Technika idzie do przodu, ale dobry MIG do cienkiej blachy AL kosztuje z osprzętem dwa razy tyle co TIG. Sam uchwyt kilka tysięcy. Mówię o sprzęcie, który położy ładny spaw a nie posmarka. Na górze MIG na dole TIG.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 21 kwiecień 2017 - 15:18
Technika idzie do przodu, ale dobry MIG do cienkiej blachy AL kosztuje z osprzętem dwa razy tyle co TIG. Sam uchwyt kilka tysięcy. Mówię o sprzęcie, który położy ładny spaw a nie posmarka. Na górze MIG na dole TIG.
Napisano 21 kwiecień 2017 - 21:16
MIGomatem blachę i to aluminiową
No nieźle
"Za moich czasów" to cienkie blachy aluminiowe spawalo się TIGiem AC cienką elektrodą wolframową z niskim natężeniem pradu (korelacja między prędkością spawania/grubością materiału/grubością spoiwa/przeplywu gazu) Nie jest to łatwe ale też nie róbmy z tego czarnej magii. Trening czyni mistrza
Pozdrawiam nick
Napisano 23 kwiecień 2017 - 11:46
Spawając MIGiem tak jak napisał crizz100 zlepiliśmy łódkę aluminiową dla kolegi z przeznaczeniem gospodarczym na staw hodowlany.
Oczywiście nie obyło się bez smarków i glutów, ale od czego jest szlifierka
Spawanie nie jest sztuką tajemną ale oprócz wiedzy potrzeba treningu, treningu i jeszcze raz treningu.
Doświadczenia zdobytego przy pracy nad łódka (gdzie walory estetyczne nie były na pierwszym planie) nie da się przecenić.
Sprawdziliśmy szczelność tych naszych smarko-glutów jest OK.
Fotka nieudana ale da Wam przynajmniej pogląd na sprawę np. kształt łodzi.
https://naforum.zapo...1566b8.jpg.html
Użytkownik taszaj edytował ten post 23 kwiecień 2017 - 12:15
Napisano 08 luty 2018 - 21:28
Jetseś z Bydgoszczy więc nie wierzę że nie znajdziesz chociaż z WZL spawacza alu. Idź do dobrego blacharza i się zapytaj o spawanie alu, Bieranowski robi naprawy dla audi a tam alu. Nitowanie sobie odpuść. Mam 2 łodzie alu: jedna spawana i jest super, druga Linder i niestety nity puszczają .
Jaki ten polski internet mały. Panie Tadeuszu, to co Pana bardziej pasjonuje, fotografia czy wędkarstwo ?
Napisano 02 październik 2018 - 08:34
w związku że idzie zima i mam potrzebę znalezienia sobie jakiegoś zajęcia, uznałem że posiedzę nad kolejną łodzią , sugerując się zdaniem mojego brata, zapalonego wędkarza,
określiłem sobie założenia , że ma być lekka aby jedna osoba mogła ją zapakować do busa np w przypadku braku przyczepy pod łodziowej , narzuci mi to pewnie konieczność blachy 2 mm, a nie jak zwykle 3
ale próbować trzeba wszystkiego, wstępnie chciałem to zrobić z samo-odpływową podłogą ale chyba nie wyjdzie ze względu na dużą ilość materiału, w każdym razie pomysłu jeszcze nie odkładam na bok,
sugestie i krytyka mile widziane, wrzucam kilka wstępnych rysunków, o postępach będę informował
Napisano 02 październik 2018 - 09:22
Napisano 02 październik 2018 - 09:57
wew mig , zew tig, najpewniej, na dnie planuje redan , pewnie prasą to zrobię lub felcarką, a burty jeszcze nie zdecydowałem czy będę przeginał czy może wew będzie schowek przy burtowy to tym usztywnię
Napisano 02 październik 2018 - 10:04
Napisano 02 październik 2018 - 10:23
wiem, nie jest to pierwsza łódka, ale z 3 jej nie podniosę, przynajmniej muszę spróbować na próbkach jak będzie wychodziło
Napisano 16 grudzień 2018 - 13:24
docelowo niewiele się zmieni, komorę przewiduje w podwójnym dnie, dziobowa bakista zamykana nieco mniejsza od pierwotnej, schowki w kanapie sternika otwarte,
3 arkusze blachy, docelowo około 65 kg myślę, nie wiem jak mi spawanie tej ciękiej blachy pójdzie, ale najwyżej trzeba będzie
uznać to jako koszt nauki
Napisano 16 grudzień 2018 - 14:16
Jestem ciekaw efektu, pochwal się jak skończysz.
Napisano 16 grudzień 2018 - 22:56
nieomieszkam
Napisano 11 maj 2019 - 21:32
coś tam zaczołem powoli kleić do kupy
Napisano 14 maj 2019 - 22:33
dzisiaj tylko przymiarki
Napisano 23 maj 2019 - 09:48
wczoraj
Napisano 24 maj 2019 - 22:17
nadburcie do siwizny mnie doprowadzi
Napisano 24 maj 2019 - 22:51
Napisano 25 maj 2019 - 08:00
Sam jestem ciekaw jakie ma wymiary?To jakaś niewielka łódka, czy tylko zdjęcia na smartfonie nie oddają jej rozmiarów?
Powodzenia życzę 😋
Napisano 25 maj 2019 - 08:35
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych