Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowe "Prawo wodne"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
588 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   @Wyspa

@Wyspa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 18 marzec 2018 - 22:35

Mam pytanie czy zbiorniki zaporowe typu Turawa itp klasyfikują się jako drogi wodne? Nie zauważyłem ich w wykazie.

Jezioro Turawskie leży w ciągu cieku wodnego rz. Mała Panew - dopływ Odry. Ani to jezioro ani rz.Mała Panew nie są ustawowo zakwalifikowane do śródlądowych dróg wodnych.

Najbliżej położona droga wodna Małej Panwi i jez. Turawskiego to odcinek Odry  zawarty w punkcie 19) Wykazu. Punkt ten nie wymienia dopływu Odry w tym rejonie.

Cytat z Wykazu dróg śródlądowych: "19) rzeka Odra od miejscowości Racibórz do połączenia z rzeką Odrą Wschodnią, która przechodzi od Przekopu Klucz-Ustowo w rzekę Regalicę wraz z tą rzeką i bocznymi odgałęzieniami do jeziora Dąbie oraz szlak boczny rzeki Odry od śluzy Opatowice do Śluzy Miejskiej w miejscowości Wrocław;"

#302 OFFLINE   @Wyspa

@Wyspa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 18 marzec 2018 - 23:33

Ciekawe jak zareaguje kontrolujący na slipowanie łodzi z przyczepy w wodzie na mojej działce której granica została zalana czyli paliki graniczne są w wodzie?

Prawo Wodne Art. 77.1.7 mówi:

Art. 77. 1. Zakazuje się:

7) poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami, (...)

Prawo Wodne Art. 16.16 określa co to jest grunt pokryty wodą:

Art. 16. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

16) gruntach pokrytych wodami – rozumie się przez to grunty tworzące dna i brzegi cieków naturalnych, 
jezior oraz innych naturalnych zbiorników wodnych w granicach linii brzegu, a także grunty wchodzące
w skład sztucznych zbiorników wodnych, stopni wodnych oraz jezior podpiętrzonych,
będące gruntami pokrytymi wodami powierzchniowymi przed wykonaniem urządzeń piętrzących

Reasumując - to, że stan wody powierzchniowej się podniósł i linia brzegu przesunęła się na Twoją działkę nijak się ma do zwolnienia Ciebie z zakazu poruszania się w wodach powierzchniowych i po gruntach pokrytych wodami. Własność gruntu pokrytego wodą nie ma tu znaczenia. Istotne jest czy pojazd znalazł się w wodzie powierzchniowej czy też nie.

Użytkownik @Wyspa edytował ten post 18 marzec 2018 - 23:34

#303 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 19 marzec 2018 - 14:14

Sądzę że nie masz racji. Jeżeli jest to wynik chwilowego podtopienia (a tak wnioskuję z opisu), to trzeba by rozpatrywać to wg. przepisów:

1. Linię brzegu dla cieków naturalnych, jezior oraz innych naturalnych zbiorników wodnych stanowi krawędź brzegu lub linia stałego porostu traw albo linia, którą ustala się według średniego stanu wody z okresu co najmniej ostatnich 10 lat.
2. Linię brzegu ustala, w drodze decyzji, na wniosek mającego interes prawny lub faktyczny:
1) właściwy terenowy organ administracji morskiej - dla morskich wód wewnętrznych wraz z morskimi wodami wewnętrznymi Zatoki Gdańskiej oraz wód morza terytorialnego;
2) właściwy marszałek województwa - dla wód granicznych oraz śródlądowych dróg wodnych;
3) właściwy starosta realizujący zadanie z zakresu administracji rządowej - dla pozostałych wód.
3. Podstawę ustalenia linii brzegu stanowi dostarczony przez wnioskodawcę projekt rozgraniczenia gruntów pokrytych wodami od gruntów przyległych, który, z zastrzeżeniem ust. 4, zawiera:
1) opis uwzględniający oznaczenie wnioskodawcy, ze wskazaniem jego siedziby i adresu, przyjęty sposób ustalenia projektowanej linii brzegu, ustalenie stanu prawnego nieruchomości objętych projektem z oznaczeniem właścicieli wraz ze wskazaniem ich siedziby i adresu oraz stan stosunków wodnych na gruntach przylegających do projektowanej linii brzegu;
2) mapę inwentaryzacji powykonawczej budowli regulacyjnych lub zaktualizowaną kopię mapy zasadniczej, w skali, w jakiej jest sporządzony projekt regulacji wód śródlądowych, lub w skali 1:500, 1:1000, 1:2000 albo 1:5000, z wykazaniem:
a) punktów stałych osnowy poziomej nawiązanych do sieci państwowej,
B) granicy stałego porostu traw,
c) krawędzi brzegów, przymulisk, odsypisk i wysp,
d) proponowanej linii brzegu.
4. Organ, o którym mowa w ust. 2, może, w drodze decyzji, zwolnić wnioskodawcę, na jego wniosek, z obowiązku zawarcia w projekcie niektórych informacji, o których mowa w ust. 3.
5. Jeżeli krawędź brzegu jest wyraźna, linia brzegu biegnie tą krawędzią.
6. Jeżeli krawędź brzegu nie jest wyraźna, linia brzegu biegnie granicą stałego porostu traw, a jeżeli granica stałego porostu traw leży powyżej stanu wody, o którym mowa w ust. 1 - linią przecięcia się zwierciadła wody przy tym stanie z gruntem przyległym.
7. Jeżeli brzegi wód są uregulowane, linia brzegu biegnie linią łączącą zewnętrzne krawędzie budowli regulacyjnych, a przy plantacjach wikliny na gruntach uzyskanych w wyniku regulacji - granicą plantacji od strony lądu.
8. Decyzja ustalająca linię brzegu obejmuje swym zakresem odcinek i brzegi cieku naturalnego objęte projektem regulacji.
9. Jeżeli ustalenie linii brzegu jest konieczne w związku z wykonaniem urządzeń wodnych lub kształtowaniem nowych koryt cieków naturalnych, postępowanie w sprawie ustalenia linii brzegu przeprowadza się łącznie z postępowaniem w sprawie wydania pozwolenia wodnoprawnego.
10. Decyzja o ustaleniu linii brzegu może być wydana po uzyskaniu przez zakład pozwolenia wodnoprawnego na wykonanie niecierpiących zwłoki budowli regulacyjnych.
10a. Organem właściwym w sprawach, o których mowa w ust. 9 i 10, jest organ właściwy do wydania pozwolenia wodnoprawnego.
11. W przypadku zmiany linii brzegu decyzja, o której mowa w ust. 2, może być zmieniona w trybie i na zasadach właściwych dla jej wydania.
12. Jeżeli ustalenie linii brzegu następuje w związku z trwałym zajęciem przez wody płynące lub wody morskie, w sposób naturalny, gruntu niestanowiącego własności właściciela wody, koszty projektu, o którym mowa w ust. 3, ponosi właściciel wody.

#304 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 19 marzec 2018 - 14:24

Wszystkie decyzje ustalające linie przegową były wydane i oznaczone 25 lat temu.
Mi sprzedali działkę gdzie paliki są 2 m w wodzie na odcinku 300 m .
Kawał wyłączony z użytkowania a podatki trzeba płacić. Na razie nigdzie się nie zwracam poczekam i zobaczę.

#305 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 19 marzec 2018 - 14:41

Więc jak masz ustaloną linię brzegu, to moim zdaniem możesz sobie wjeżdżać, bo w świetle ustawy nie jest to grunt pokryty wodą (do linii brzegu).

#306 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 19 marzec 2018 - 14:45

Prawo Wodne Art. 77.1.7 mówi:

7) poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami, (...)

A czy ktoś brał pod uwagę to że, łódź napędzana silnikiem np. spalinowym jest już pojazdem mechanicznym?

A taki to wniosek mi się nasunął po lekturze https://forum.zegluj...php?f=17&t=5791

Absurd, ale..., przyczepka jest też pojazdem ....

Użytkownik Pietruk edytował ten post 19 marzec 2018 - 14:46

#307 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 19 marzec 2018 - 16:32

Myślę że za wjechanie do wody przyczepką podczas wodowania nie zostaniemy ukarani dlaczego bo przyczepka pod łodziowa nie jest pojazdem mechanicznym .

Pojęcie pojazdu mechanicznego, stosowane w kodeksie karnym i kodeksie wykroczeń, nie zostało zdefiniowane ustawowoSąd Najwyższy w 2007 r. dokonał wyszczególnienia tego pojęcia, określając je jako pojazd zaopatrzony w poruszający nim silnik, taki jak pojazd samochodowymaszyna rolniczamotocykllokomotywa kolejowasamolothelikopterstatek wodny, a także pojazd szynowy zasilany z trakcji elektrycznej (tramwajtrolejbus)[2].

W uchwale Sądu Najwyższego z 28 lutego 1975 r.[3] zawarto następującą definicję:

Pojazdem mechanicznym w ruchu lądowym w rozumieniu przepisów kodeksu karnego jest każdy pojazd drogowy czy szynowy napędzany umieszczonym w nim silnikiem, jak również maszyna samobieżna i motorower.

W przypadku przyczepy i naczepy silnik nie jest umieszczony na pojeździe (tylko poza nim), co jednoznacznie zalicza te pojazdy do grona pojazdów niemechanicznych[10].

Wydrukować sobie ustawę i wozić na rybki  w schowku łódki .

Użytkownik Tabor edytował ten post 19 marzec 2018 - 16:35

#308 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 19 marzec 2018 - 18:07

Myślę że za wjechanie do wody przyczepką podczas wodowania nie zostaniemy ukarani dlaczego bo przyczepka pod łodziowa nie jest pojazdem mechanicznym .

Pojęcie pojazdu mechanicznego, stosowane w kodeksie karnym i kodeksie wykroczeń, nie zostało zdefiniowane ustawowoSąd Najwyższy w 2007 r. dokonał wyszczególnienia tego pojęcia, określając je jako pojazd zaopatrzony w poruszający nim silnik, taki jak pojazd samochodowymaszyna rolniczamotocykllokomotywa kolejowasamolothelikopterstatek wodny, a także pojazd szynowy zasilany z trakcji elektrycznej (tramwajtrolejbus)[2].

W uchwale Sądu Najwyższego z 28 lutego 1975 r.[3] zawarto następującą definicję:

Pojazdem mechanicznym w ruchu lądowym w rozumieniu przepisów kodeksu karnego jest każdy pojazd drogowy czy szynowy napędzany umieszczonym w nim silnikiem, jak również maszyna samobieżna i motorower.

W przypadku przyczepy i naczepy silnik nie jest umieszczony na pojeździe (tylko poza nim), co jednoznacznie zalicza te pojazdy do grona pojazdów niemechanicznych[10].

Wydrukować sobie ustawę i wozić na rybki  w schowku łódki .

To definicja pojazdu by się zgadzała.

Jak chciałem ubezpieczyć pierwszy raz samochód to pani zapytała czy mam jakiś pojazd powiedziałem że mam przyczepę do łodzi a ona odpowiedziała że to nie jest pojazdem mechanicznym silnikowym i musiałem zapłacić frycowe w postaci 100% stawki.

#309 OFFLINE   @Wyspa

@Wyspa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 19 marzec 2018 - 18:51

Więc jak masz ustaloną linię brzegu, to moim zdaniem możesz sobie wjeżdżać, bo w świetle ustawy nie jest to grunt pokryty wodą (do linii brzegu).

... i w tym wypadku przychyliłbym się do Twojego wywodu pod warunkiem, że operacja wprowadzania przyczepy do wody i wodowania łódki odbywa się po powierzchni ziemi a nie po ustawowym gruncie pokrytym wodą - czyli zakończy się bez naruszania gruntu pokrytego wodą. Inaczej mówiąc przyczepa może dojechać do ustalonej prawnie linii brzegu i z tej pozycji wykiprować łódkę.  ;)

@nurek28 - wypada tylko dać na interncję aby ten stan wody nigdy się  nie obniżył ;)  a przynajmniej trwał do kolejnych 10-ciu lat po którym to ustawowym okresie można zmienić linię brzegu a więc i pewnie podatek gruntowy się zmniejszy bo i powierzchnia działki się zmniejszy ;)

Użytkownik @Wyspa edytował ten post 19 marzec 2018 - 19:07

#310 OFFLINE   @Wyspa

@Wyspa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 19 marzec 2018 - 19:00

(...) Jak chciałem ubezpieczyć pierwszy raz samochód to pani zapytała czy mam jakiś pojazd powiedziałem że mam przyczepę do łodzi a ona odpowiedziała że to nie jest pojazdem mechanicznym silnikowym i musiałem zapłacić frycowe w postaci 100% stawki.

"Ta pani" była pracownikiem firmy ubezpieczeniowej i postępowała zgodnie z  Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia (OWU) i wytycznymi swojego pracodawcy a nie Prawem o ruchu drogowym. W tych OWU pewnie są pewnie szczegółowe definicje. "Pani" powinna się zapytać czy ma pan drugi samochód ponieważ ulgi sa stosowane za ubezpieczenie w tej samej firmie wszystkich swoich samochodów ora innego mienia - ale wiadomo - jak to "pani" ;) 

#311 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 19 marzec 2018 - 19:00

Nie wiem czy jeszcze trzeba coś pisać odnośnie wjazdu do wody przyczepką z łódką 

Według prawa wolno  wjechać  przyczepką  z łódka do wody bo przyczepka ,, nie jest pojazdem mechanicznym nie posiada silnika '' 

#312 OFFLINE   @Wyspa

@Wyspa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 19 marzec 2018 - 19:30

Myślę że za wjechanie do wody przyczepką podczas wodowania nie zostaniemy ukarani dlaczego bo przyczepka pod łodziowa nie jest pojazdem mechanicznym .(...)

Tak, masz rację, przyczepa zgodnie z Prawem o ruchu drogowym Art. 2 - nie jest pojazdem mechanicznym - jest "tylko"  pojazdem. ;)

Art. 2. Objaśnienie pojęć
Użyte w ustawie określenia oznaczają:   
(...)
31)   pojazd – środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane
50)   przyczepa - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;   
51)   przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;   
52)   naczepa - przyczepę, której część spoczywa na pojeździe silnikowym i obciąża ten pojazd;
(...)

A Prawo wodne 2017 Art. 77 mówi o zakazie dotyczącym pojazdów a nie pojazdów mechanicznych:

(...)
7) poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami
(...)

... nie można ukarać ? a jak odczytasz ten Art 475 Prawa wodnego 2017 ?

Art. 475. Kto niszczy lub uszkadza brzegi śródlądowych wód powierzchniowych, brzegi wód morskich, budowle, w tym mury, niebędące urządzeniami wodnymi, tworzące brzeg lub grunty pokryte śródlądowymi wodami powierzchniowymi – podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Zauważ, że nie ma tutaj nic o pojazdach ani o innych narzędziach czy sposobie niszczenia brzegów. Wystarczy, że nastapił fakt niszczenia czegoś co dotyczy wód powierzchniowych - bo Prawo wodne zajmuje się wodami i do pudła nawet na rok albo areszt domowy ;)

Użytkownik @Wyspa edytował ten post 19 marzec 2018 - 19:45

#313 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 19 marzec 2018 - 19:43

Miałem to napisać, Ale skoro napisałeś to ja wydumałem coś takiego:

Czyli:

1. Po przyjechaniu nad wodę demontujemy zaczep, tym krokiem pozbawiamy pojazd łączenia i staje się wózkiem.

2. Slipujemy łódkę (trzeba trochę siły, samemu może być ciężko, dlatego szukamy towarzyszy podobnej niedoli)

3. Po wędkowaniu i wyciągnięciu łodzi, przykręcamy zaczep do wózka by stał się pojazdem.

4. Oddalmy się do domku.

:P

A i skończyło się jeżdżenie po lodzie.  :(

Użytkownik Pietruk edytował ten post 19 marzec 2018 - 19:47

#314 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 19 marzec 2018 - 19:45

"Ta pani" była pracownikiem firmy ubezpieczeniowej i postępowała zgodnie z  Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia (OWU) i wytycznymi swojego pracodawcy a nie Prawem o ruchu drogowym. W tych OWU pewnie są pewnie szczegółowe definicje. "Pani" powinna się zapytać czy ma pan drugi samochód ponieważ ulgi sa stosowane za ubezpieczenie w tej samej firmie wszystkich swoich samochodów ora innego mienia - ale wiadomo - jak to "pani" ;)

Przecież napisałem pierwszy samochód.

Co do brzegu zalanego wodą to powiedzmy 15 arów pod wodą.

#315 OFFLINE   @Wyspa

@Wyspa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 19 marzec 2018 - 19:48

Nie wiem czy jeszcze trzeba coś pisać odnośnie wjazdu do wody przyczepką z łódką 

Według prawa wolno  wjechać  przyczepką  z łódka do wody bo przyczepka ,, nie jest pojazdem mechanicznym nie posiada silnika '' 

... przeczytałeś mój post powyżej  dotyczący Art. 77 i Art. 2 - odpowiednio: Prawo wodne i Prawo o ruchu drogowym ?

... czy Prawo wodne mówi coś o pojeździe mechanicznym ?

... czy przyczepa jest pojazdem ?

Użytkownik @Wyspa edytował ten post 19 marzec 2018 - 19:53

#316 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 19 marzec 2018 - 20:01

Czytałem @Wyspa  cały czas trzymałem się  stwierdzenia pojazd mechaniczny .

Tu masz racje napisane jest pojazd . Przyczepka to pojazd i dupa nawet rower to pojazd  tylko że niemechaniczny . 

Ciekawe jak sobie cykliści zawody nad moją rzeczką zrobią legalnie .  

#317 OFFLINE   @Wyspa

@Wyspa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 19 marzec 2018 - 20:01

Przecież napisałem pierwszy samochód.

