Jest to pierwsza i jak narazie jedyna seria wobków mojej produkcji... twarde jak dąb... pracochłonne, wykonane nożem, brzeszczotem i papierem ściernym, malowane lakierami do paznokci... totalna amatorka. najmniejszy i najwieszy zawieszaja sie blisko powierzchni, dwa pozostale: łamaniec wolno tonący, jednoczesciowy szybko tonący( na dnie opiera sie na sterze, ogon umąsząc w górze).
Wątek zakladam, żeby poznac opinie twórców i kolegow "po kiju"na temat tych drewienek. Zapraszam do komentowania
#1 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 12:54
- *Hektor*, jaceen i Piotrek2323 lubią to
#2 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 13:05
Witaj
Jak to mówią - nie święci garnki lepią...Moim zdaniem - jak na debiut to całkiem nieźle.
Pamiętaj - ćwiczenie czyni mistrzem hahaha
Czy drugi i czwarty od góry - poprawnie pracują?
Oczka to zazwyczaj niżej się daje.
Z dębu robisz???No i najważniejsze - złowiłeś coś na te wobki?
Pozdrawiam - Romek
- cyprys19 i panpawel85 lubią to
#3 ONLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 13:09
Zapowiada się bardzo dobrze.
Zainwestuj na początek w spraye 4-5 podstawowych kolorów może zrobić naprawdę niezłą robotę...
Akryle też nie są drogie,a fajne efekty można uzyskać, jednak na początek największą wagę przykładaj do pracy przynęt,bo to jest NAJWAŻNIEJSZE.
Powodzenia w struganiu.
- panpawel85 lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 13:12
Lubię takie brzydale Najważniejsze żeby się rybom podobały. Powodzenia!
- panpawel85 lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 13:25
Witaj
Jak to mówią - nie święci garnki lepią...Moim zdaniem - jak na debiut to całkiem nieźle.
Pamiętaj - ćwiczenie czyni mistrzem hahaha
Czy drugi i czwarty od góry - poprawnie pracują?
Oczka to zazwyczaj niżej się daje.
Z dębu robisz???No i najważniejsze - złowiłeś coś na te wobki?
Pozdrawiam - Romek
wiekszy lamaniec slado chodzi... za wysoko oczko
dębowe, 1 sosna, to co mialem pod reka
nie łowiłem na nie, moją rzeką wchodzą srebrniaki teraz, wiec i spiningowac nie wolno... czekam na nast sezon z wobkami
Dzięki i pozdrawiam kolego
Użytkownik panpawel85 edytował ten post 11 listopad 2016 - 13:36
#6 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 13:29
Zapowiada się bardzo dobrze.
Zainwestuj na początek w spraye 4-5 podstawowych kolorów może zrobić naprawdę niezłą robotę...
Akryle też nie są drogie,a fajne efekty można uzyskać, jednak na początek największą wagę przykładaj do pracy przynęt,bo to jest NAJWAŻNIEJSZE.
Powodzenia w struganiu.
Dzięki
mam sprężarkę 20l i aerograf, pewnie następne będą właśnie tak malowane, oczywiście jeśli wystrugam następne
#7 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 13:39
Lubię takie brzydale Najważniejsze żeby się rybom podobały. Powodzenia!
mam nadzieje ze sie spodobają
Dzieki!
#8 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 14:34
http://jerkbait.pl/t...erografu/page-7
Tutaj masz o akrylach.
Co do materiałów na wobki...
Wskazane jak najlżejsze - tj o najmniejszej gęstości.
Wtedy masz możliwość umieszczania obciążenia w dolnej części przynęty.
W naszych warunkach - lipa - to taki standard, ale też wierzba, topola, olcha, osika...w ostateczności sosna czy świerk - te mają usłojenie które często przeszkadza w obróbce.
I.... polecam przejrzenie wątków.Autorskich,ale także ogólnych o budowie woblerów.
Nie musisz wszystkiego na własnej skórze przerabiać.
Na tym forum jest chyba wszystko co pomoże zbudować poprawnie pracującego woblerka.
- *Hektor*, cyprys19 i panpawel85 lubią to
#9 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 18:00
Do rad kolegów dodam od siebie - bardzo dobre materiały leżą nad wodą. Są to gałęzie, często pozbawione już kory i wysuszone na biało, bardzo lekkie (częściowo spróchniałe). Innym znakomitym i dostępnym materiałem są korzenie drzew, które rosły nad wodą. Gdy takie drzewo przewróci się, warto wziąć piłkę do drewna i przygotować sobie zapas materiału. Wobler wykonany z takiego korzenia, oczywiście po wysuszeniu materiału , nawet gdy ponownie nabierze wilgoci (zła impregnacja), to nie zwiększa swojej objętości i lakier na nim nie pęka. Wystarczy go wysuszyć i jest "jak nowy"
Witaj w swoim wątku
- *Hektor*, Paweł R. i panpawel85 lubią to
#10 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 19:20
Dzięki za porady i opinie.
Doceniam, wyciągam wnioski i mam nadzieję, że zimą powstaną nowe,lepsze wabiki
Spośród tych czterech, najbardziej wierze w skuteczność "pajka", kawał patyka, (16,5cm, 49g) i "rannego zeda" (10cm, 16g)
#11 ONLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 19:51
Wierze w niego i nie omieszkam stestowac, jak pozwolisz oczywiście
Użytkownik hose4ras edytował ten post 11 listopad 2016 - 19:52
- panpawel85 lubi to
#12 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 20:19
Pawełku zakaz na rzece ale na inkuli może się jakiś szczupaczek na Twojego "pajka" połasic:)
Wierze w niego i nie omieszkam stestowac, jak pozwolisz oczywiście
No pewnie, że tak, będziesz moim prywatnym testerem
inkula zamarznięta, może odpuści za parę dni i 80ki będą się w kolejce do niego ustawiać... mam nadzieje
#13 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2016 - 18:50
Pozdrawiam.
Materiał na woblerki /smużaki/ pozyskuje z odrostów lipy. Proste patyki wyrastające przy pniach od korzeni. Wycinam ok. metrowe, koruję i odstawiam do wysuszenia /3-4 tygodnie/ następnie przycinam na odpowiednie długości. Z ok. 10sztuk wyciętych jesienią mam co robić przez całą zimę.
- eRKa i panpawel85 lubią to
#14 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2016 - 14:21
następny będzie slider 7cm, narazie to jest kawałek sezonowanej deseczki (znów niezniszczalny dą
Użytkownik panpawel85 edytował ten post 13 listopad 2016 - 14:32
#15 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2016 - 21:24
Dąb może być, tylko należy dobrać i odpowiednio rozmieścić obciążenie. Powodzenia w obróbce.
- panpawel85 lubi to
#16 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2016 - 13:45
Dąb może być, tylko należy dobrać i odpowiednio rozmieścić obciążenie. Powodzenia w obróbce.
Mam nadzieje ze ta sztuka mi się uda i powstanie dobra przynęta. Dzięki za aktywność i dobre rady.
Pozdrawiam
#17 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2016 - 12:07
Jeden kolegów z forum w taki sposób wykonuje woblery z różnych gatunków drewna
http://jerkbait.pl/t...a/#entry1770340
#18 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2016 - 16:48
pięknie, i o to chodzi, nic tak nie cieszy jak rybka złowiona na przynętę własnej produkcji
#19 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2016 - 11:28
slider 7 - 14 gramowy okonek nie wiem czy nie jest za ciężki troszkę, ale uczymy się i jedziemy z tym dalej
Załączone pliki
- *Hektor* lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 18:42
kolejna zabaweczka - tym razem 11 centymetrowy, 36 gramowy pajk, wolno tonący, bez kotwiczek unosi się na powierzchni
Załączone pliki
- Bułka lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: handmade, woblery, jerk
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Woblery DoradoNapisany przez JurekJurek , 04 maj 2023 woblery |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Mr Labrax, twarde przynęty na morskie drapieżnikiNapisany przez Kuba Standera , 12 sty 2023 mrlabrax, tuna, popping i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Woblery LuberNapisany przez Luber , 26 wrz 2022 wobler, handmade, luber, przynęty i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Przynęty pl.luresNapisany przez pl.lures , 23 wrz 2022 microjig, woblery |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych