MichuA, on 08 Jun 2017 - 18:45, said:
Janusz to poczytaj jeszcze troszkę dokładniej. Flaga sygnałowa ma inne wymiary od flagi państwowej czy bandery wystawionej na maszcie. Aby wystawić banderę musisz mieć okręt , okręt wojenny lub zarejestrowany w PZŻ. Patetnt już praktycznie jest martwym przepisem, chociaż jeśli będziesz miał banderę na pontonie bez rejestracji lub z rejestracją wędkarską jak jakiś urzędnik się wkurzy to może Tobie narobić problemów. Druga sprawa, że pływanie z flagą państwową lub banderą jest dobrze widzianym zwyczajem, szczególnie u żeglarzy.
Przemiły Michale. Staram się czytać bardzo dokładnie. Zakupiłem nawet Vademecum Sternika Motorowodnego-aktualne przepisy. Oczywiście, że mogę mieć problemy z banderą. Na wodach śródlądowych tego robić nie wolno, ale już na morzu należy. Wolno wywiesić na wodach śródlądowych flagę, nie banderę. Np. Policja wywiesza na swoich łodziach bezprawnie banderę, zamiast flagi na wodach śródlądowych.
Inne wymiary flagi sygnałowej od flagi państwowej. Zgoda, tylko kto to zmierzy z jakiejś tam niemałej przecież często odległości ? 
Wg wspomnianego wyżej Vademecum:
"Obowiązkowo nosimy banderę w morzu bez względu na porę dnia wchodząc na wody terytorialne i wewnętrzne polskie i obce oraz opuszcząjąc je."
I drugi cytat z zasad noszenia bandery:
"Jachty płynące pod silnikiem, na holu, stojące na kotwicy i w porcie - na flagsztoku".
PS. Przez jakiś czas wątek był martwy. Zmusiło mnie to do szukania odpowiedzi na własną rękę. Nie ma tego złego..... 
Z bezpieczeństwem pływania nie ma to nic wspólnego, ale samopoczucie lepsze 
Użytkownik Janusszr edytował ten post 08 czerwiec 2017 - 21:03