Dzięki kolego, nie pomyślałem że tak może się dziać. Z ciekawości usiadłem dzisiaj na ławeczkę, złapałem się mocno rękami i odchylałem się maksymalnie do tyłu. Ławeczki nie wyrywało nawet jak zapierałem się z całych sił, ale dość mocno odchylała się do tyłu i pewnie z fotelem będzie jeszcze gorzej. Dobrze że doradziłeś bo już miałem te uchwyty pod fotel w koszyku. Zrobię chyba Twoim sposobem, kupię kawałek płyty i przykręcę do niej stopę pod fotel. Przy okazji zabezpieczę airmatę przed kotwicami i usztywni się jeszcze podłoga.
Jak wstawisz z 1.5m sklejki, począwszy od pawęży to będziesz miał kawał solidnego pokładu. Na to przyklej karimatkę albo jakąś inną piankę i z obrotowym fotelem, moim zdaniem jest duża szansa, że nie będziesz chciał już innego kajaka.
Nogę do fotela zamontowałem odwrotnie, czyli elementem odkręcanym do pokładu, śrubami z płaskim łbem na imbus. W ten sposób demontuję fotel i rura nie sterczy z pokładu. Obciąłem kawałek rury z nogi włożyłem do niego teleskop i zalałem żywicą (początkowo sikaflexem ale to nie był dobry patent). W praktyce z teleskopu nie korzystam więc wystarczyła by zwykła rura. W sytuacji płynięcia pod bardzo silny wiatr, demontuję fotel i siadam na pokładzie żeby zmniejszyć opór (zdarzyło się kilka razy). Na krawędzie sklejki nałożyłem plastikowe rury żeby zwiększyć promień, żeby się tak nie wbijała w burty. Dobrze jest skrócić pokrętło od mocowania rury, bo jest niepotrzebnie długie i haczy o stopy w czasie obracania. Szerokość sklejki musi być dobrze dobrana. Za wąska o 2cm i pokład będzie się przechylał na airmacie - nie będzie poziomy - strasznie irytujące. Jeśli będzie za szeroki, też nie dobrze ale co się stanie nie testowałem.
Trzeba uważać z pompowaniem airmaty, bo będzie za bardzo wypychała do góry sklejkę. Ja pływam praktycznie z lekko napompowanym flakiem. Stoję i tak na sklejce. W kajaku z takim pokładem jest tak stabilnie, że można na nim robić cuda na stojąco, płynąć na silniku, spinnigować i co tam kto chce.
U mnie tak to wyglądało, w pierwszej wersji z za wąską sklejką.
Użytkownik Tapirro edytował ten post 03 kwiecień 2021 - 22:12