Panowie, kto ma doświadczenie i wiedze – może podpowie.
Chciał bym zrobić sobie pierzchnie, pike.
Generalnie mam już w czym osadzić grot łupiący ( nacięty gruby pręt który będzie osadzony w rurze- w którą to z drugiej strony zamontuje trzonek od łopaty. Tak że ciężar i środek ciężkości będzie dość duży i przeniesiony zaraz nad grot.
Mam rączkę z trzonka i zabezpieczenie antyutopieniowe z paska skóry.
Pytanie tylko z czego i w jakim kształcie zrobić grot?
Dysponuje palnikiem do pogrzania i ewentualnego rozklepania grotu, dobrą szlifierką i jakimiś zdolnościami manualnymi.
Z tego co czytałem to na grot nadają się raczej hartowane stale, tak wiec płaskownik z marketu odpada.
Po forum nożowników wiem, że mogę użyć zużyty pilnik do metalu lub kawałek resoru. Zastanawiam się tylko czy pilnik nie będzie zbyt kruchy i podatny na szczerbienie. Jakieś inne propozycje materiału – w sumie łatwo dostępnego-pewnie pobliskie złomowisko, i spory warsztat samochodowy - w miarę łatwego do obróbki? Jakieś ośki, półośki ine pomysły?
No i sam kształt grotu –rozdwojony jak jeżyk węża-odwrócone |V| jak w pierzchaniach tonara VV albo |/\| , czy może V albo połówka –taki skośny jednostronnie V tj |/.
Jakieś doświadczenia? Propozycje. Wiem tylko ze ostrzenie musi być jednostronne pod kątem około 20- 30 stopni.