Witam jestem tu nowy ,pomału przymierzam sie do wykonania własnoręcznie wędki ,bo te sklepowe mi jakoś nie podchodzą .W tej chwili czekam na przesyłkę z USA z komponentami oraz z blankiem SHEKER SP703 biggrin.png ,mam kilka pytań odnośnie tego blanku ,chodzi mi dokładnie czy i o ile można go wydłużyć ,aby nie zgubić jego parametrów ,oraz jakich w tym celu użyć materiałów .Jeszcze jeden temat trochę z innej beczki , podobają mi się blanki BATSONA (cenowo)te jedno częściowe szklaki i węgiel, myślę sobie kupić takie blanki ,ale problem z transportem ,i bym chciał je przerobić na dwuczęściowe i zastosować spigot ,co do zbrojenia wędki troszkę już wiem ale jak zrobić tego typu łączenie nie wiem nic jak to zrobić i z czego,szukałem na necie ale brak znajomości j.angielskiego mi nie pomaga ,a na polskich forach szczątkowe informacje , proszę o pomoc i radę bardziej doświadczonych niż ja ,pozdrawiam PL.

Wydłużanie blanku i łączenie typu spigot
Napisano 01 październik 2007 - 17:31
Napisano 01 październik 2007 - 17:34

Napisano 01 październik 2007 - 17:51

Nie znam sie tak dobrze na rodbuildingu jak nie którzy na tym forum

game blanków aby dopasować do gustu każdego zapaleńca. Taka przeróbka na pewno zmieni akcje kija. Jesli chodzi o wydłużenie blanku można to zrobić przez wydłużeniem(chyba max 10cm

Pozdrawiam
Slider

Napisano 01 październik 2007 - 18:00
Obie rzeczy o których piszesaz są do zrobienia, niesety obie, by były zrobione dobrze i nie zepsuły wędki, wymagają wprawy , doświaczenia i nie są łatwe... Nie chciałbym cie zniechęcać od początku, ale nawet dla mnie , mimo że przedłużki czy spigoty zrobiłem juz w wielu blankach to za kazdym razem to spore wyzwanie.
Przedłużyć wędkę oczywiście mozesz , pod warunkiem że dobrze dobierzesz grubość , zbieżnośc i sztywność rurki która chcesz kij przedłuzyć,no i oczywiści nie przesadzisz z jej długością, myslę że 15-20 cm to max.
Dużo trudniej jest zrobić złącze typu spigot, tu przede wszystkim musisz idealnie dopasować i zrobić czop, minimalne niedopasowanie do dolnej lub górnej czesci spowoduję ci pęknięknięcie lub pękanie blanku w przyszłości. Druga rzecz to jego moc i sztywność , jak zrobisz go za słabego to pęknie prędzej czy później, jak za mocny to przesztywnisz wędkę w tym miejscu. Musi mieć odp długość + margines na wycieranie się podczas użytkowania. W niektórych modelach Batsona ( i nie tylko), jako seriach o dużej zbierzności , np SB,ciężko jest dopasować zbierznośc czopu do blanku , ideałem by bylo zrobienie go z drugiego, identycznego blanku , ale to niesety podwaja koszty wedki i raczej nie ma sensu.
Ogólnie żeby się za to zabrac musisz oprócz zdolności technicznych posiadac dużo półproduktów na czopy, czyli najlepiej połamane inne blanki, potem dopasowywać , szliować , znów dopasowywać...roboty z tym jest naprawdę niemało. Do tego musisz go wkleić odpowiednią żywica, wzmocnić złącza omotką ,a w mocniejszych modelach dodatkowo najlepiej dodatkowo matą weglową.
Tak więc trzeba mocno temat przemyśleć zanim weżmiesz w rękę piłkę i z pięknego blanku zrobisz wieloskład...I pamiętaj że Twoja wedka już nie będzie miała gwarancji niestety, całe ryzyko pózniejszych uszkodzeń, nawet w innym miejscu, lezy juz po Twojej stronie.
Pozdrawiam
- Bander lubi to
Napisano 01 październik 2007 - 18:09
Sp to blank o pełnej akcji i spigot to moim zdaniem nie najlepszy pomysł . Najlepiej skontaktuj się z Z. Kawalcem bo ma największe doświadczenie w Polsce jeżeli chodzi o seekery i robi dużo złącz typu spigot . Sam spigot możesz zrobić tnąc stary blank i wklejając jedną część w drugą z np. jakiejś starej szczytówki -tak dułgo aby uzyskać prawie pełen spigot -nie masz wtedy problemu z dopasowaniem zbieżności .Pamiętaj aby użyć grafitu na ten materiał o podobnym module sprężystości. Oraz zabezpieczyć część żeńską blanku. Blank można wydłużyć nawet o stopę ale zależy to typu blanku . Czym większą moc generuje blank tym materiał musi być wytrzymalszy -dobre jest szkło.
Pozdrawiam Łukasz
Napisano 01 październik 2007 - 18:10
Napisano 01 październik 2007 - 18:12
Napisano 01 październik 2007 - 18:12
Dostępna w sklepach modelarskich
Pozdrawiam
Slider
Napisano 01 październik 2007 - 18:33
Blank SEERKERA SP tylko planuje wydłużyć bo i tak jest on 2 częściowy , natomiast myślę o BATSONACH aby je przerobić na 2skład
Witam Sp występuje w wersji 1 i 2 cześciowej . Ale rzeczywiście nie doczytałem ,że chodzi wydłużenie sp i spigot w batsonach

Pozdrawiam Łukasz
Napisano 02 październik 2007 - 20:46

Napisano 20 maj 2008 - 20:56
Mam zamiar zrobić kija i wychodzi mi że będę musiał zastosować łączenie typu spigot . I tu mam problem bo jedyny kij który miał dolnik o odpowiedniej średnicy został już pocięty a pozostałe które mam są za grube. Rozwiązaniem jest zakup nowego kija , ale nawet najtańsza wędka która się będzie nadawała do wycięcia z niej kołka kosztuje z 70 zł, to trochę dużo. Za pomoc z góry dziękuję.
Napisano 20 maj 2008 - 21:16
Pozdrawiam
Slider
Napisano 21 maj 2008 - 07:59
Pozdr
Napisano 21 maj 2008 - 14:05

Napisano 13 lipiec 2008 - 20:11
Pozdrawiam
Napisano 07 październik 2008 - 09:43
żywica epoksydowa
Dostępna w sklepach modelarskich
Pozdrawiam
Slider
Mam problem z wklejeniem spigota, a mianowicie nie wiem jakiej żywicy użyć w tym celu. Zywic epoksydowych jest kilka rodza

proszę o pomoc
Napisano 08 październik 2008 - 08:29

Napisano 18 październik 2008 - 13:55
Napisano 19 październik 2008 - 21:33
Do klejenia stelażu w wobkach używam distalu to jest właśnie klej epoksydowy a więc moge go użyć ?
Mam dziwne wrażenie że ta spoina będzie za twarda ale może sie myle.
A Ty jakiego kleju używałes?
Napisano 20 październik 2008 - 08:31
I jeszcze jedna rada dla początkującego rodbuildera;
Nie bój się że zniszczysz kija, zawsze coś z tego będzie , a następnym razem będzie jeszcze lepiej . A to że będzie następny raz to wiem po sobie, właśnie sobie zrobiłem delikatną muchówkę na lipka dwuskład 3,5m a już myślę nad następnym mimo iż mam już całą szafę zawaloną kijami.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank, spigot
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
ręczne lepienie blanków czyli farmazony w sosie słodko-kwaśnymNapisany przez Friko , 22 mar 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
BLANKI
Hand made →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 ![]() |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1