Do modelu 3000 włącznie stosowane są korby takie jak w ceratach czy morethanach a od 3500 już korba większa zarówno ramieniem jak i knobem co może oznaczać że gwint koła przekładni na który nakręca się korbę jest szerszy co nasuwa dość oczywisty wniosek.
Domyślam się,- być może fałszywie i życzeniowo, że różnica, której objawem są podane wyżej drobiazgi może być podobna do tej pomiędzy Turkiem Z 3000 (końcówka obojętna) a Turkiem Force...
Masz na myśli Paweł to zdanie które zakończyłem słowem "oczywisty wniosek"?
Jeśli tak, to już odpowiadam co miałem na myśli.
Zakładając znany już od dawna trend wpływu księgowych na inżynierów oczywistą wydaje mi się relacja pomiędzy większym lub mocniejszym kołem przekładni i dłuższą korbą, która siłą rzeczy musi być nakręcana na śrubunek koła przekładni o większej średnicy by nie została ukręcona w momencie przeciążenia, a im większe ramie siły (dłuższa korba) tym ta siła większa...
Teza ta pozwala na stosowanie tego samego materiału co w mniejszych konstrukcjach.
Może się oczywiście okazać że koła przekładni 3000 i 3500 niczym się nie różnią poza mocowaniem dłuższej i mocniejszej korby.
Inny wariant,- że dłuższe korby mają taki sam śrubunek jak te z rozmiarów mniejszych,- bo - materiał przekładni daje takie możliwości i moc....
Było by to z jednej strony oczywiste jako marketingowy zabieg pod tytułem - to już młynek do dużych ryb i dlatego korba dłuższa dla wygody ale z księgowego punku widzenia,- nieekonomiczne...
Dalej nie rozwijam tego myślenia bo odjeżdżam za mocno w gdybologię.
Co do zakupu 4500 do sumowego zestawu jestem zdecydowany, 3500 wezmę do gumowej orki a 3000 z ciekawości i jak porozkręcam to dam znać
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 05 listopad 2016 - 11:29