Co do brzegu zalanego wodą to powiedzmy 15 arów pod wodą.

Tak, Ty chciałeś ubezpieczyć samochód a "pani" zadała nieścisłe pytanie o drugi pojazd ... więc Ty zgodnie z prawdą i Prawem o ruchu drogowym odpowiedziałeś jej że masz drugi pojazd (przyczepkę) - ale dla "pani" określenia pojazd i samochód są widocznie jednoznaczne - ona myślałą o "samochodzie" zgodnie z (OWU) a powiedziała "pojazd" - co jest oczywistym błędem ;)

15 arów - czyli łódka odpłynie z przyczepy zanim tylna oś przekroczy ustawową linię brzegu ? ;)

Użytkownik @Wyspa edytował ten post 19 marzec 2018 - 20:02

#318 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 19 marzec 2018 - 20:12

Zgadza się  ale za kasę za zalaną część do końca życia miałbym opłaty portowe razem z zimowaniem i osobistym ochroniarzem ;)

Użytkownik nurek28 edytował ten post 19 marzec 2018 - 20:12

#319 OFFLINE   @Wyspa

@Wyspa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 19 marzec 2018 - 20:44

(...) ja wydumałem coś takiego:

1. Po przyjechaniu nad wodę demontujemy zaczep, tym krokiem pozbawiamy pojazd łączenia i staje się wózkiem.

2. Slipujemy łódkę (trzeba trochę siły, samemu może być ciężko, dlatego szukamy towarzyszy podobnej niedoli)

3. Po wędkowaniu i wyciągnięciu łodzi, przykręcamy zaczep do wózka by stał się pojazdem.

4. Oddalmy się do domku.

Polak "potrafi" - Polak ma zaszyte w genach omijanie przepisów - każdych, włącznie z Konstytucją ;)

Zakładasz, że przyczepa po wyczepieniu z pojazdu nie będzie wyglądała już jako przyczepa ale jako wózek podwórkowy ?  ;)

... ale Prawo o ruchu drogowym określa cechy pojęcia "przyczepa":

Art. 2. Objaśnienie pojęć
Użyte w ustawie określenia oznaczają:   
(...)
31)   pojazd – środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane
50)   przyczepa - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem

(...) 

Twoja przyczepa po wyczepieniu z pojazdu mechanicznego, np traktora ;)  nadal bedzie posiadała cechy przyczepy: przystosowana do łączenia z innym pojazdem - patrz pkt 50) uprd

* dyszel

* linka asekuracyjna

*zamek do łączenia z hakiem holowniczym pojazdu mechanicznego.

Ponadto będzie posiadała cechy pojazdu poruszajacego sie po drogach - patrz pkt 31) upw:

* tablica rejestracyjna

* oświetlenie.

Prawo wodne nie mówi, że przyczepa (pojazd) musi być do czegoś podczepiona aby nie mogła jeździć po gruntach pokrytych wodą  - ona nie może jeździć po gruntach pokrytych wodą powierzchniową niezaleznie od tego czy jest podczepiona czy też nie.

Zakładając jeszcze jeden absurdalny wariant, że obedrzesz całą przyczepę z dyszla i świateł - z tablicy rejestracyjnej i wjedziesz na zakazany grunt - to podpadniesz pod Art. 475 Prawa wodnego:

Art. 475. Kto niszczy lub uszkadza brzegi śródlądowych wód powierzchniowych, brzegi wód morskich, budowle, w tym mury, niebędące urządzeniami wodnymi, tworzące brzeg lub grunty pokryte śródlądowymi wodami powierzchniowymi – podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

... a w nim nie ma już mowy ani o przyczepie ani o wózku tylko o fakcie niszczenia brzegu :)

Zauważ, że polskie prawo również tworzą Polacy (ci z genetycznymi przypadłościami omijania prawa)  i jak widać starają się myśleć jak "złodziej" i przeciwko temu złodziejowi gotują zasadzki ;)

• Pietruk lubi to

#320 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 19 marzec 2018 - 20:48

Eeeeetam, cicho być :) (jak to śp. Smoleń mówił)

Każdy ustrój tworzy inny ustrój. 

Nawet nie dałeś się nacieszyć pomysłem.  ;)

====

A swoją droga wózek też ma dyszel, a oznaczony być musi jak będę go ciągnął po drodze publicznej.

A będę ciągnął bo lubię mieć światła w wózku, zasilane z akumulatora w wózku.

Wiem wiem, zamknięte koło.  :ph34r:

Użytkownik Pietruk edytował ten post 19 marzec 2018 - 20:52

• @Wyspa lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych