Wiedzieliście?
http://www.infor.pl/...h-w-wodzie.html
Dwa miesiące zdjęte z Suma.
Obowiązuje od 28.08.2017 czyli dotyczy de facto tego sezonu.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 sierpień 2017 - 07:19
Wiedzieliście?
http://www.infor.pl/...h-w-wodzie.html
Dwa miesiące zdjęte z Suma.
Obowiązuje od 28.08.2017 czyli dotyczy de facto tego sezonu.
Napisano 16 sierpień 2017 - 07:28
Fiu fiu to będą żniwa na zimowiskach. Przeciążone zestawy do opadu pójdą u mnie na Narwi w ruch przed wigilią. Groźny szkodnik zostanie wytępiony z naszych wód i będzie można w spokoju dokarmiać krzyżówki.
Napisano 16 sierpień 2017 - 07:28
Napisano 16 sierpień 2017 - 07:33
Na jakich wodach to obowiązuje ?
Na wszystkich wodach śródlądowych w Polsce. To rozporządzenie ministerialne. Oczywiście poszczególne okręgi PZW mogą wprowadzić swoje dodatkowe obostrzenia ale nie muszą.
Napisano 16 sierpień 2017 - 07:38
Na wszystkich wodach śródlądowych w Polsce. To rozporządzenie ministerialne. Oczywiście poszczególne okręgi PZW mogą wprowadzić swoje dodatkowe obostrzenia ale nie muszą.
Napisano 16 sierpień 2017 - 09:18
Na szczupaka za to wydłużyli okres ochronny..
Napisano 16 sierpień 2017 - 09:29
Czyli jak to rozumieć?
Wprowadzone rozporządzenie jest nad tym co teraz u mnie w PZW czy obowiązują mnie przepisy z mojego okręgu na ten rok?
U mnie szczupak zawsze miał okres ochronny od 1 stycznia do 30 kwietnia więc to się nie zmienia.
Inna sprawa z sumem, już widzę go na wigilijnych stołach...
Napisano 16 sierpień 2017 - 09:50
Czyli jak to rozumieć?
Wprowadzone rozporządzenie jest nad tym co teraz u mnie w PZW czy obowiązują mnie przepisy z mojego okręgu na ten rok?
U mnie szczupak zawsze miał okres ochronny od 1 stycznia do 30 kwietnia więc to się nie zmienia.
Inna sprawa z sumem, już widzę go na wigilijnych stołach...
Napisano 16 sierpień 2017 - 10:02
Przepisy dotyczące wymiarów i okresów ochronnych można w dowolny sposób zaostrzać ale nie można ich łagodzić bo wówczas nie byłby zgodne z przepisami prawa. Dany gospodarz wody ma obowiązek tego przestrzegać i się stosować. W mazowieckim jest wymiar na Bolenia 45cm mimo, że w ustawie jest 40cm. Podobnych przykładów jest mnóstwo jak choćby wymiary widełkowe w ciechanowskim.
Sprawa ze skróceniem okresu ochronnego dla Suma wynikała z tego co wiem (mogę się mylić) z ujednoliceniem okresów ochronnych na drapieżniki. W maju można zabierać Szczupaka ale nie Sandacza. W czerwcu można Sandacza i Szczupaka ale nie Suma. To samo dotyczyło grudnia. Pomijam kwestie czy to dobrze czy źle ale zdaje się taka była motywacja.
Napisano 16 sierpień 2017 - 11:02
Może inaczej
Jako wędkarz powinienem stosować się do regulaminu PZW czy rozporządzenia?
Dla mnie to najpierw PZW powinno ogłosić zmianę w regulaminie, dobrze rozumiem?
Ryb i tak nie zabieram ale miło jest czasem komuś uwagę zwrócić, a nie chciałbym gafy strzelić...
Ps. Nie zauważyłem wpisu Guza czyli obecny regulamin.
Użytkownik chojny83 edytował ten post 16 sierpień 2017 - 11:03
Napisano 16 sierpień 2017 - 13:31
Może inaczej
Jako wędkarz powinienem stosować się do regulaminu PZW czy rozporządzenia?
Dla mnie to najpierw PZW powinno ogłosić zmianę w regulaminie, dobrze rozumiem?
Ryb i tak nie zabieram ale miło jest czasem komuś uwagę zwrócić, a nie chciałbym gafy strzelić...
Ps. Nie zauważyłem wpisu Guza czyli obecny regulamin.
Napisano 16 sierpień 2017 - 13:46
Na szczupaka za to wydłużyli okres ochronny..
Możesz rozszerzyć wypowiedź ? bo nie znalazłem nigdzie tych informacji
Napisano 16 sierpień 2017 - 14:06
Możesz rozszerzyć wypowiedź ? bo nie znalazłem nigdzie tych informacji
Na wodach nie należących do PZW okres ochronny szczupaka był od 01.03 do 30.04 oprócz rzek i zaporówek. Mało kto o tym wiedział.
Użytkownik godski edytował ten post 16 sierpień 2017 - 14:22
Napisano 16 sierpień 2017 - 14:17
Na wodach nie należących do PZW okres ochronny szczupaka był od 01.03 do 31.05 oprócz rzek i zaporówek. Mało kto o tym wiedział.
Gwoli ścisłości, to do 30 kwietnia
Napisano 16 sierpień 2017 - 16:09
Na wodach nie należących do PZW okres ochronny szczupaka był od 01.03 do 30.04 oprócz rzek i zaporówek. Mało kto o tym wiedział.
O proszę, to faktycznie nie wiedziałem dzięki za wyjaśnienie !
Napisano 16 sierpień 2017 - 17:18
Napisano 31 sierpień 2017 - 13:49
PZW dostosowało RAPR do nowego rozporządzenia mimo, że nie musiało tego robić bo ich wewnętrzny regulamin był ostrzejszy niż uchwalone prawo.. Tak więc w tym roku Suma można legalnie łowić bez obaw do końca roku.
http://www.pzw.org.p...sach_ochronnych
Napisano 31 sierpień 2017 - 15:57
Napisano 31 sierpień 2017 - 20:37
W tym roku sumy w Warcie na odcinku Sieraków - Wronki brały doskonale w czerwcu... w przyszłym będą brały już doskonale w maju.
Napisano 31 sierpień 2017 - 21:29
Adam - Ci "najwytrwalsi" łowią cały rok mając w du..... te rozporządzenia
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych