
W tymże wątku stwórzmy bazę danych, wiadomości i informacji na tenże temat. Wpisujmy to co wiemy. Wpisujmy to co zamieszczamy w wątkach autorskich (bo odnalezienie w nich informacji nie jest już takie łatwe). Jeżeli będziemy to robić, to sami się zdziwimy, jak wiele jeszcze nie wiemy.
Na początek informacja dla zaczynających zabawę. Pianka poliuretanowa ma dwie podstawowe cechy którą są dla nas ważne:
1. czas startu (czyli czas rozpoczęcia się spieniania piany od momentu jej zmieszania - tu uwaga, jak składniki mają do siebie dostęp, czyli są w tym samym naczyniu to czas już leci

2. gęstość - czyli masę (wyrażoną w kilogramach) 1 m sześciennego gotowej piany (związanej już) która wyrosła bez żadnych ograniczeń przestrzennych.
Oznaczenie 50/100 należy więc odczytać następująco:
czas startu to 50 sekund
masa 1 m sześciennego wynosi 100 kg (innymi słowy piana nominalnie zwiększa swoją objętość 10-krotnie).