akwarium zimnowodne
Napisano 23 czerwiec 2011 - 20:41
wujek
Napisano 23 czerwiec 2011 - 20:58
Napisano 24 czerwiec 2011 - 06:12
Napisano 24 czerwiec 2011 - 08:42

Jeżeli chodzi o rodzime gatunki to pamietam jak w akwarium w WMH były dwa bycze okonie, takie wypasione po +40cm, to dopiero był widok! Był też tam taki sandaczyk mniejszy wredny i węgorzyk co się po kątach chował

Napisano 24 czerwiec 2011 - 16:30

Napisano 24 czerwiec 2011 - 19:28
wujek
Napisano 24 czerwiec 2011 - 20:04
Napisano 24 czerwiec 2011 - 20:06

Napisano 24 czerwiec 2011 - 20:31
Było ich kilkanaście i doskonale radziły sobie bez filtrów i dotleniania.
Ogólnie akwarium z rodzimymi rybkami to świetna sprawa.
Napisano 25 czerwiec 2011 - 05:37
Gość namiętnie łowił na żywca a ponadto lubił czasem dorybić drobnicą wszelkiego gatunku, taki mały staw, stanowiący pozostałość, jak legenda lokalna głosi po kraterze wulkanu.
Sąsiad ów wymurował na podwórzu basen dla rybek.
Basen był spory. Miał ok 2,40 x 1,20m wewnątrz i głębokość wody około 0,8-1,10 m.
Częsty dopływ wody, ogrodowym wężem, zapewniał rybkom i rakom jej stosunkowo niską temperaturę i natlenienie.
W tym basenie przez okrągły rok (w zimie też) trzymał karasie, karpiki, linki, płocie, kiełbie. W gościnę trafiały szczupaki, rzadziej węgorze. Stale przebywały w nim raki.
To była ogromna frajda dla dzieciaków jak ja wówczas i możliwość obserwacji zachowań ryb dla zainteresowanych.
Czasem myślę, że dla nas wówczas, pełnił rolę modnego obecnie wśród działkowiczów oczka wodnego.
Basenu już niema.....sąsiada też

Napisano 25 czerwiec 2011 - 07:12
Czekamy na zdjęcia. Ja szczególnie na babki i kozy!

Napisano 25 czerwiec 2011 - 07:29
Załączone pliki
Napisano 25 czerwiec 2011 - 10:31
Jak znajdę czas to zrobię jakieś fotki i wstawię. Jeśli to bolek to wyczaiłem go wczoraj, trzyma się stadka ukleji, ale zdradza różnice. Ma trochę inny pokrój ciała, barwę i zachowanie. Jest wyraźnie agresywniejszy, sprawia wrażenie jakby był ciągle nabuzowany i odłącza się od stada. Czasami podgania koleżanki, widać trenuje, biedne nie wiedzą jaką żmiję trzymają u siebie w grupie. Najładniejsze są uklejki, zawsze chciałem je hodować, są bardzo żarłoczne i szybko rosną, przyniosłem je jak miały 2-3cm i były chude jak nieszczęście, typowa drobnica, teraz mają po 5cm i są nieźle podpasione, ale wujek dba o nie i żarcia im nie brakuje. Bardzo fajne też są kozy i babki, kompletnie się nie boją, kozy całe zagrzebują się w żwir, tak że czasami w ogóle ich nie widać. Babki czają się przy dnie, łypią oczami i śmiesznie kręcą głową czając się za pokarmem. Mając porównanie do zwykłych ryb akwariowych te ryby są jak na razie dla mnie najciekawsze. Fajna jest też certa, jest bardzo ruchliwa i szybka, taki mały rekinek który uwija się za pokarmem i wyprzedza inne ryby jak płotki i leszcze. Bałem się że wysokie temp będą zabójcze dla ryb bo nie stosuję żadnych urządzeń schładzających wodę, ale jak na razie nie widać zupełnie że coś jest nie tak. Jak na razie w ogóle nie podmieniałem wody i ryby świetnie się czują. Mam jeszcze jednego małża też z Wisły, ale zagrzebał się w żwir i tyle go było widać.
wujek
Swietnie Wujek. Robi wrazenie. Koniecznie pokaz fotki, mysle ze takie akwarium moze byc zarazliwe

Napisano 25 czerwiec 2011 - 15:00

Napisano 25 czerwiec 2011 - 15:26
Ah ta dzisiejsza młodzież! I mi się zdarzyło , nawet i co więcej, ale bez detali proszęBabki są bardzo sympatyczne, tez kiedyś trzymałem.

U.
P.S.: Jeszcze a propos trzymania. Hrabia Dzieduszycki mawiał: Żonę należy trzymać krótko ! Trzy najwyżej cztery lata !
Napisano 25 czerwiec 2011 - 20:18
Teraz okonie i wzdręgi, ale było już sporo ciekawych gatunków.
Polecam klenie - super do obserwowania.
Napisano 27 czerwiec 2011 - 14:04
Pewnie na patelnie poszły

Napisano 27 czerwiec 2011 - 15:19
Napisano 27 czerwiec 2011 - 15:22

Napisano 20 lipiec 2011 - 20:13
pozdrawiam
wujek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych