Fajne teorie. Szkoda, że nieprawdziwe.
Pierwsza, ta o poliwęglanie. Sprawdza się, jeśli wędkujesz wyłącznie na mule i piaskach. Gdy w wodzie są skały, czy choćby żwir, poliwęglanowe stery po uderzeniu w przeszkodę pękają niczym szkło. Im zimniejsza woda - tym łatwiej.
Druga, ta o cyjanoakrylach. Wiele osób nie wie, że wszystkie "Kropelki" to cyjanoakryle, zaś wśród klejów cyjanoakrylowych są specjalistyczne kleje przeznaczone do poliwęglanów
https://e-kleje.pl/k...tibond-431.html
PS.
Ja w swoich woblerach wklejam stery żywicą. Bo tak mi wygodnie
Witam
Jeśli masz poliwęglan(PC) i wiesz, że to na pewno jest poliwęglan to spróbuj go złamać.
Nie da się.Zwyczajnie nie złamiesz.Zegniesz - to i owszem - kilkukrotne przegięcie i nadal nie pęknie.
Poliwęglan jako jedyne(chyba) tworzywo sztuczne jest kowalny.Możesz go młotkiem "potraktować" i też nie pęknie.
Tego jestem pewien na 100%
Zdarza sie,że pęknie jeśli jest rysa(ale nie od piasku) na nim.Jak nożem pociągniesz na 1/3 grubości to pęknie.
Ale nie ma mowy o pękaniu jak szkło.
Tak pękają polistyreny(PS) czy pleksi(PMMA)
Nigdy mi się nie zdarzyło,żeby ster z poliwęglanu pękł w woblerze.
Co do drugiej części wypowiedzi - zwyczajnie nie wiem.Nie wszystko można wiedzieć hahaha
Być może takie kleje są i nie powodują zmian właściwości poliwęglanu.Nie wiem.
Ale wiem,że próby użycia resztek lakieru poliuretanowego do wklejania sterów były niewypałem.Bo właśnie ten lakier powoduje kruchość.
Podobnie popularna Kropelka.
Aktualnie jeśli nie jestem pewien właściwości kleju - robię próbę.Sklejam dwie płytki poliwęglanu i po dobie próbuję je rozdzielić.Jeśli się zginają na łączeniu jest ok - jeśli pęknie która - klej do kosza.
Żywica nie klei poliwęglanu.Zrób taką próbę ze sklejaniem płytek.A matowienie steru to zwyczajna strata czasu.
Przypadkiem trafiłem na niezły klej.Do .....obuwia.Ale właśnie na bazie poliuretanów.Klei, nie niszczy.Jedyna wada - dla estetów - to taka, że po wyschnięciu jest mlecznobiały.
Pozdrawiam - Romek