Bardzo kiepska znajomość tematu...
To jest w miodzie - zasadniczo w każdym: https://www.sloikmio.../09/miod-sklad/
Plus pozostałości pyłków kwiatowych których nie wymieniono. Na podstawie tych pyłków można określić pochodzenie miodu. Bywa, że w miodach sklepowych znajdują się pyłki roślin egzotycznych co świadczy o imporcie miodu. Bakterie????
Aby miód nie stracił swych naturalnych korzystnych właściwości, nie można tego który skrystalizuje podgrzewać do wyższej temperatury niż 40 stopni Celsjusza. Sama krystalizacja jest zupełnie naturalnym procesem który nie ma wpływu na właściwości.
A jako ciekawostkę dodam, że prawidłowo przechowywany miód ma zasadniczo bezterminowy okres przydatności do spożycia.
Miód to temat rzeka.
Dużo zależy od profilu pasieki i samego pszczelarza.
Od kilku lat bardziej zainteresowałem się tym tematem i właściwości miodu są nie do opisania.
A co do produktów dostępnych w sklepach to jest to wyrób miodopodobny.
I wcale nie chodzi o podejrzenie pszczelarzy o dokarmianie masowego produktu cukrem tylko o skład.
Wszystkie masowo dostępne miody są skutecznie pozbawiane propolisu, mleczka itp. wartościowych składników.
Mam to szczęście być bratem co prawda początkującego ale uczciwego pszczelarza i gdy otwieram nowy słoik do kawy czy też herbaty, gołym okiem można dojrzeć wszystkie zawarte w nim składniki.
Kto ma dostęp do takiego towaru na pewno wie o czym piszę.