Garminy wręcz kochają maksymizery......pod tym względem- niestety są na końcu stawki. Zbierają zakłócenia a GT40 jest bardziej wrażliwy niż gt52 - zwłaszcza w 800khz. Jedyne co pomaga to uziom ekranu ale wyprowadzony do wody- a nie do aku.
Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy
#241 OFFLINE
Napisano 06 czerwiec 2022 - 20:03
#242 OFFLINE
Napisano 07 czerwiec 2022 - 17:02
No dobrze ale od czego te zakłócenia ?
.
Ustalmy - rozumiem, że do głębokości około 0,3-0,5m echo pokazuje ci tak, jakby to był obiekt stały? Jeżeli tak, to są to zakłócenia powierzchni, możesz to wyłączyć w ustawieniach sonaru. Jest to normalne i wynika z konstrukcji przetwornika. W morskich może tak pokazywać do 1,5-2m. Jeżeli chodzi ci o jakieś inne zakłócenia, to opisz dokładniej albo wrzuć foto.
Użytkownik psulek edytował ten post 07 czerwiec 2022 - 17:03
#243 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2022 - 10:32
Wczorajsze zabawy z Garminem i zakłóceniami od maksymizerów Terrovy i Osapiana maxi.
- Maynard, Biesan, Apioo i 2 innych osób lubią to
#244 OFFLINE
Napisano 01 październik 2022 - 15:15
U mnie i kolegi na bezszczotkowcu SPIRIT z maximizrem nie mamy zakłuceń na Garminie striker 9sv i na echomap 7sv. Będe na wodzie to postaram się nagrać i pokazać.
#245 OFFLINE
Napisano 06 październik 2022 - 22:12
Zestaw Minn Kota terrova 55 i Garmin Echomap 102, łódź aluminiowa, na razie wszystko pracuje na jednym akumulatorze Lifepo4 100Ah. Zakłócenia pojawiają się gdy akumulator jest w 75-80% rozładowany. Najmocniej widoczne są na skanie bocznym. Przez większą część sezonu nie byłem świadomy problemu, bo nie dopuszczałem do rozładowania dziobówki (robiła głównie za kotwice, a aku jest ładowany przez silnik spalinowy). Zobaczyłem zakłócenia dopiero jak popływałem na elektryku. Wcześniej byłem dumny że u mnie nie ma zakłóceń. Po ponownym naładowaniu aku zakłócenia znikają w 100%.
Nie będę walczył. Zimą dołożę drugi aku i rozdzielę obwody echa i dziobówki.
#246 OFFLINE
Napisano 05 luty 2024 - 23:16
Wczorajsze zabawy z Garminem i zakłóceniami od maksymizerów Terrovy i Osapiana maxi.
Panowie.
Przebrnąłem przez chyba wszystkie wątki dotyczące "siania", wyboru ech, silników, akumulatorów i wciąż nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Z zalinkowanego filmiku (szacuneczek Kolego @Maciej_K za ten i wiele innych materiałów, które znalazłem Twojego autorstwa - dużo konkretnej, praktycznej wiedzy znad wody, dziękuję!) wynika, że oddzielenie zasilania silnika i echa pomaga, ale problem ostatecznie rozwiązuje uziemienie ekranu.
Czy możecie potwierdzić lub zaprzeczyć z Waszych doświadczeń, że problem "siania" przy silniku z maksymizerem zasilanym jednym akumulatorem z echosondą, rozwiązało mu samo uziemienie echosondy/ekranu echa? W jakich kombinacjach marek/rodzajów silnik-aku-echo to się udało (lub nie)?
Będę wdzięczny za Wasze opinie.
Pozdrawiam
Grzesiek
#247 OFFLINE
Napisano 05 luty 2024 - 23:21
Uziemiłem do kadłuba alu i problem zniknął. Co prawda silnik nie z jednego aku, ale siało z powodu przesłuchów. MK + Garmin.
Użytkownik psulek edytował ten post 05 luty 2024 - 23:22
- Maynard lubi to
#248 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 00:06
Dzięki. Próbuję dociec czy zasilane z jednego aku, siejące, tylko po uziemieniu przestały siać.
#249 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 06:29
Dzięki. Próbuję dociec czy zasilane z jednego aku, siejące, tylko po uziemieniu przestały siać.
Nie idź tą drogą. Osobne zasilanie to podstawa dobrego obrazu. Co do samego uziomu- jedynie Garmin pozwala na to ale nawet nie we wszystkich modelach. To co ma wyjście na uziom to Striker i GPSMap- bo sprawdziłem. Echomapy tego chyba nie mają. Inna sprawa, że Garminy są wg. mnie najbardziej podatne na interferencje, nie wiem czy to z powodu słabego ekranowania przetwormika.
Inne brandy sonarowe w ogóle nie mają opcji na uziom ekranu. Jedynie wyjście z minusa aku dodatkowym kablem, ale tu nie ma takiego wow efektu.
- Maynard lubi to
#250 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 07:45
Ja ponieważ siało uziemiłem do sztycy przetwornika . Pomogło . Zasilania oddzielne.
- Maynard lubi to
#251 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 11:37
Jeśli nikt nie rozwiązał u siebie problemu samym uziemieniem, na jednym aku maxi i echo, nie będę wyważał otwartych drzwi. Natomiast nigdzie nie znalazłem informacji, że ktoś podjął taką próbę - skutecznie lub nie. Na załączonym filmie też nie było testu na jednym aku z uziomem, o ile nie przeoczyłem.
Chciałem zamontować przetwornik Strikera Vivid 9sv z GT52HW-TM lub HOOK-a Reveal 9 TripleShot ROW (jeśli prawidłowo zestawiam porównywalne wersje tych modeli) na kolumnie elektryka. Ponieważ wszystko będę każdorazowo znosił, nosił i wnosił, montował i demontował, chciałem ograniczyć ilość elementów do minimum. Wyczytałem, że Garmin najchętniej zbiera szum, ale też właśnie ma to uziemienie.
Rozumiem, że rozdzielenie zasilania niweluje przyczynę zakłóceń, a uziemienie ich skutek, ale jeśli to by działało... Myślałem o Protruarze 65 lbs, który maxi ma, ewentualnie Osapian 55 lbs na przełącznikach. Tutaj też mam wątpliwości co do faktycznych zysków na zużyciu prądu w tym pierwszym, czy na precyzji manewrowania. Znowu dane z wieeelu postów są niejednoznaczne. Twardy orzech dla nowicjusza w temacie, stąd drążę różne wątki.
Chciałbym maxi, jedno aku LiFePO4 i uziemione echo na pędniku - jak się nie da, to się nie da, ale czy ktoś próbował?
#252 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 13:22
Możesz próbować, kombinować- to jest fajne czasami. Natomiast nie oszukasz prawideł sprzętowych. Popatrz sobie na wszelakie diagramy budowy instalacji na łodziach- silniki dziobowe mają osobne zasilanie w każdym przypadku, rufowe elektryki należy traktować tak samo.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 06 luty 2024 - 13:24
- Maynard lubi to
#253 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 16:00
Jeśli to cokolwiek wniesie do tematu , to konfiguracja Helix 9 MSI+/LifePo4 80 Ah / MinnKota Endura Max 55 lb spięte kilka razy w całość nie dawały żadnych objawów zakłóceń na ekranie Humminbirda . Po zakupie osobnego ogniwa do echa zrezygnowałem z tego systemu , ale działało bez uszczerbków dla obrazu .
- Maynard i karkoszek lubią to
#254 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 17:51
Bartku niestety Rymarine , lowrance czy hummingbird inaczej reaguje na zakłócenia niż garminJeśli to cokolwiek wniesie do tematu , to konfiguracja Helix 9 MSI+/LifePo4 80 Ah / MinnKota Endura Max 55 lb spięte kilka razy w całość nie dawały żadnych objawów zakłóceń na ekranie Humminbirda . Po zakupie osobnego ogniwa do echa zrezygnowałem z tego systemu , ale działało bez uszczerbków dla obrazu .
W Garminie mocno staniesz i już sieje ..
Wszystkich producentów przerobiłem …. Garmin wymaga osobnego zasilania
Użytkownik sero1975 edytował ten post 06 luty 2024 - 17:52
- Maynard lubi to
#255 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 18:03
I to jest absolutnie najlepsze rozwiązanie .
- Maynard lubi to
#256 ONLINE
Napisano 06 luty 2024 - 19:17
u mnie na wszytskich branadach sialo -lowrance/hb/garmin. Wszytsko zalezy od ilosci roznej masci dodatkowej elektroniki na pokladzie- silniki elektryczne , wciagarki. . Jedynym pewnym rozwiazaniem sa wiolsa- nic nie sieje, w przeciwnym wypadku , odrebne baterie i roszady kablowe i przetwonikowe zostaja... Z biegiem czasu mozna z tym zyc i przywyknac
- Maynard lubi to
#257 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 19:22
Pewnie na tym się skończy, echo na skrzyneczce z małym LiFePO4.
Dla pewności wezmę Lowrance'a i silnik na przełącznikach,
a jak znam życie, to i tak będę musiał się uziemiać.
Dzięki za odpowiedzi Panowie.
Pozdrawiam
Grzesiek
#258 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 19:35
Pewnie na tym się skończy, echo na skrzyneczce z małym LiFePO4.
Dla pewności wezmę Lowrance'a i silnik na przełącznikach,
a jak znam życie, to i tak będę musiał się uziemiać.
Dzięki za odpowiedzi Panowie.
PozdrawiamGrzesiek
Jeśli chcesz wieszać przetwornik na pędniku silnika- odpuść Hooka TS. Przetwornik jest bardzo długi 25cm jak nie więcej. Sonarowo jest gorszy od Garmina.
#259 OFFLINE
Napisano 06 luty 2024 - 22:43
Dzięki za wskazówkę. Nie upieram się przy tym pędniku, to była taka wizja, że wszystko da się "łatwo, prosto i przyjemnie". Przemyślę jeszcze. Ten garminowski gt52 jakie ma wymiary? Na stronie Garmina, sprawdziłem w kilku językach, nie znalazłem info. W instrukcji montażu też nie podają wymiarów. W jednym ze sklepów w US znalazłem wymiary: 6.1 x 2.0 x 1.0 in (155 x 52 x 26 mm) - to by się w miarę zgadzało?
#260 OFFLINE
Napisano 07 luty 2024 - 07:19
W jednym ze sklepów w US znalazłem wymiary: 6.1 x 2.0 x 1.0 in (155 x 52 x 26 mm) - to by się w miarę zgadzało?
Tak, kryształy sonaru bocznego są dość krótkie
- Maynard lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: garmin, minnkota, motorguide, riverfox, zakłócenia
Różności wędkarskie →
Cafe jerkbait.pl →
Zawody spinningowe parami z łodzi - jez. JasieńNapisany przez Kaszub Bait , 15 sie 2022 riverfox, zawody, kaszuby i 2 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych