Witam potrzebuje tulejki zaciskowe najlepiej mosiezne z gróba scianką może wiecie gdzie takie kupić. Od razu zaznaczam że tulejki spro sie nie nadaja pękaja
#1 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 09:27
#2 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 09:57
do jakiego zastosowania? Robisz przypony?
- jeśli tak to ja używam właśnie spro i nie miałem takich przypadków a raczej uważam je za produkt dobry
trochę nad tym siedziałem, zaginałem różne materiały w różny sposób i testowałem wytrzymałości na zrywanie (z wykorzystaniem wagi elektronicznej) z mojego doświadczenia wynika ze najmocniejsze zarobienie uzyskujesz przy pojedynczym przeplocie przez tuleje (wychodzący koniec linki daje kilku milimetrowy aby załapał go klej) nie zaciskam tulejki zbyt mocno (tak normalnie na raz) ale całość później zalewam dwuskładnikowym klejem który przekształca sie w metal, na to daje koszulkę termokurczliwa aby plecionka sie nie zadzierała i można na taki przypon wyciągać słonie w wody
powodzenia
PS
możliwe, że za mocno zaciskasz tuleje
Użytkownik @Wojti edytował ten post 28 maj 2013 - 09:58
- Wojtek B. lubi to
#3 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 10:07
Używam Jenzi, nigdy nie zawiodły.
- Wojtek B. lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 10:08
Tulejki zaciskowe spro mam 1.8 2.5 te ciensze jeszcze nie probowalem a pekaja te 2.5.
Ja przez tuleje przeplatam dwa razy robie cos w rodzaju ósemki daje takze koszulke termokurczliwa.
Pękaj chyba dlatego ze drut który w nie w chodzi jest po prostu za gróby i zaciskam z calej sily
#5 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 10:09
Tak jest Jenzi i AFW, sa pierwsza klasa.dużo średnic można dobrać odpowiednią do linki
#6 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 10:18
Ja korzystam z tulejek max
takie:
http://sklep.insel.p...oducts_id=14819
Jak za mocno zaciskałem to mi strzelał przypon w środku, teraz robię to z czuciem i jest ok.
#7 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 11:03
Używam Drennan'a. Bardzo dobre.
#8 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 11:10
Od kiedy dostępne stały się grube morskie fluorokarbony rzadko stosuje przypony zaciskane tulejkami . Wcześniej używałem przeważnie tulejek Cormorana przy zaciśnięciu z rozsądną siłą doskonale trzymały łączenie zabezpieczałem kroplą lakieru a koniec linki chowałem w tulejce .
Ciekawą opcją jest też własnoręczne wykonanie tulejek z rureczek mosiężnych 2mm dostępnych w sklepach modelarskich mają grubsze ścianki i zdają się bardziej plastyczne niestety beż dremelka lub podobnego narzędzia trudno je przyciąć niezaginając krawędzi , cena 5-11zł za metr .
#9 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 11:15
Od kiedy dostępne stały się grube morskie fluorokarbony rzadko stosuje przypony zaciskane tulejkami .
Gruby FC wiążesz? Bez tulejek?
#10 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 11:33
Od kiedy dostępne stały się grube morskie fluorokarbony rzadko stosuje przypony zaciskane tulejkami . Wcześniej używałem przeważnie tulejek Cormorana przy zaciśnięciu z rozsądną siłą doskonale trzymały łączenie zabezpieczałem kroplą lakieru a koniec linki chowałem w tulejce .
Ciekawą opcją jest też własnoręczne wykonanie tulejek z rureczek mosiężnych 2mm dostępnych w sklepach modelarskich mają grubsze ścianki i zdają się bardziej plastyczne niestety beż dremelka lub podobnego narzędzia trudno je przyciąć niezaginając krawędzi , cena 5-11zł za metr .
Jenzi miały podobnie przystępną cenę ok. 10PLN za 100sztuk. Obkupiłem się kiedyś, nie wiem, ile aktualnie kosztują.
- Wojtek B. i covent lubią to
#11 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 11:49
Potwierdzam słowa przedmówców. Sam również używam tulejek Jenzi. Trzymają jakość, nie sprawiają niespodzianek i są relatywnie tanie. Jakieś 3-4 lata temu płaciłem po 7pln/paczka 100szt. (również zrobiłem odpowiedni zapas) Aktualnie widzę, że cena nie przekracza 10pln. Polecam.
TULEJE_ZACISKOWE_500d0abc938a6.jpg 24,38 KB 40 Ilość pobrań
Użytkownik Wojtek B. edytował ten post 28 maj 2013 - 11:50
- pawas2 lubi to
#12 OFFLINE
Napisano 28 maj 2013 - 12:33
Gruby FC wiążesz? Bez tulejek?
Nie no jak , oplatam nylonową nicią węzeł jak do wiązania haków tylko dużo dłuższy i kropla Loctite 406 na to igelit , jeszcze nie zdażyło mi się rozerwać takiego przyponu nawet na zaczepie pletka Stern 0,17mm i podobnej grubości PP , fluorocarbon dragona 0,5omm .
Oczywiście można zacisnąć ten przypon tulejkami ale wolę swój sposób jest dużo mniej widoczny w wodzie .
#13 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2014 - 22:59
A jak dobrać rozmiar tulejek zaciskowych.
Chcę zrobić przypony z fluorocarbonu Duel średnicy 0,245 i 0,261 .
Jakie tulejki będą pasować do tych średnic czy jest jakiś "przelicznik" , proszę o pomoc kolegów.
Nie chcę kupować wszystkich rozmiarów i niepotrzebnie wydawać kasy.
Przypony chcę zrobić do połowu pstraga.
#14 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2014 - 23:19
#15 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2014 - 15:48
Pewnie zwykłymi też zaciśniesz.
Jednak to nie jest jakiś wielki koszt, więc może warto nabyć. Zrób próby i będziesz miał pełny przegląd sytuacji
#16 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2014 - 20:14
Dlaczego wątek o tulejkach jest w dziale rodbuilding, a nie majsterkowanie?
- Del Toro lubi to
#17 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2014 - 20:21
moze sa potrzebne do zaciskania przelotek na blanku? to calkiem luckie
#18 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2014 - 22:03
#19 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2014 - 08:42
Witam!Czy szczypce do zaciskania tulei są konieczne czy można je zastąpić zwykłymi kombinerkami np.
bez roznicy do jakiego materialu i do jakich tulejek, zalecam stosowac specjalne zaciskarki. mozna tez bez tulejek i bez zaciskania
Do żyłki/fluoro o,7-1mm lepiej zastosować tulejki podwojne czy pojedyncze?
najlepiej wiazac, sprawdzone w 100% ... jezeli ktos bardzo chce zaciskac, to osobiscie zalecam podwojne tulejki
ps.dzieki wyszukiwarce mozna znalezc ten temat w licznych wczesniejszych wcieleniach, zarowno w wersajch ilustrowanych jak i bez obrazkow
Użytkownik pitt edytował ten post 30 sierpień 2015 - 10:07
- pawelG i grzegorz88 lubią to
#20 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2014 - 12:40
Z mojego doświadczenia wychodzi, że jeśli nie mamy zamiaru robić przyponów na sumy i mają one chronić tylko przed szczupaczymi zębami to wystarczy każdy dostępny model tulejek w większości sklepów, od sraksona przez cormorana, maxa itd. Ważne żeby dobrać odpowiednią średnicę i starannie zacisnąć. Nigdy nie używałem kleju itp, zawsze wystarczało zaciśnięcie. Jak dotąd nie miałem problemu z moimi przyponami stalowymi, z FC niem mam doświadczenia.
Do zaciskania polecam odpowiednie do tego szczypce
- pawelG lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: handmade, przypony
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Mr Labrax, twarde przynęty na morskie drapieżnikiNapisany przez Kuba Standera , 12 sty 2023 mrlabrax, tuna, popping i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Woblery LuberNapisany przez Luber , 26 wrz 2022 wobler, handmade, luber, przynęty i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Woblery SBNapisany przez odrzańskibiotop , 17 lis 2021 handmade, woblery, struganie i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Drewniane wabikiNapisany przez panpawel85 , 11 lis 2016 handmade, woblery, jerk |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Zaciskarka do tulejekNapisany przez Tomek_N , 04 lut 2008 zaciskarka, handmade, przypony |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych