Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

wędkowanie - czy to sport?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
54 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   no name

no name

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1172 postów

Napisano 26 wrzesień 2017 - 21:28

ja łowię ;-)

To gratuluję rybnej wody

#42 OFFLINE   olo86

olo86

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 714 postów
  • Lokalizacjabrzegi mazowieckich rzek..
  • Imię:Olaf

Napisano 26 wrzesień 2017 - 21:30

Nie spodziewalem się, że taki temat się utrzyma... 

No ale umiejętnie trollowany przez założyciela jakoś istnieje.. i coraz więcej chętnych do dyskusji. A sprawa prosta jak budowa cepa

Proszę bardzo - definicja sportu. W jej świetle wędkarstwo, z elementem rywalizacji (a więc inne od rekreacyjnego) jest sportem. 

sport, 

z założenia pokojowe współzawodnictwo, którego istotę stanowi indywidualna bądź zespołowa rywalizacja (wg określonych reguł) prowadzona zgodnie z zasadami fair playoraz dążenie do osiągania jak najlepszych wyników.

A analizowanie szczegółów sprzętowych czy zakresu ograniczeń w poszczególnych dyscyplinach to tylko kręcenie gównoburzy - bo indywidualne postrzeganie sportu przez każdego z nas może być różne (dla wielu jogging sportem nie jest - brak elementu rywalizacji) - ale tak jak o gustach, tak i o tym się po prostu nie dyskutuje.

• coma lubi to

#43 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10190 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 26 wrzesień 2017 - 21:32

można mieć paskudne fizis, ale być pięknym wewnątrz ;-)

spróbuj ;-)

w każdym? czyli w trzech? ;-)

...nie chcę próbować ale niestety nie wytrzymałem i  dopisałam coś do kolejnego Twojego wątku. Wybacz ... ale do trzech rady sztuka! (więc mam zamiar jeszcze raz) 

Trzech?...może być i dziesięciu ...jestem zdesperowany

#44 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 26 wrzesień 2017 - 21:38

Nie spodziewalem się, że taki temat się utrzyma... 

No ale umiejętnie trollowany przez założyciela jakoś istnieje.. i coraz więcej chętnych do dyskusji. A sprawa prosta jak budowa cepa

Proszę bardzo - definicja sportu. W jej świetle wędkarstwo, z elementem rywalizacji (a więc inne od rekreacyjnego) jest sportem. 

sport, 

z założenia pokojowe współzawodnictwo, którego istotę stanowi indywidualna bądź zespołowa rywalizacja (wg określonych reguł) prowadzona zgodnie z zasadami fair playoraz dążenie do osiągania jak najlepszych wyników.

A analizowanie szczegółów sprzętowych czy zakresu ograniczeń w poszczególnych dyscyplinach to tylko kręcenie gównoburzy - bo indywidualne postrzeganie sportu przez każdego z nas może być różne (dla wielu jogging sportem nie jest - brak elementu rywalizacji) - ale tak jak o gustach, tak i o tym się po prostu nie dyskutuje.

młody Kolego, rocznik '86

co za słownictwo!

cenna jest Twoja opinia - dziękuję; ale po co te ataki...

załóż sobie swój wątek i pisz

tak jak ja - mogę? 

#45 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 26 wrzesień 2017 - 21:38

...nie chcę próbować ale niestety nie wytrzymałem i  dopisałam coś do kolejnego Twojego wątku. Wybacz ... ale do trzech rady sztuka! (więc mam zamiar jeszcze raz) 

Trzech?...może być i dziesięciu ...jestem zdesperowany

Kolego Robercie,

czujesz się jak sportowiec łowiąc ryby?

#46 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10190 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2017 - 21:44

Czemu wypominasz komuś wiek? O tobie niestety nic nie wiemy! Twoja anonimowość w tym zakresie oznacza tylko to, że może zdałeś właśnie do nieistniejących już gimnazjum lub naliczasz pobory emerytalne? (z Twoich wpisów wszystko jest możliwe)

A wątek założyłeś nie tyko po to, aby wszyscy z Tobą się zgadzali ...chyba???

Odpowiadając na twoje ostatnie pytanie:

Tak, jak zdołam przedrzeć się przez Warszawę w slalomie pomiędzy innymi samochodami, nie urywając zawieszenia na muldach ulicznych i nie trafię na fotoradar uliczny ... a to wszystko w przyzwoitym czasie, który i tak nie gwarantuje mi jakiejkolwiek miejscówki na łowisku. Jestem sportowcem!!!

(niech ci się watek rozwija ...ale już beze mnie- tak jak w przypadku chmur :P )

Użytkownik BOB1 edytował ten post 26 wrzesień 2017 - 21:50

• olo86 lubi to

#47 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 26 wrzesień 2017 - 21:52

Czemu wypominasz komuś wiek? O tobie niestety nic nie wiemy! Twoja anonimowość w tym zakresie oznacza tylko to, że może zdałeś właśnie do nieistniejących już gimnazjum lub naliczasz pobory emerytalne? (z Twoich wpisów wszystko jest możliwe)

A wątek założyłeś nie tyko po to, aby wszyscy z Tobą się zgadzali ...chyba???

Odpowiadając na twoje ostatnie pytanie:

Tak, jak zdołam przedrzeć się przez Warszawę w slalomie pomiędzy innymi samochodami, nie urywając zawieszenia na muldach ulicznych i nie trafię na fotoradar uliczny ... a to wszystko w przyzwoitym czasie, który i tak nie gwarantuje mi jakiejkolwiek miejscówki na łowisku. Jestem sportowcem!!!

(niech ci się watek rozwija ...ale już beze mnie- tak jak w przypadku chmur :P )

mogą się Koledzy ze mną spierać na argumenty - chętnie wysłucham opinii innych

ale nie lubię niepotrzebnych ataków i już

#48 OFFLINE   PLnK

PLnK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • LokalizacjaWrocław-okolice
  • Imię:Krzysztof

Napisano 26 wrzesień 2017 - 21:54

Nie rozumiem dlaczego co nie którzy chcą udowodnić, że wędkarstwo to nie sport? Skoro gra komputerowa pokroju WoW czy CS może nazywać się sportem (E-sportem) to dlaczego mam mówić na wędkowanie hobby? Czy jak idę z browarem i z kolegami na boisko pokopać to uprawiam sport a jak idę o 4 rano obładowany sprzetem, ubrany jak "wędkarz"  B) (każdy wie ile kosztuje dobry komplet graffa np), z taktyką w głowie, masą pomysłów, nowych sztuczek (mam na myśli przynęty), kierując się zasadami RAPR mam do siebie mówić hobbysta? piłka=sportowiec, wędka=hobby?... panowie postawmy znak równości i tyle dla mnie to sport dla ciebie hobby i nie gryźmy już węzła ;)

• BOB i coma lubią to

#49 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10190 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2017 - 22:03

mogą się Koledzy ze mną spierać na argumenty - chętnie wysłucham opinii innych

ale nie lubię niepotrzebnych ataków i już

To się obraź ...i wypisz! 

Albo nie ...głupot!

#50 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 26 wrzesień 2017 - 22:20

Albo nie ...głupot!

czasem warto pisać; i czytać o historii wędkarstwa:

"Między rozrywkami wiejskiemi (field sports) Anglików, pisze Horroks, wędkarstwo już od dawna uprzywilejowane zajmowało miejsce. Rozliczne metody łowienia doprowadzone tam zostały do wielkiej doskonałoci a sport sam nabrał znaczenia sztuki, która dziś podtrzymywaną bywa przez cały szereg przemysłowych zakładów i bogatą swą posiada literaturę. Podczas gdy u innych cywilizowanych narodów wędkarstwo nie przekroczyło granic bezmyślnej zabawki, lub profesyjnego a nieporządnego po większej części zajęcia, przybrało ono w Anglii i Ameryce przy współudziale i żywem zainteresowaniu się światłych i w hierarchii społecznej wysoko postawionych ludzie, przy pomocy bardzo rozwiniętej industryi, która liczy się z najwybredniejszemi wymaganiami publiczności, kształty prawdziwej sztuki, w której wykonywaniu kwiat inteligencyi znajduje przyjemność, gdyż takowa nie tylko krzepi ciało, lecz nastręcza umysłowi wdzięcznej sposobności do spostrzeżeń i badań a tem samem wyróżnia się od wielu innych zmysłowych zabaw i rozrywek. Łowienie na sztuczną muchę kwitnie w Anglii i Stanach Zjednoczonych Półn. Ameryki od dawna, a wyrób much, wędzisk i przyborów w ogóle, mimo zawziętej konkurencyi, stoi tam tak wysoko, iż sportsmeni wszelkich narodów tam zwykli pokrywać swe potrzeby i snadź nie łatwo skłonić się dadzą do porzucenia tych wypróbowanych i słusznem uznaniem cieszących się firm. Łowienie na muchę jest też osią, około której sport właściwy się obraca. Jak polowanie na lisa li przy użyciu konia i psiarni dla syna W. Brytanii ma urok i znaczenie, a strzelanie do tej zwierzyny, prawie za hańbę poczytywane bywa, tak też i łowienie pstrąga na muchę dla rasowego Anglika, nabiera dopiero wagi prawdziwego sportu, i wielu gardząc wszelkiemi innemi ponętami nie bez pewnej racyi. Rzucanie muchy samo przez się, łowienie takową i holowanie wymaga znacznie większej wprawy i zręczności, dobieranie muchy więcej zmysłu spostrzegawczego, doświadczenia i zręczności, aniżeli łowienie na ponęty naturalne lub sztuczne jak łyżka, obrotek itd. Prócz tego mucha dla myślącego i szanującego swój rybostan wędkarza ma, że tak powiem, etyczne znaczenie".

za: ROZWADOWSKI, J. "MIŁOŚNIKÓW SPORTU WĘDKOWEGO."

#51 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 27 wrzesień 2017 - 05:25

Znany sieciowy socjopata ze sztandarowym umiłowaniem tandety, zajadle demolujący forum ff byłby ukontentowany aurą. Styl i parcie - identico.. :)

• Friko i SID lubią to

#52 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2350 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 27 wrzesień 2017 - 05:48

Albo nie ...głupot!

Robert, nie karm trolla...
Trzymam palce na wodzy i jakoś idzie.
Acha, jeszcze takie babcine powiedzenie:
Nigdy nie podchodź do konia od tylu a do idioty w ogóle....

Tapatalknięte z komórki
  • BOB i olo86 lubią to

#53 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 27 wrzesień 2017 - 06:16

Znany sieciowy socjopata ze sztandarowym umiłowaniem tandety, zajadle demolujący forum ff byłby ukontentowany aurą. Styl i parcie - identico.. :)

proszę o konstruktywne wypowiedzi, Panowie

#54 OFFLINE   Konstanty

Konstanty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 27 wrzesień 2017 - 06:16

Robert, nie karm trolla...
Trzymam palce na wodzy i jakoś idzie.
Acha, jeszcze takie babcine powiedzenie:
Nigdy nie podchodź do konia od tylu a do idioty w ogóle....

Tapatalknięte z komórki

proszę o konstruktywne wypowiedzi, Panowie

#55 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 27 wrzesień 2017 - 06:32

To może ja napiszę:

1. Ten temat nie powinien w ogóle powstać.

2. Skoro już niestety jest to powinien zakończyć się na wpisie kolegi Woblery z Bielska, który idealnie podsumował jego meritum.

Do zamknięcia i niech zima będzie dla nas łaskawa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych