Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Bezsterowce Łomżyńskie - problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 16:26

Ostatnio zam�łwiłem sobie kilka sztuk bezsterowc�łw z Łom�źy,bezpośrednio od producenta. Po przetestowaniu wszystkich nad wodą stwierdzam �źe tylko jeden z tych kilku pracuje w miarę prawidłowo,w miarę dlatego �źe i tak przechyla się delikatnie na jeden bok ale nie zmienia diametralnie pracy przy szybszym prowadzeniu. Co do pozostałych,no tu jest gorzej,w opadzie i przy średnio wolnym prowadzeniu jest spoko,ale jak tylko trochę przyspieszę wobki wpadają w ruch wirowy,po prostu podczas szybszego ściągania okręcają się wok�łł własnej osi... Oskrobałem z lakieru na pyszczku te wadliwe i okazało się �źe oł�łw nie jest wklejony prosto do korpusu,na jednym z bok�łw jest go troszkę mniej na drugim troszkę więcej. Czy ktoś jeszcze zamawiał niedawno te bezsterowce i ma podobne spostrze�źenia czy tylko ja dostałem takie egzemplarze?

Druga sprawa,wydaje mi się �źe kiedyś bezsterowce łom�źyńskie były troszkę dłu�źsze ni�ź teraz,te�ź to zauwa�źyliście?

#2 OFFLINE   Amundek

Amundek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 05 wrzesień 2011 - 16:54

ja mam dokładnie to samo mam 10szt z tego roku i wszystkie sie kręcą przy szybszym prowadzeniu pozdrawiam...

#3 OFFLINE   Mariano Mariano

Mariano Mariano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1946 postów
  • LokalizacjaNiemcy/Warszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 05 wrzesień 2011 - 17:24

Ja bym reklamował i oddał.

#4 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • Imię:Marcin

Napisano 05 wrzesień 2011 - 17:30

Jeden z niewielu wobler�łw tzw. boleniowych, na kt�łry nie udało mi się nic złowić, choć wiem, �źe ludziska coś tam na nie łowią. Z trzech kupionych (dawno temu) jeden nie wpadał w korkociąg i ten został w pudełku...mo�źe kiedyś coś skusi. Niewątpliwa zaleta to dalekosię�źność.

#5 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 05 wrzesień 2011 - 19:49

Odesłać i reklamować - ale przed oskrobaniem, nie powinno być problem�łw z reklamacjami - Ja mam kilka z tego i zeszłego roku i wszystko Ok,ale wiem �źe chłopaki zlecają teraz produkcje na zewnątrz, tak�źe mo�źe być loteria.

#6 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 19:56

No wlasnie tego sie obawialem,ja na nie czasami cos polowie ale z opadu lub podczas wolniejszego sprowadzania woblera lukiem z pradem. Podczas szybszego prowadzenia,nie mylic z expresowym,kreca sie jak obrotowka...

A czy nie wydaje sie wam ze te tegoroczne sa troszke mniejsze od tych starszych?

#7 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów
  • LokalizacjaOświęcim Małopolska

Napisano 05 wrzesień 2011 - 20:07

To z Łom�źyńskimi tak samo jak z Siudakami,trza nakupić, testy nad wodą, powybierać te co dobre,a badziewie reklamować,mo�źe zwr�łcą kasę,niestety Siudak bezster jak dla mnie to teraz lipa produkcja na ilość i niech mi tu nikt nie pisze �źe sprawdzane i ustawiane przed wysłaniem do klient�łw,sraj... muchy będzie wiosna, dziesięć kupionych i wszystkie się kręcą wok�łł własnej osi to kpina.W normalnym kraju po takich numerach firma przestaje istnieć.A w Stanach to pewnie by z sądu nie wyszli :mellow:

#8 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 05 wrzesień 2011 - 21:03

Ju�ź w tej sprawie się kiedyś gdzieś przy okazji wypowiadałem. Tak szybko w skr�łcie (chyba najlepiej na to odpowiedziałby @Biosteron). Nie ka�źda przynęta boleniowa jest do szybkiego ściągania. Na początku siudaki były robione rewelacyjnie i wykorzystywane w 100% pod bolka, p�łźniej coś się spieprzyło, ale ja nie uwa�źam ,�źe się spieprzyło, tylko wobler (chyba) miał być z przeznaczeniem do innego ściągania. Jak dostałem (ju�ź liczę kiedy)... 3lata temu dwie oryginalne sztuki (do test�łw) od @biosterona, to moja reakcja była podobna jak posty wy�źej. Przy okazji był to czas rozgrywania II Ligi w Słubicach i było trochę chłopa na treningach. Ktoś trenował tymi woblerami, a kole�źka to zauwa�źył, skorzystał z okazji i podpytał się , jak to prowadzić, zamienił kilka zdań i dowiedział się, �źe to nie jest do takiego łowienia (daleki rzut, korba kręcona na maxa i... zdziwienie). Pokazał jak to powinno wyglądać: rzut, opad na dno (lub odpowiednią głębokość) i praca kijem, ponownie opad i apiać to samo (coś jak jerking). P�łźniej śmiałem się sam z siebie, bo wyciągnąłem takie same wnioski jak w postach up, niestety to nie do tego było zrobione. Mo�źe się mylę, mo�źe to ktoś tylko dostosował się przynętą do techniki, ale niech wypowie się ktoś, kto jest bli�źej źr�łdła produkcji.
Siudak robił swego czasu fajne popperki, ale niestety miały pewien mankament (oł�łw mia�źd�źony z przodu o kamienie) , mo�źe przesunął obcią�źenie �źeby to się nie robiło lub po prostu robił na podobieństwo oryginalnych (tak cały czas słyszę) łom�źyńskich bezsterowc�łw.

@biosteron czekamy na twojego posta :mellow:

#9 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 21:20

Panie Jacku - wątpię �źe akurat w tym wypadku zamierzona była taka zmiana,bezsterowce nie r�ł�źnią się niczym w stosunku do tych produkowanych wcześniej,budowa ta sama,obcią�źenie i jego rozmieszczenie r�łwnie�ź jest identyczne,jedyna rzecz kt�łra je r�ł�źni to chyba większe niedbalstwo podczas produkcji czyli krzywo wklejone obcią�źenie przez co wobler jest źle wywa�źony i obraca się w wodzie...

#10 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • Imię:Marcin

Napisano 05 wrzesień 2011 - 21:53

Baaardzo rzadko kręcę na maksa przy boleniowaniu, a dwa z trzech kręciły się przy umiarkowanej szybkości, jeden z kolei zachowuje się jakby poprawnie...a mo�źe właśnie niepoprawnie :unsure: Zatem jakieś r�ł�źnice w budowie są...

#11 OFFLINE   maciek17_mi

maciek17_mi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 03:57

Witam. A pisales do Roberta?On nie robi problemu z wymiana besterow :)Pozdr Maciek

#12 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 08:24

Nie pisałem jeszcze,wiem �źe wymienia,ale przed tym chciałem się dowiedzieć czy ktoś opr�łcz mnie ma ten sam problem.

#13 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 09:35

Jacku dawno odkryłem o co chodzi z prowadzeniem siudak�łw ,mam ich parę bo muszą być w pudełku.Przy szybkim prowadzeniu idą jak strzała minimalnie zygzakując i ciągając za sobą pęcherze powietrza,przy wolniejszym prowadzeniu fajnie się kolebią .Mo�źna i b.szybko i wolno,mo�źna mulić ,opad,szarpnięcie,typowa przynęta do kobinowania,tylko jest jedno ale musi być dobrze wykonana.Nie pierwszy raz słyszę o zakupach bezster�łw gdzie z partii zakupionej dwa lub trzy są ok,a reszta śmieci jak nie pomo�źe podginanie oczka.A u mnie podginanie nie działało,a �źe jestem nerwus to te kt�łre nie pracowały lub waliły piruety potraktowałem młotkiem.A przy bujaniu się z reklamacjami najbardziej wkurw.....takie teksty jak ten ze strony sprzedawcy....Od jazi,okoni i kleni, poprzez pstrągi , bolenie i brzany, a�ź po szczupaki, sandacze czy trocie- na ka�źdy z tych gatunk�łw znajdziesz 'zab�łjczego' Siudaka. Dołącz do grona szczęśliwych łowc�łw! Ka�źdy wobler testowany przez producenta....
A skoro wszystkie egzemplarze testowane to mo�źna śmiało kupować,tylko �źe ja w to nie wierzę.

#14 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 09:46

Co do Siudak�łw to ostatnie partie kt�łre trafiły do sklep�łw,allegro itp. były wadliwe,z powodu minimalnego przesunięcia się obcią�źenia w formie podczas zalewania jej pianą,efektem było więcej obcią�źenia na jednej ze stron i wykładanie się woblera. Pan Siudakiewicz oczywiście przyjął reklamację i teraz czekam na partię struganych z drewna.

Co do testowania przynęt,pytałem P. Roberta czy testują łom�źyńskie i odpowiedział �źe nie bo taka konstrukcja tego nie wymaga,�źe bardzo rzadko zdarza się �źe wabik tej budowy trafia się wadliwy.

#15 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 10:18

Na temat Łom�źyńskich się nie wypowiem,bo nie mam ich w pudełku,pisałem o siudakach bo konstrukcja zbli�źona.A co klienta obchodzi �źe partia ze zle zamontowanym obcią�źeniem wyszła na rynek,to tylko zle świadczy o firmie i o braku kontroli produkcji.Po zakupie oczekuje �źe trafi do mnie produkt w 100% sprawdzonya nie bubel kt�łry będę musiał spakować wykładać kasę na odsyłkę i zapylać na poczte.

#16 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 06 wrzesień 2011 - 10:24

...Co do testowania przynęt,pytałem P. Roberta czy testują łom�źyńskie i odpowiedział �źe nie bo taka konstrukcja tego nie wymaga,�źe bardzo rzadko zdarza się �źe wabik tej budowy trafia się wadliwy...

Czyli temat rozwiązany :lol:

W moim interesie (tym czym się zajmuje) nie jest na rękę obrona czyichś wobk�łw, ale cały czas pamiętam, jakie wskaz�łwki dostałem, �źe to nie jest do szybkiego ściągania. Je�źeli teraz okazuję się, �źe woblerem powinno się pracować szybko lub je�źeli ktoś chce mo�źe ściągać go ekspresem, to moja ocena jest: WOBLER DO ŚMIECI!!
Ja nigdy nie kupowałem jednych i drugich, niekiedy dostałem coś do przetestowania i moja ocena była na NIE. Tylko teraz patrzę na to inaczej, bo ktoś mnie uświadomił, �źe to nie do tego, je�źeli miał rację, to ok. Sprawa z błędami w pracy jest taka, �źe ka�źdy tworzyciel układa do nich bajkę, zawsze jakieś niedor�łbki produkcyjne, usterki w pracy, mo�źna przerobić w zalety :lol:
Temat wisi od wczoraj i najlepiej wypowiedziałoby się źr�łdło tworzące ten wobler, ale wiadomo jak jest. Domyślam się, �źe przy sprzeda�źy wobler�łw, nie ma informacji jak bawić się tą przynętą, dlatego kupujący sam ocenia jak to powinno się prowadzić. Ostatnio dowiedziałem się, �źe to coś (inny wobler) nie jest na taką wodę, tylko na du�źą rzekę, ale kiedyś wcześniej killer number łan - to jest to dostosowywanie się do wad, mo�źe nie wad, tylko do pora�źki wędkarskiej, zawsze znajdzie się wytłumaczenie dlaczego ktoś nie połowił. Oczywiście, �źe jest to prawda, �źe nie ka�źdy wobler jest na daną wodę, o tym zapominają producenci i wędkarze. Takie prowadzenie łom�źyniaka (śruba, śrubowanie :mellow: ) mo�źe sprawdza się na ich wodach, a na innych pora�źka :lol:.
Ja uwielbiam łowić bolki ekspresem i mam info od innych, kt�łrzy systematycznie je łowią (na moje), �źe te�ź stosują takie prowadzenie, dlatego moje boleni�łwki są pod takie ściąganie. Niech je teraz przećwiczy ktoś, kto cały czas łowił na jakieś jerki i od teraz chce zostać boleniarzem, dostaje wobka do szybkiego ściągania i jest udupiony, oceni produkt jako warty wyrzucenia, �źeby się nie denerwować.

Nie ma co oceniać, p�łki nie dowiemy się od producenta, jakie powinno być ściąganie, jaka praca i tyle.

#17 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14882 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 06 wrzesień 2011 - 10:29

Nie podwazam zadnej argumentacji - zgadzam sie z tym co pisze @and67.
Tylko dziwie sie, ze ciagle ludzie kupuja takie przynety, ktorych wadliwosc jest tak wielka od nowosci.
Nie ma innych woblerow na rynku pozwalajacych lowic bolenie i gwarantuajcych ze jak sie zalozy wabik o 4:30 rano u nasady ostrogi to bedzie to co ma byc ? :unsure:

#18 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 10:38

Guzu,są. Oczywiście �źe łowię nie tylko w/w ale r�łwnie�ź innymi woblerami ze sterem,jest jedno ale. Te ze sterem zazwyczaj nie lecą tak daleko jak wspomniane siudaki czy łom�źyńskie,a to - łowiąc parę km od ujścia Wisły do Bałtyku ma spore znaczenie.

#19 OFFLINE   Hornet

Hornet

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaRóżan

Napisano 06 wrzesień 2011 - 10:38

Ja takie mam, i to sa wlasnie lomzynskie woblery pierwowzory, a nie te co sa w sprzedazy. W ogole pierwsze woblery łomzynskie sa duzo lepsze i chodza prawidlowo;)

#20 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14882 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 06 wrzesień 2011 - 10:39

Guzu,są. Oczywiście �źe łowię nie tylko w/w ale r�łwnie�ź innymi woblerami ze sterem,jest jedno ale. Te ze sterem zazwyczaj nie lecą tak daleko jak wspomniane siudaki czy łom�źyńskie,a to - łowiąc parę km od ujścia Wisły do Bałtyku ma spore znaczenie.

To ja bym...ponton kupil

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych