Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okoniówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1652 odpowiedzi w tym temacie

#1641 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1173 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 23 październik 2024 - 20:29

Czy ktoś z Was ma porównanie Mikado Inazuma Perch  do 18 gr. a   Mikado Black Crystal  do 10 ew. do 15 gr. ?

#1642 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 562 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 24 październik 2024 - 20:29

WędkarzIncognito
Dziękuję za dokładny opis. Napracowałeś się. Dziękuję. Pomogłeś mi podjąć decyzję
  • WedkarzIncognito lubi to

#1643 OFFLINE   zandermafija*SpinnigistaWT

zandermafija*SpinnigistaWT

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 564 postów

Napisano 26 październik 2024 - 12:09

Poszukuję wklejkę, z wymagań:
- cw musi obsłużyć główki 5-10/12g + przynęty okoniowe 3-3,5"
- głębokie ugięcie
- czuły blank
- długość 2,15-2,240m
- budżet 300-400zł

#1644 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9552 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 30 październik 2024 - 09:14

Upss.

Zapraszamy z takimi postami na giełdę.

• Paweł Bugajski lubi to

#1645 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 30 październik 2024 - 20:06

- głębokie ugięcie
- czuły blank
- długość 2,15-2,240m
- budżet 300-400zł

Jak się pośpieszysz do Zadziora:

Załączony plik  IMG_0349.jpeg   42,46 KB   13 Ilość pobrań

• zandermafija*SpinnigistaWT lubi to

#1646 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 30 październik 2024 - 22:26

Panowie pytanko :)
Mam kija Shimano Soare XR (tubular) 2.29m 0.6-6g, łowię nią głównie keitechami 2" i przynętami 'kosiarz' od Dominika Woldańskiego 5.5cm ale są też 3.5cm w moim asortymencie. 
Łowię głównie czeburaszkami max 2g na zbiorniku zaporowym o głębokości max ~2m (przy wysokim stanie wody), czasem machnę obrotówkami 00,0,1,1+ (aglie jak i longi z mepssa). 
Noszę się z zamiarem zakupu Shimano Soare Limited 2.29m 0.5-5g tyle tylko że to już wklejka. 
Nie mówię że Shimano Soare XR łowi mi się źle albo coś takiego, ale bardzo mi się podoba w Shimano Soare Limited dolnik (taki jak w Shimano Soare X-Tune). 
Czy będzie Wg Was jakaś duża różnica między tymi kijami ? 
Jestem świadom iż podbijanie przynęt będzie bardziej 'płynne/miękkie', brania podejrzewam że będą bardziej widoczne na samej szczytówce (doświadczenie z bluebird'a do 1.5g), przewiduję iż zasięg rzutu może się trochę zmniejszyć ale czy jest jeszcze coś ? 
Dodam tylko że w mojej Shimano Soare XR przelotka X-guide (czyli tytanowa) jest tylko startowa, w Shimano Soare Limited natomiast z tego co rozumiem z opisu Shimano są wszystkie tytanowe.
Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?
Dodam tylko że jeszcze nie dawno zachwycałem się wyważeniem Lunamisa 2.74 6-25g, gdy jednak kupiłem Exsence-Infinity 2.9 6-40g zrozumiałem że ten dolnik zdecydowanie poprawia wyważenie całego kija i mimo że Soare XR jest świetnym kijem, tak Soare Limited nie dość że jest chyba 14g lżejszy to jeszcze podejrzewam że właśnie ten dolnik plus tytanowe przelotki jeszcze bardziej poprawią wyważnie całego kija (do XR czy Limited będzie Vanquish FC C2000S). 
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam :)

Użytkownik Miszka1987 edytował ten post 30 październik 2024 - 22:27

#1647 OFFLINE   JDM fan

JDM fan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 31 październik 2024 - 23:06

Panowie pytanko :)
Mam kija Shimano Soare XR (tubular) 2.29m 0.6-6g, łowię nią głównie keitechami 2" i przynętami 'kosiarz' od Dominika Woldańskiego 5.5cm ale są też 3.5cm w moim asortymencie. 
Łowię głównie czeburaszkami max 2g na zbiorniku zaporowym o głębokości max ~2m (przy wysokim stanie wody), czasem machnę obrotówkami 00,0,1,1+ (aglie jak i longi z mepssa). 
Noszę się z zamiarem zakupu Shimano Soare Limited 2.29m 0.5-5g tyle tylko że to już wklejka. 
Nie mówię że Shimano Soare XR łowi mi się źle albo coś takiego, ale bardzo mi się podoba w Shimano Soare Limited dolnik (taki jak w Shimano Soare X-Tune). 
Czy będzie Wg Was jakaś duża różnica między tymi kijami ? 
Jestem świadom iż podbijanie przynęt będzie bardziej 'płynne/miękkie', brania podejrzewam że będą bardziej widoczne na samej szczytówce (doświadczenie z bluebird'a do 1.5g), przewiduję iż zasięg rzutu może się trochę zmniejszyć ale czy jest jeszcze coś ? 
Dodam tylko że w mojej Shimano Soare XR przelotka X-guide (czyli tytanowa) jest tylko startowa, w Shimano Soare Limited natomiast z tego co rozumiem z opisu Shimano są wszystkie tytanowe.
Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?
Dodam tylko że jeszcze nie dawno zachwycałem się wyważeniem Lunamisa 2.74 6-25g, gdy jednak kupiłem Exsence-Infinity 2.9 6-40g zrozumiałem że ten dolnik zdecydowanie poprawia wyważenie całego kija i mimo że Soare XR jest świetnym kijem, tak Soare Limited nie dość że jest chyba 14g lżejszy to jeszcze podejrzewam że właśnie ten dolnik plus tytanowe przelotki jeszcze bardziej poprawią wyważnie całego kija (do XR czy Limited będzie Vanquish FC C2000S). 
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam :)

Z góry zaznaczam, że jest to moja opinia i ktoś może się z nią niezgadzać - na małe i mikro gumki bez obciążenia lub z minimalnym lepiej odpowiada mi wklejka. Mikro woblerki też. Meppsy 00 i 0 też według mnie lepsze do wklejki. Jeśli wchodzimy powoli w troszkę cięższe przynęty (dalej mówimy o wędkach do ± 5g) to dla mnie powoli zaczynają się zacierać różnice dając powoli przewagę tubular przy mocniej pracujących przynętach. Nie jest to porównanie Soare XR T z Soare Limited bo mam obie z wklejką ale generalnie o kijach do lekkiego spiningowania.

Jeśli chodzi o kołowrotek to Japończycy proponują Stellę 1000 ale nie mam tego rozmiaru i chyba poczekam troszkę ponad rok na nowy model  :P . Vanquish ok - przyczepiałem go do obu ale ( o zgrozo  :unsure: ) lepiej mi do obu pasuje Airity albo Exist.

​P.S Lunamis vs Exsence Infinity to chyba nie sprawa dolnika ale to inna półka cenowa i jakościowa i co za tym idzie lepsze dopracowanie wszystkich elementów.

• Miszka1987 lubi to

#1648 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 01 listopad 2024 - 19:35

Z góry zaznaczam, że jest to moja opinia i ktoś może się z nią niezgadzać - na małe i mikro gumki bez obciążenia lub z minimalnym lepiej odpowiada mi wklejka. Mikro woblerki też. Meppsy 00 i 0 też według mnie lepsze do wklejki. Jeśli wchodzimy powoli w troszkę cięższe przynęty (dalej mówimy o wędkach do ± 5g) to dla mnie powoli zaczynają się zacierać różnice dając powoli przewagę tubular przy mocniej pracujących przynętach. Nie jest to porównanie Soare XR T z Soare Limited bo mam obie z wklejką ale generalnie o kijach do lekkiego spiningowania.

Jeśli chodzi o kołowrotek to Japończycy proponują Stellę 1000 ale nie mam tego rozmiaru i chyba poczekam troszkę ponad rok na nowy model  :P . Vanquish ok - przyczepiałem go do obu ale ( o zgrozo  :unsure: ) lepiej mi do obu pasuje Airity albo Exist.

​P.S Lunamis vs Exsence Infinity to chyba nie sprawa dolnika ale to inna półka cenowa i jakościowa i co za tym idzie lepsze dopracowanie wszystkich elementów.

Dzięki za info :)
No kolorystycznie Limited chyba pod Stellke został zrobiony :D 
Co do Airity albo Exist'a to niestety..  nie będę łączyć Shimano z Daiwą, nie ma opcji jak dla mnie :D
Vaniuś myślę że da radę, kijek zamówiony przed chwilą.
Mam nadzieję że koło środy już będzie u mnie 

#1649 OFFLINE   stefan..k

stefan..k

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 03 listopad 2024 - 14:27

Piszecie wyżej o Soare XR, ogladałem go ostatnio w sklepie(tubular) i to naprawdę świetny kijek i zastanawiam sie nad kupnem, łowie tylko na gumy najczęściej główka 2-4g i może będzie lepszy solid? -którego nie ma w sklepie do porównania z tubularem.  Shimano ma też wersję budżetową tego kija(BB) jestem bardzo ciekawy czy jest duża przepaść między XR a BB. 

https://fish.shimano...03xgh7lqaq.html

#1650 OFFLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 356 postów
  • LokalizacjaPółnocny Wschód i Wwa
  • Imię:Filip

Napisano 03 listopad 2024 - 15:56

Łowie na Soare XR i tak jak uważam, że często droższe kije są przehajpowane i nie warte swojej kasy to naprawdę w tym przypadku warto.
Kij jest szybki, ale nie gubi ryb, zakres obsługi przynęt jest wręcz niesamowity. Spokojnie można łowić od 1.5g + gumka, aż po obrotówki 4. Nie mam żadnej innej wędki która potrafi to robić w takim komforcie jak Soarka.
Czucie jest świetnie, a wykonanie jeszcze lepsze.
Na kiju są autorskie przelotki Shimano, robią naprawdę porządne wrażenie, świetny uchwyt i monocoque body.
Mam wersje solid tip do 8g.
Niezwykle uniwersalne narzędzie

#1651 OFFLINE   stefan..k

stefan..k

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 03 listopad 2024 - 17:49

Właśnie kupiłem z ciekawości przez internet tą ekonomiczną wersję czyli Soare BB 2,29m ze szczytówką solid.  Jak dojedzie i będzie wyraźnie gorsza od Soare XR, odsyłam i kupię XR.

#1652 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaJanów / Mińsk Maz.
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Jot.

Napisano 03 listopad 2024 - 23:04

- głębokie ugięcie
- czuły blank
- długość 2,15-2,240m
- budżet 300-400zł

Miałem podobny problem przez lata...i udało mi się znaleźć Kolegę tu na forum, który zbudował mi kij na bazie starego "chrustu".

W prawdzie wyszło to drożej...ale ten kij zostaje ze mną do końca.

Małe okonie odbijają się czasami od niego ale średnie i większe nie, duże klenie, bolenie, szczupaki, sumki 60-70+ cm, sandacze - na razie małe bo mam pecha, dużych nie ma, kapituluje bez problemu. Brzanę 70cm też ogarnął bez strachu.

Także to mój rzeczny uniwersał...który Twój zakres przynęt obsłuży na pewno

Najciężej co dostał to Ohio 4" ; Kopyto 4L + 18g ołowiu i jeszcze nawet komfort był.

Wirujące ogonki 10-18g ; Cykady 5-9g też obsługuje bez problemu.

Kij zbudowany na bazie starej Mikado Inazumy  Flash Perch 2.60/20g (cork)   Może Ty zbuduj na bazie 2.40/18g ?

Użytkownik Catrol edytował ten post 03 listopad 2024 - 23:25

#1653 OFFLINE   Kusy88

Kusy88

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaŚwiętokrzyskie

Napisano wczoraj, 20:36

Witam

szukam kijka ex.fast bądź fast, tubular

- CW 0,5-7g

- długość 200-220 cm

- cena do 500 zł.

Mam Blue Birda wklejke do 5g oraz Westina W3 2-10g - szukam czegoś pomiędzy :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych