Przejrzałem forum ale nie znalazłem wątku jednoznacznie i wyczerpująco odnoszącego się do tytułowego zagadnienia więc tworzę nowy temat.
Do tej pory do cięższego baitcastingu używam plecionek "amerykańskich" - Power Pro, Stren itp. O ile w spinningu dawno już doceniłem zalety cieńszych plecionek JDM o tyle w przypadku casta lubię posługiwać się plecionkami grubszymi (30-40lb) gdyż mają mniejsze tendencje do zakleszczania się na szpuli a i brody jeśli powstaną łatwiej jest na takiej grubszej plecionce rozplątać. Spotkałem się wręcz z opiniami że np. plecionki x8 wręcz nie powinno się stosować do multiplikatorów, że raczej należy wybierać te x4 i to najlepiej typu "hard body" czyli te sztywniejsze.
Z drugiej strony wydaje mi się ze ogólna jakoś wykonania plecionek JDM jest jednak wyższa, że rzadziej zdarzają sie produkty nie trzymające parametrów itp więc może warto byłoby dać im szansę również w tych przypadkach w których zamierzam jerkować przynętami o wadze powyżej 100 gr.
Chciałbym zatem zapytać się Forumowiczów jerkbaita - i zachęcić do dyskusji - czy warto stosować do jerkowania plecionki JDM a jeśli tak, to które Was się sprawdziły (a które nie) - podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami.
Pozdrawiam