Panowie ni jak nie mogę znaleźć takiego tematu na forum, a potrzebuję trochę pomocy ...Już od 2 lat chodzi mi po głowie długi kij pod gumy ( 250-270m)..Poruszałem już tą tematykę w tamtym roku w innych postach , ale odpuściłem sobie bo stwierdziłem że bez sensu jest łowić na naszych łowiskach na takie przynęty .. Wróciło to do mnie jak bumerang ...Tym bardziej że w tym roku większość wabików gumowych jakie mnie interesuje to od 15-30cm...Jeżeli bym łowił w płytkich warstwach wody powiedzmy w strefie przybrzeżnej do 4,5m to w zupełności wystarczyły by mi zestawy jerkowe które już jako takie mam , ale zamierzam łowić na głębokościach 8-10m późna jesienią no i trzeba daleko pizgnąć .Na początku plan był taki że kupię balank xzoga 75 12kg i ukręcę kijek będzie gitara .. Blank nie jest ciężki i mimo dużej mocy jest spolegliwy co by mi pasowało, ale pomijając dolnik który ma 80cm, to nie pasuje mi długość tego kija bo tylko 228cm...Więc zacząłem się rozglądać za gotowym wędziskiem ..W tamtym roku parę osób polecało mi wędziska od savage gear np custom predator , że niby są ok i nie są takie pałowate jak kije rodem do połowu musky ..Jest w katalogu sporo kijów tego producenta które spełniało by pewnie moje oczekiwania , a i cenowo nie jest już tak źle tylko jest jedna poważna wada ....brak ich w sklepach ...Jak już gdzieś są dostępne to z taką marżą że to szok .. Co ciekawe ponoć magazyny tej firmy znajdują się w Polsce , a produktów brak w sklepach nie wspominam już o cenach że np. w USA jest sporo taniej i ktoś tu robi nas w wała...
Tak więc pytanie kieruje do was.... Co tu można wykombinować żeby dorwać kij powiedzmy 250-270m do wielkich gum żeby był szybki spolegliwy pod mniejszą ryba i wytrzymał miotanie gumami np 27cm plus ołów ?
P.S. np znalazłem coś takiego : ABU GARCIA SVARTZONKER CAST 8,6H 260CM 40-140G ale chyba jego cw nie starczy do gum 27cm i może to być beznadziejnie pałowaty kij jak w przypadku ABU VOLATILE PIKE 2,74M...
Użytkownik darkonis edytował ten post 30 czerwiec 2017 - 21:22