Do rzucania przynętami takimi jak Trout 40 cm idealnym kijem dla mnie jest Zenaq Glanz B80-25X do 800 gram https://www.youtube....h?v=9Xexq9LUuas To chyba jedyny casting jaki ja znam obok pewnego amerykańca, który od podstaw został opracowany z myślą o rzucaniu takimi przynętami. I potwierdzam, daje radę Chyba nie mam tyle siły aby wykorzystać jego pełną moc Można go używać do lżejszych przynęt, powiedzmy 300 gram, ale zwykle tego nie robię, do lżejszej roboty używam wędki 12oz. Chociaż ostatnio Zenaqiem przełowiłem cały dzień na zmianę Troutem 30cm i 40 cm, bo nie chciałem zabierać lżejszego kija ze sobą. Jednak nie ma co marnować potencjału B80-25X pod 30-tki Co do kołowrotków, oba kije, tak Zenaqa pod 40-tki jak i tego lżejszego 12 oz pod 30-tki mam połączonego z Revo Toro Beast 61, w wersji szybkiej. Tu jest pewne pole do manewru ponieważ wydaje mi się, że wolniejszą Bestią zwijało by się lepiej te przynęty, ale to trzeba byłoby sprawdzić. Generalnie raczej wszystko w łowieniu wielkimi przynętami z rzutu sprowadza się do odpowiednio dobranego sprzętu. Każdy kto mnie zna dziwi się, że potrafię łowić z łapy takimi klockami całe dnie, mimo że daleko mi do wyglądu siłacza No ale właśnie, odpowiednio dobrany sprzęt oraz siłą, upór i konsekwencja w działaniu oraz miłość do wielkich przynęt a rzucisz wszystkim Tym bardziej dziwię się gdy słyszę, że komuś może sprawiać problem powiedzmy już te 100 gram, myślę że może, ale zapewne bardziej z tytułu nieodpowiedniego sprzętu.
Jakiej mocy linki używasz?