Próbowałem szukać na forum ale niestety albo nie ma albo słabo szukałem. Czy macie jakieś patenty na wycinanie sterów z poliwęglanu 2mm i grubszego? Nożyczki nie dawały rady ciąć a jedyny sposób jaki znalazłem to rozgrzanie nożyka do tapet i powolne wycinanie-topienie poliwęglanu. Ale sposób dość marny i czasochłonny
Wycinanie sterów do woblerów
#1 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2017 - 22:08
#2 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2017 - 22:28
Cieniutkie piłki tarczowe do dremelka lub proksona.
#3 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2017 - 22:38
Może zamówić u kogoś kto wycina na CNC ?
#4 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2017 - 22:41
Kolego 2mm dasz radę wyciąć nożyczkami lecz muszą mieć odpowiedni kąt krawędzi tnącej i istotne dla ich szybkiego zużycia a w zasadzie nie połamania się muszą być najlepiej całe z metalu.Jeśli chodzi o cięcie grubszego to nożyce do blachy ,tniesz ciut poza odtrasowany wzór a resztę opiłowujesz pilnikiem.
- Paweł R. lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2017 - 22:49
#6 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2017 - 06:10
w domowych warunkach i bez dremela pozostaja nozyce do blachy
#7 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2017 - 07:26
Czy mozna wpisac w temacie kto z forum wycina stery CNC? Kiedys widzialem ogloszenie na gieldzie ale teraz nie pamietam kto to wpisal. A wpisanie w temacie rozwiaze problem nie tylko dla mnie
#8 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2017 - 08:09
Konrad Kurowski nick na forum Konktenbit. Polecam, szybko, dobrze i niedrogo
Użytkownik Tomek1988 edytował ten post 05 marzec 2017 - 08:10
- mazur.t, Siemson, eRKa i 1 inna osoba lubią to
#9 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2017 - 09:56
Konrad Kurowski nick na forum Konktenbit. Polecam, szybko, dobrze i niedrogo
wiekszosc tworcow z JB u niego zamawia, rowniez polecam
Użytkownik MINAMI Lures edytował ten post 05 marzec 2017 - 09:56
#10 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2017 - 10:25
wiekszosc tworcow z JB u niego zamawia, rowniez polecam
Też polecam, bardzo miły człowiek.Ogłasza się na OLX ,tam możesz zamówić jakie chcesz.
#11 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2017 - 11:01
- cyprys19 i estdil lubią to
#12 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2017 - 17:05
Szlifierka... od nożyc metalowych palce bolą przy 2mm. Zamawiaj u Konrada
#13 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2017 - 15:31
Ja wycinam tymi nożyczkami-http://allegro.pl/no...5039321635.html
2mm poliwęglan tną jak kartkę papieru
Użytkownik Paweł R. edytował ten post 06 marzec 2017 - 15:32
#14 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2017 - 16:45
Jak ktoś z Was ma pliki np. w corelu proszę o podesłanie - wytnę u nas na warsztacie na cnc.
Mam teraz tylko poli 1mm na stanie, mogę domówić 1,5 czy 2mm, jak komuś podejdzie to mogę wycinać licząc za sam materiał po zakupie i cięcie - po kosztach + wysyłka.
Z jedynki mogę wyciąć próbną partię kilkuastu szt za free, jedynie koszty wysyłki - warunek to plik corel (taki format czyta urządzenie).
- eRKa i Epidares lubią to
#15 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2017 - 07:57
Polecam również kontakt do Konrada a jeśli nie to możesz również próbować wąskim dłutkiem i młotkiem też działa do 2mm poli
#16 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 10:15
Próbowałem szukać na forum ale niestety albo nie ma albo słabo szukałem. Czy macie jakieś patenty na wycinanie sterów z poliwęglanu 2mm i grubszego? Nożyczki nie dawały rady ciąć a jedyny sposób jaki znalazłem to rozgrzanie nożyka do tapet i powolne wycinanie-topienie poliwęglanu. Ale sposób dość marny i czasochłonny
Odniosę się do tego postu i odpowiem na to pytanie tak.
Sposobów na wycinanie sterów z grubego poliwęglanu ( od 2 mm wzwyż, najczęściej do max. 5 mm ) jest wiele. Nie będę przytaczał najnowocześniejszych metod wdrożonych w produkcjach przemysłowych, jak np. cięcie wysokociśnieniowe wodą. Mam na myśli manufakturę, ręczny domowy sposób. Ci którzy mają możliwości w w dostępie materiałowym i narzędziowym, robią np. wykrojniki ze stali narzędziowej, (pracochłonne), ale późniejsze wycinanie ułatwia i skraca czas pracy. W prosty sposób przy użyciu młotka wycina się określony wzór, lub używa się wyciskarki bezwładnościowej, ale to do grub. 2 mm i właśnie, a jak poliwęglan jest grubszzy, to jak?
Najczęściej dla swoich potrzeb stery do grubości 2 mm wycinane są nożyczkami, ale należy używać do tego nożyczek monterskich. Ja używam małych nożyczek o dł. 14 cm i ostrzach o dł. 5 cm prod. japońskiej firmy OLFA i tnę nimi poliwęglan do grubości
15 mm.Tną jak masełko, ale przy dużych ilościach często bolą palce.
Stery z poliwęglanu od grubości 2 mm wycinam na wyrzynarce stołowej. Robi się to bardzo szybko, dokładnie i wygląda to tak, jakby się szyło na maszynie.
Podam konkretny przykład jak wykonuję nietypowy ster z poliwęglanu o grubości 5 mm do dużych woblerów trollingowych oraz jak profiluję stery.
Wygląda to tak
Użytkownik Harjer edytował ten post 22 marzec 2017 - 10:19
- Night_Walker, jkos, woblery z Bielska i 1 inna osoba lubią to
#17 OFFLINE
Napisano 05 maj 2017 - 10:10
#18 OFFLINE
Napisano 05 maj 2017 - 10:16
Oczywiście 😊 musisz go tylko delikatnie wyłamać😊Czy stery które sprzedaje Konrad są już wycięte?
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
#19 OFFLINE
Napisano 05 maj 2017 - 10:20
#20 OFFLINE
Napisano 01 październik 2019 - 11:43
Witajcie
Mam pytanie, kiedyś na forum była osoba wycinająca stery do woblerów ze wzoru, czy pamiętacie może kto i jaki jest do tego kogoś kontakt bo planuje powrót z moimi i powoli muszę wszystko zreanimować poczynając od kontaktów .
I jeszcze jedno pytanie, nie wiedzie może gdzie można nabyć poliwęglan ale 0.50 0.55 ? Kiedyś kupiłem, fakt lubił pękać po wklejeniu niekiedy ale był znakomity do tych małych wobków.
Dzięki Jarek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych