29,10 dzisiaj do mnie dotarła.

Porównałem z tym co mam nawinięte na kołowrotkach i znów poczułem to dziwne uczucie że mnie do tej pory w du..e paru producentów ruchało.

Pletka jest O.K a nawet bardzo O.K

Do tej pory płaciłem 50-60 zł za 100-150m plecionki która naprawdę nie jest lepsza od Kastking. Teraz za kilometr zapłaciłem niecałe 80zł.

Myslę że ta pletka namiesza w rynku.

pzdrWoW

• nalewator, NARA i eRKa lubią to

#146 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 17 listopad 2016 - 08:28

Oj, nie sądzę żeby namieszała na rynku - 90% i tak kupi coś z znaną metką. Jaxon ZX Machine w opinii użytkowników bije na głowę zaubery, tańsze daiwy i dorównuje slammerowi wytrzymałością. I co? Nic. Nawet go wycofują. A brakuje mu tylko napisu Daiwa Kix.
Ale to nie nasze zmartwienie, ja też będę testował. Przy tej cenie, jak pletka polata sezon (150m), to cenowo wchodzi taniej niż dobry mono.
Kupić 150m za mniej niż 30zł i nawet zajechać w pół roku, mniej boli niż wydać 80 za tyle samo i po dwóch wyjściach na ryby stwierdzić że coś nie gra.
  • eRKa lubi to

#147 OFFLINE   wonton

wonton

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 176 postów
  • LokalizacjaMasuren

Napisano 17 listopad 2016 - 09:19

Kupiłem już 5/6 sztuk różnych chińczyckich firm. łowiłem nimi dorsze szczupaki leszcze okonie i pstrągi. nie mam zastrzeżeń zupełnie zwłaszcza że płaciłem po 4,50 dolara za 300 metrów.

• eRKa lubi to

#148 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 17 listopad 2016 - 12:26

Już w którym wątku słyszę o tym Jaksonie ZX...który z Daiwą ma tyle wspólnego,że chinczyk po swojemu ''zerżnął'' wizualną aparycję orginalnego Kix-a...a jeśli chodzi o plecionki prosto od producenta,to jest tak ,że często jest zbyt duża rozbierżność jakościowa w różnych partiach,nawet jeśli towar jest identyczny i kupiony u jednego sprzedawcy.

#149 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 17 listopad 2016 - 17:24

Tu masz rację. Ale jak trafisz dobry towar to można doznać szoku.

#150 OFFLINE   pointman

pointman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 listopad 2016 - 18:55

Testował ktoś może z ali plecionki =< 6 lb w kontekście "okoniowania"? Jeśli tak to prośba o opinie.

Użytkownik pointman edytował ten post 17 listopad 2016 - 18:56

#151 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 17 listopad 2016 - 20:05

No to jak nie rozciągliwa to lepsza nawet od pleciony na rzekę. Bo na jezioro pleciona będzie ok.

teee albatros, bo ja nie rozumiem, tydzień wcześniej wklejasz linki i polecasz sprzęt i sprzedawcę jakiegoś a teraz pytasz jak się płaci ? chyba tą skodą mocno szarpał na światłach bo jakieś nieścisłości w zeznaniach się pojawiają .

• shavt lubi to

#152 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 18 listopad 2016 - 07:10

[...]a jeśli chodzi o plecionki prosto od producenta,to jest tak ,że często jest zbyt duża rozbierżność jakościowa w różnych partiach,nawet jeśli towar jest identyczny i kupiony u jednego sprzedawcy.

To samo dotyczy plecionek firmowanych przez Robinsona, Dragona, a nawet Berkleya. Im tańsza tym latwiej o rozrzut jakości. Prosty przykład - trafiłem w sklepie na Robinsona Titan Braid. 30zł/100m. Wisi na haku 8 szpulek. Opisana jako 0,10. Gołym okiem widać różnice między szpulkami, jakby trzy partie. Wziąłem jedną na próbę, optycznie najciensza i najbardziej błyszcząca, śliska. Rewelacja. Po pół roku stwierdziłem że dokupię chocby na zapas. Zostały dwa rodzaje, tej najbardziej sliskiej nie było już. Następna szpulka straciła sporo na wytrzymałości po dwóch miesiącach. Zupełnie inne plecionki. Nawet szumią inaczej.

Drugi przykład, kontrowersyjna linka Berkley Nanofil. Dwoch kolegów kupiło w dwóch różnych sklepach. Obaj grubość tą samą. Obaj na początku walczyli z tematem węzła. Jeden zadowolony jak diabli przelatał półtorej sezonu pstrągowego bo krzakach, i kupił znowu. Drugi po dwóch miesiącach wywalił, a łowił w lepszych warunkach.

#153 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 18 listopad 2016 - 09:25

Sławek nie wiem tam gdzie kupuje nie ma Dragona,Jaksona,Mikado i itp.,to nie znaczy ze nie ma tych tańszych linek,są tanie Wake,S-G HD4,EZ czy wspomniany Nanofil (z opisem w LB a nie z kosmicznymi kilogramami) i z mojego doświadczenia nigdy nie zauważyłem, aby była jakaś rozbieżność technologiczna w kontakcie organoleptycznym...natomiast zawsze owe plecionki trafiały do kosza po 2-3 miesiącach ,bo po prostu były do dooopy.Złapałem się na tym i trwało to dość długo ,że wymieniam linki z częstotliwością jak bym łowił na nylon i sięgnąłem w końcu po inne (nie najdroższe) linki i przynajmniej teraz raz na sezon je wymieniam.

Tu dość trafnie opisujesz ,idziesz do sklepu i możesz na własne oczy wyłapać niuanse,przy zakupach online z Chrl ,przeważnie zawsze to totolotek,chociaż trafiają się malutkie manufakturki,które oferują towar niezmiennej jakości.

Ja tam dalej czekam na info która z chińskich linek X8 trzyma parametry nie zmiennie np: od koloru,bo już takie różnice są dyskwalifikujące.

#154 OFFLINE   raist

raist

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 18 listopad 2016 - 10:59

Sławek nie wiem tam gdzie kupuje nie ma Dragona,Jaksona,Mikado i itp.,to nie znaczy ze nie ma tych tańszych linek,są tanie Wake,S-G HD4,EZ czy wspomniany
Nanofil (z opisem w LB a nie z kosmicznymi kilogramami) i z mojego doświadczenia nigdy nie zauważyłem, aby była jakaś rozbieżność technologiczna w kontakcie organoleptycznym...natomiast zawsze owe plecionki trafiały do kosza po 2-3 miesiącach ,bo po prostu były do dooopy.Złapałem się na tym i trwało to dość długo ,że wymieniam linki z częstotliwością jak bym łowił na nylon i sięgnąłem w końcu po inne (nie najdroższe) linki i przynajmniej teraz raz na sezon je wymieniam.
Tu dość trafnie opisujesz ,idziesz do sklepu i możesz na własne oczy wyłapać niuanse,przy zakupach online z Chrl ,przeważnie zawsze to totolotek,chociaż trafiają się malutkie manufakturki,które oferują towar niezmiennej jakości.
Ja tam dalej czekam na info która z chińskich linek X8 trzyma parametry nie zmiennie np: od koloru,bo już takie różnice są dyskwalifikujące.

8 Strands AGEPOCH Super Strong 500M 6-300LB Test Fluorescent Ocean Beach Fishing Line Red
http://s.aliexpress.com/Z3IfyMBf
(from AliExpress Android)

Rewelacyjna plecionka.tylko chinczyk zmienil ceny bo ja ja kupilem po8e za 500m. Wytrzymalosc 10lb i jest mega mocna

#155 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 18 listopad 2016 - 12:08

Którą polecicie na okonia na średnio i sandacza na lekko? do tej pory używałem Varivas High Grade PE 0,6  9,3lb  i coś w tym stylu bym chciał może być ciut cieniej,słabiej

#156 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 20 listopad 2016 - 19:07

Sławek nie wiem tam gdzie kupuje nie ma Dragona,Jaksona,Mikado i itp.,to nie znaczy ze nie ma tych tańszych linek,są tanie Wake,S-G HD4,EZ czy wspomniany Nanofil (z opisem w LB a nie z kosmicznymi kilogramami) i z mojego doświadczenia nigdy nie zauważyłem, aby była jakaś rozbieżność technologiczna w kontakcie organoleptycznym...

I tu jest dorsz pogrzebany. Taki Spiderwire, nawet wypuszczając kijową EZ, dba o to żeby zawsze był to ten sam produkt. A polskie firmy mają gdzieś i kontrolę jakości i klienta, bo wszak CCC, a test zrobi opłacony "specjalista".
Po prostu kupujesz na innym, dużo bardziej dojrzałym rynku. Na marginesie, to wcale bym się nie zdziwił jakby na polskie sklepy trafiały odpady z kontroli nawet tych lepszych firm.
Kupując z Chin gram w lotka, ale mam szansę na dobry produkt w dobrej cenie. Kupując w sklepie w PL mam niemal gwarancję że albo kupię słaby towar, albo kosmicznie przepłace, albo dostanę podróbkę (PP).

A SG HD4 uchodzi wśród moich znajomych za przyzwoitego średniaka.
Nie wiem co dla Ciebie jest tą klasą wyżej i nie najdrożej, bo to przecież kompletnie subiektywne - jeden kolekcjonuje stelle, i kupuje po 3 na miesiąc, a inny stare woblery. Osobiście nie zapłacę za pletke wiecej niż jest wart kolowrotek na jaki ją nawinę. Jak się jeździ passatem, to nie na sportowych fuldach ;)
  • NARA i eRKa lubią to

#157 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 20 listopad 2016 - 21:18

I to jest niestety nasza Polska rzeczywistość i trzeba się z tym pogodzić bo nie każdego stać mieć plecionki po 200, 300 zł za szpulunię. Nigdy nie dałem za plecionkę więcej jak 80 zł za 275 m. PP z USA i to na rzekę się nie nadaje. Zostawiłem sobie na jeziorowe wypady.

#158 OFFLINE   universo SpinWorld

universo SpinWorld

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 20 listopad 2016 - 22:57

Ja w tym sezonie przeleciałem na KastKingu Mega 8, 15lb i o ile rwałem plecki w podobnej wytrzymałości typu PP czy spod znaku pająka, to z tej jestem bardzo zadowolony jedynie na przyszły sezon zejdę do 12 lb bo powinno w zupełności wystarczyć pod sandacze i aby nie rwało na karczach. Plećka bardzo gładka, cicha na przelotkach, wytrzymała,dalekie rzuty. Na tyle byłem zadowolony że zakupiłem sobie fluorocarbon ,  4lb pod okonia,  jeszcze nad wodę nie poszedł ale na sucho robi pozytywne wrażenie. 

Załączone pliki

• NARA i Dim3n lubią to

#159 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 846 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 20 listopad 2016 - 23:05

Ja w tym sezonie przeleciałem na KastKingu Mega 8, 15lb i o ile rwałem plecki w podobnej wytrzymałości typu PP czy spod znaku pająka, to z tej jestem bardzo zadowolony jedynie na przyszły sezon zejdę do 12 lb bo powinno w zupełności wystarczyć pod sandacze i aby nie rwało na karczach. Plećka bardzo gładka, cicha na przelotkach, wytrzymała,dalekie rzuty. Na tyle byłem zadowolony że zakupiłem sobie fluorocarbon , 4lb pod okonia, jeszcze nad wodę nie poszedł ale na sucho robi pozytywne wrażenie.

Fluoro stosujesz jako linke glowna czy koncowy odcinek?

#160 OFFLINE   universo SpinWorld

universo SpinWorld

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 20 listopad 2016 - 23:10

Jako główną, wytrzymałość do 1,8 kg 0.16 mm

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

1 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych

Archanioł