Koledzy jak interpretujecie poniższy zapis (może był już podobny temat-ale nie znalazłem)
"3. W okresie os 1 stycznia do 30 kwietnia obowiązuje na wszystkich wodach zakaz połowu na żywą i
martwą rybę oraz przynęty spinningowe dłuższe niż 5 cm."
Tu nasuwają mi się pytania:
Jak należy mierzyć długość przynęty?
Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych sama ołowiana główka zalicza się do przynęty? a co z czeburaszką?
Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych typu "Twister" długość przynęty należy mierzyć ze zwiniętym czy z rozwiniętym ogonkiem?
Czy w przypadku woblerów do długości przynęty należy zaliczyć również tylną kotwicę?
Czy w przypadku blaszek obrotowych długość należy liczyć z kotwicą? to samo pytanie dotyczy blach wahadłowych
Jak należy mierzyć długość przynęty
#1 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 16:29
#2 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 16:33
Jak kupujesz twistery to zazwyczaj mówi się calowe, pół calowe, 3/4 cala itp. Kupujesz gumę, to zazwyczaj 3,4 całe itd. Przeliczyć prosto.
Tak bym robił i nie patrzył na długość kotwic, wielkość główki itp. Mam przynętę do 5 cm i już. Nie wierzę, żeby strażnicy robili pod górę.
- Krzysiek Rogalski, Byniek i Darek K lubią to
#3 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 16:49
... i tu możne być zonk .... , bo każdy może interpretować inaczej jeśli nie będzie to określone...
- homax i la-bazooka lubią to
#4 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 16:50
Długość przynęty baz zbrojenia i nikt wam się nie przyczepi.
Użytkownik count_martin3z edytował ten post 07 styczeń 2019 - 16:52
- Krzysiek Rogalski, Byniek i Little Wing lubią to
#5 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 16:57
... gdy na kotwiczkę błystki 5cm (obrotowej czy to wahadłowej) nabijesz twistera 5cm to jaka długość będzie przynęty ???
#6 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 16:59
Jak tak zrobisz mandat na 100%. Jak masz blachę 5 cm, tylko do widzenia od strażnika.
I jestem pewien, że doskonale zdajesz sobie z tego sprawę.
Użytkownik count_martin3z edytował ten post 07 styczeń 2019 - 17:06
- Szymon82, Byniek, Darek K i 1 inna osoba lubią to
#7 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:06
... nie szukam tylko znam takich "matematyków" którzy , to natychmiast wykorzystają na swoją korzyść by dalej gnębić ryby (teoretycznie zgodnie z prawem)
Przykładem jest legalny szarpak z jakim walczymy u nas od kilku lat : czyli - ciężka cykada / pilkerek - długość 5 cm waga 20-40gr i kotwica 2/0
Co powiesz w tej sprawie ???
#8 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:08
Może , to filozofia ale różne interpretacje oczywistych rzeczy widziałem.
Czy długość woblera to długość korpusu ?
A co ze sterem o oczkami do łączenia żyłki i tylnej kotwiczki ?
#9 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:09
- Byniek lubi to
#10 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:13
W prawie cywilnym też można skazać niewinnego na dożywocie, bo interpretować można w różny sposób. Bez przesady, naprawdę, bo odnoszę wrażenie, że szukacie potwierdzenia, że w tym okresie możecie etyczne łowić na gumę założoną na gumę i założoną na blachę, która jest podpięta na woblerze ;-)Może , to filozofia ale różne interpretacje oczywistych rzeczy widziałem.
Czy długość woblera to długość korpusu ?
A co ze sterem o oczkami do łączenia żyłki i tylnej kotwiczki ?
Dla mnie sprawa oczywista, pewnie dla większości też. EOT :-)
- Byniek lubi to
#11 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:18
Koledzy jak interpretujecie poniższy zapis (może był już podobny temat-ale nie znalazłem)
"3. W okresie os 1 stycznia do 30 kwietnia obowiązuje na wszystkich wodach zakaz połowu na żywą i
martwą rybę oraz przynęty spinningowe dłuższe niż 5 cm."
Tu nasuwają mi się pytania:
Jak należy mierzyć długość przynęty?
Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych sama ołowiana główka zalicza się do przynęty? a co z czeburaszką?
Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych typu "Twister" długość przynęty należy mierzyć ze zwiniętym czy z rozwiniętym ogonkiem?
Czy w przypadku woblerów do długości przynęty należy zaliczyć również tylną kotwicę?
Czy w przypadku blaszek obrotowych długość należy liczyć z kotwicą? to samo pytanie dotyczy blach wahadłowych
Kolego, ten zapis jakiego okręgu się tyczy?
#12 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:20
Kolego, ten zapis jakiego okręgu się tyczy?
Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego w roku 2019
#13 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:20
#14 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:24
Dzięki. Tylko szkoda, że nie w całej Polsce.
- Byniek lubi to
#15 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:27
Kotwiczka jest elementem wabika ( wobler, obrotówka, wahadełko ) i jest traktowana jako część wabika dająca długość bez kotwiczki jest to tylko korpus którym nie da się złowić ryby. Podobnie jest z główką jigową. Na walnym składałem wniosek o taki zapis z dodatkowym limitem wagowym 5g by wyeliminować "łowców okoni" na 3 algi niestety wniosek nie przeszedł. Wymówki i szukania obejść niestety jest nagminne. Jeśli chodzi o twistera to jak go ciągniemy czyli gdy wabi rybę to ma ogonek zwinięty czy rozciągnięty.
#16 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:28
I z tego co widać dotyczy również wód górskich. Ale lipa.
- ASAPfishing lubi to
#17 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:30
Ta na wodach trociowych.Dzięki. Tylko szkoda, że nie w całej Polsce.
#18 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 17:37
Ta na wodach trociowych.
Drobne korekty w przepisach chyba można zrobić? Nie, lepiej w całym kraju napierdalać 10cm blachą.
#19 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 22:03
Zestaw texas rig, tzn. obciążenie umieszczone przelotowo na przyponie, do tego haczyk z 5 cm gumą, oddzieloną dodatkowo od obciążenia stoperkiem i koralikiem (zgodnie z zasadami sztuki) i wątpię, aby się ktoś przyczepił.
#20 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2019 - 09:08
Przykładem jest legalny szarpak z jakim walczymy u nas od kilku lat : czyli - ciężka cykada / pilkerek - długość 5 cm waga 20-40gr i kotwica 2/0
Co powiesz w tej sprawie ???
A jak się ma ta kotwica do szerokości przynęty w najszerszym miejscu (co RAPR precyzyjnie akurat określa)?
Strażnicy są różni - wiem o jednym, który zastrasza i najchętniej najpierw by opałował wędkarzy a potem pytał o dokumenty, czepia się nawet starego papierka na trawie półtora metra od wędkarza co nie przeszkadza mu przyglądać się jesienno-zimowym odłowom agregatem pod śluzami przez pracowników spółki rybackiej, bo to przecież ich woda.
Znam natomiast takich, którzy wolą "przymykać oko" na pewne sprawy a jak dostaną cynka że ktoś stawia siaty wieczorem, to przyjadą cichaczem, poobserwują a potem rano siatkę ściągną - rybka dla znajomków czasem jest, siatka do sprawozdania z działalności i jakichś zj....ych punktów jest, a nie ma tylko sprawcy i... kłopotu.
Ja bym nie dodawał kotwic i sterów do rozmiaru wabika, ale takie niesprecyzowanie to bubel i wnioskodawcy i uchwałodawcy czy jak go tam zwał.
Nie lepiej byłoby dopuścić przynęty do 5cm długości bez uzbrojenia, ale tylko zbrojenie jednym hakiem o pojedynczym grocie o rozwarciu nie większym niż szerokość przynęty z zachowaniem tolerancji do 2 mm? No chyba że znacie asów potrafiących szarpać czeburaszką albo wahadłówką z hakiem "węgorzowym".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych