Witam.
Glupie pytanie:
Czy jest jakis parametr w opisach wedki, ktory sugeruje profil ugiecia pod obciazeniem (tzn szczytowe, paraboliczne etc)? Niby jest moc i akcja (zawsze mi sie wydawalo, ze moc jest pochodna "klasy lbs" a akcja opisuje profil ugiecia), ale ostatnio szukajac okoniowki natknalem sie na kilka podobnie opisanych wedek o zupelnie roznych akcjach:
1szy model favorite blubird (opisany cw 6g linka 6lbs akcja opisana jako ULS - czy s do od "spliced" czyli chyba wklejki? czy s od slow?) - przy przylowie szczupaka w stylu 60-70cm wedki absolutnie brakowalo byla za miekka.
2ga st croix panfish (opisana identycznie ultralight, fast do 6g i linka do 6lbs) jest o kilka "oczek" mocniejsza, ale dalej jak na swoj opis mz slaba tzn hamulec mam ustawiony na jakies 500-600g oporu - tyle moge niemal podniesc z ziemii zanim hamulec zacznie puszczac - nie czulbym sie komfortowo ustawiajac nawet 50% wiecej a gdzie do niemal 6x wiecej jesli brac moc wedki doslownie? troszke za slaba na przylowy trafiajace sie regularnie.
Szukam wlasnie okoniowki i postanowilem pojsc do sklepu ze swoim kolowrotkiem ustawionym pod panfish'a i porownac akcje innych wedek i tak:
shimano poison adrena (opisane jako light fast cw do 10g i lince do 6lbs czyli opis niemal identyczny jak poprzednie 2 - wedka jest wyraznie bardziej szczytowa przy podobnym ustawieniu hamulca mysle, ze moglbym jeszcze go dokrecic sadzac po krzywiznie wedki, niestety tutaj przychodzi minus w postaci bardzo krotkiej rekojesc - wedke praktycznie trzyma sie w samym nadgarstku - siega mi ledwo do polowy przedramienia - poprostu nie jest zbyt komfortowo przykladac duzo sily w moim mniemaniu. do tego wersja L F jest tylko 2 czesciowa a chcialem 1 czesciowa.
Rzucalem jeszcze okiem na 3 wedke rowniez opisana jako Light fast cw do 7g i linka do 6lbs (illex pepper puppeteer) i ta byla jeszcze mniej spoleglowa niz shimano - pod tym samym ustawieiem hamulca uginala sie chyba nawet nei w 1/2 - nie dokrecalem bo wedka za 600 euro a w sklepie malo miejsca i latwo w cos uderzyc etc.... Swoja droga rekojesc w illexie byla duzo dluzsza niz w reszcie wedek - moze stad czucie wiekszej mocy bo latwiej bylo sie lokciem zaprzec?) A na swojej francuskiej www illex idzie o krok dalej od shhimano i nawet cw ani mocy wedki nei podaje...
Sugerujac sie tym, ze p adrena L F bylo chyba najblizej tego co chcialem zamowilem wersje ML (cw wiekszy o bodaj 2g i lika chyba do 8lbs oczywiscie tego typu szczegoly shimano przemilcza w katalogu na europe - cw i dlugosc musza ci wystarczyc w katalogu na usa wedki nie ma (2giej generacji) a i opis katalogowy wedek pierwszej generacji ciezko znalezc albo ja zle szukam. - jesli mi sie wydaje poprawnie to ML ma dluzsza rekojesc od L (wydaje mi sie, ze w poprzednim modelu byl cal roznicy miedzy l a ml) a parametry "teoretyczne" niemal identyczne. dodatkowo w paiperowym katalogu shimano jest blad (stad patrzylem na wedke L - przyszla po zamowieniu wersji ML) i nie wiem czy ufac wersji internetowej (w niej ML jest XF) czy papierowej (ML jest F)
Ale cos mnie gryzie, ze moze sie okazac na okonia za sztywna i powinienem wybrac cos z glebszym ugieciem, ale w wiekszosci moge wybierac "katalogowo" bo malo kto trzyma wedki tego typu w 1 skladzie (zawsze albo wklejka, albo 2 sklad, albo oba na raz). A opisy sa mylace jak juz sie przekonalem... ALe moze jest jakis parametr, ktory pomijam? Moze fakt, ze wiekszosc z w/w wedek jest na rynek usa = bass (a we francji chyba tez wystapuje) i tylko favorite byl bardziej "europejsko okoniowy" a panfish z racji nazwy jest wyjatkiem i moze poprostu trzeba wedek z troszke glebszym ugieciem szukac w europie?