To co piszecie nie zgadza się do końca.
Owszem, skracanie blanku od szczytówki jest bardzo ryzykowna sprawa, łatwo zepsuć blank.
Od dołu jest mniej ryzykowne, ale skracanie blank od dołu wymaga również rozwagi.
Blank zakupiłem w firmie Rodmas, i w trakcie doradztwa pytałem czy da się ten blank skrócić o jeden cal, odpowiedź była że tak, że wykonał już coś takiego dla klienta i że wyszła całkiem fajna wędka.
Firma Rodmas (może nie tylko, i dzieli sobie to z inna firmą) sprowadza te blanki, które są produkowane w firmie Phenix na ich zamówienie i sugestie.
Ten blank nie jest w asortymencie firmy Phenix tylko firmy Rodmas (i może innych).
Odpowiedź która otrzymałem wynikała, z mojej upierdliwości (przyznaje się do tego) jak i również z wieloletniego doświadczenia firmy Rodmas.
Intencja mojego pytania na tym forum była, by uzyskać informacje o użytkowników z praktyki.
Tego niestety nie uzyskałem.
Do wybory przelotek:
Jedynie do czego się zdecydowałem to że maja być Fuji tytany SIC KL-H.
Nie byłem pewny co do startowej przelotki, czyli czy 25-tka czy 20-tka.
Części na rękojeść i przelotki zamawiałem w Matagi, i tam dostałem też poradę by użyć przelotkę startową KL-H w rozmiarze 25.
Kołowrotek będzie Daiwa Exist 2506 i stąd startowa 20 była by też możliwa, ale ciut za mała, 25 jest lepszym wyborem.
Wymienić na mocniejszy model czyli 803-2 lub 793-2 nie jest opcją iż są to o wiele mocniejsze modele od 802-2, nawet jeżeli skrócę go jeden cal.
Możliwe było by też kupić model 803-2 lub 793-2 i wykonać zabieg typu Solid-Tip.
Jedno że nie potrafię tego, a drugie to o wiele większa ingerencja w blank niż skrócenie 802-2 o jeden cal.
Skracać będę symetrycznie czyli po jednym calu od szczytówki i dolnika.
Luźny charakter tego forum ma nie wiele do czynienia z niektórymi postami.
Uprzejmość ( świadomie nie wybrałem słowa „ogłada”) powinna obowiązywać.
Jedno nie wyklucza drugiego.
Sądzę ze nie powinnem zaczynać tego tematu jak również tego postu.
Jednak uczyniłem tego, i może będzie jaśniejsze czego chciałem otrzymać a co otrzymałem lub nie.