Ale jakich kilku tysięcy. W którym kole wystarczy miejsca, aby fizycznie na zebranie przyszło kilka tysięcy, nawet 200 nie wejdzie.
Przecież wiemy jak jest. Na zebrania przychodzi garstka osób, trochę więcej, jak są wybory, ale dalej mało. By się dostać do władz trzeba przyprowadzić kolegów.
Przynajmniej u mnie wystarczy, dla chcącego nic trudnego. Najważniejsza jest chęć do pracy społecznej. Zdalność zwiększyłaby frekwencje, ale raczej dwa-trzy razy.
Co do organizacji, to moje koleżanki z kadr sobie radzą z upilnowaniem tych 200-300 osób. Główna zasada, obraz puszcza osoba która mówi, reszta jest na wyciszonym mikrofonie. Nie mówią wszyscy razem, tylko zgłasza się chęć wypowiedzi. Przeszkadzających można wyciszyć. Na fizycznych obradach przecież też się podnosi rękę, albo naciska guzik.
Na swoim ostatnim takim dużym łączyłem się z komórki położonej na pudełku przynęt, bo akurat miałem wolne i łowiłem ryby. I bez problemu powiedziałem co chciałem

I spokojnie, większość przecież i tak nie potrafi się wypowiedzieć. Do tego dochodzi trema i takie podobne. Jak co do czego przychodzi, mało osób zabiera głos.
Co do zalet systemu. Wszystkie opłaty byłyby banalnie szybkie. Nie trzeba fizycznie jechać do koła w poniedziałek pomiędzy 11.00 a 15.00, albo w czwartek od 9.00 do 13.00. A potem do drugiego i trzeciego, gdy się łowi na różnych wodach. Szybka płatność i za chwilę masz potwierdzenie. Wszystko jest w systemie.
Dostępność do wszystkich obrad itd. a co za tym idzie transparentność nieporównywalnie większa. Jak już piszemy o ułamku który jeszcze nie ma smartfona, to pamiętajmy też o ludziach chorych, w rehabilitacji i problemami z poruszaniem się, którzy nie mogą przyjść fizycznie, ale online już tak.
Jako taką fajną namiastkę (w pewnym aspekcie) wspominam Nowy Sącz. Dzień przed wyjazdem na wakacje, opłaciłem sobie online zezwolenie. Następnego dnia na Piaskach, już po 15 minutach (w poniedziałek) na łowisku odwiedziła mnie kontrola której pokazałem zdjęcie z numerami. Zapamiętali, że mam na kilka dni i praktykuje no kill i w kolejnych już nie marnowali czasu na kontrole.
Użytkownik korol edytował ten post 10 styczeń 2021 - 09:56