Konserwacja korka i pianki EVA
#1 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2012 - 15:46
Pozdrawiam
#2 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2012 - 15:54
ja używam zwykłej szpachli do drewna tylko trzeba dobrać odpowiedni kolor
#3 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2012 - 18:11
#4 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2012 - 13:59
#5 OFFLINE
Napisano 25 maj 2013 - 19:42
Witam. Mam nowiutki kij, pięć razy byłem z nim na rybach, który już wygląda jak stary - a u mnie korki ośmioletnich wędek wyglądają jak nowe. Wracam z ryb, myję szmatką z mydłem korek i jest czysty, a fragment z korkogumy szoruję szczotą i nic to nie daje - jest coraz brzydszy. Jest na to sposób? Gdy wyrażałem zgodę na projekt myślałem, że to ciemniejszy korek, a nie to dziadostwo.
#6 OFFLINE
Napisano 25 maj 2013 - 19:45
A mógłbyś wrzucić fotkę, żeby było widać? Czy dłonie podczas pobytu nad wodą były potraktowane środkiem na komary?
#7 OFFLINE
Napisano 25 maj 2013 - 19:50
Co tu fotografować? - brudne, ciemniejsze niż reszta, plamy w miejscu, gdzie spoczywa dłoń. Odebrałem w piątek i w sobotę w upał pojechałem na ryby - lało się ze mnie, ręce spocone; dziś znowu - deszcz. Używałem środka na komary, czy miałem na dłoniach - nie wiem. Korek się za każdym razem domywa, a to za cholerę - nie! Jutro wstawię fotkę, jak to ważne - umyję wędkę, wyschnie i sfotkuję.
#8 OFFLINE
Napisano 25 maj 2013 - 19:54
No aż takie ważne nie jest. Ciekawi mnie tylko jak to wygląda. Gumę rozpuszcza chemia. Deet np. zawarty w niektórych środkach z uchwytów kołowrotków potrafi zrobić plastelinę. Nie mówię, że to musi być to, ale stawiam na jakąś chemię.
#9 OFFLINE
Napisano 25 maj 2013 - 20:09
Nie tam: to normalny brud i pot, jaki ma się na rękach, będąc na rybach. I nic tam się nie rozpuszcza , tylko ciemnieje korkoguma, jak i ciemniałby korek, tylko korek da się domyć bez problemu, cokolwiek miało się na rękach, a tego nie potrafię. Jak wyschnie wędka - przed chwilą umyłem - to spróbuję sfotografować, choć nie wiem, czy będzie coś widać, mam stary aparat.
Użytkownik Wilk_ edytował ten post 25 maj 2013 - 20:10
#10 OFFLINE
Napisano 26 maj 2013 - 06:37
#11 OFFLINE
Napisano 26 maj 2013 - 08:15
Przy korkogumach i burncie efekt starzenia (ciemnienia) jest normalny.Wszystkie moje wędki mają takie rękojeści.Możesz potraktować preperatem do koserwacji ,ale i tak zrobi się ciemniejsza, tylko brud nie będzie się tak go imał.
#12 OFFLINE
Napisano 26 maj 2013 - 09:52
Niechby się zrobiło ciemniejsze, nawet całe czarne, tylko równomiernie, bo teraz tam, gdzie spoczywa dłoń, jest coraz ciemniejsze, reszta jaśniejsza i wygląda to fatalnie. Czym to potraktować, by równo ściemniało?
#13 OFFLINE
Napisano 26 maj 2013 - 11:25
Przetrzyj gąbką z mydłem ,jak wyschnie przeszlifuj papierem 600-800 ,ręcznie nie powinieneś wypaczyć kształtu i zabezpiecz preparatem.
#14 OFFLINE
Napisano 26 maj 2013 - 13:32
zabezpiecz preparatem.
Możesz podać nazwę, albo jeszcze lepiej link do jakiegoś preparatu? Dzięki.
#15 OFFLINE
#16 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2013 - 05:21
Zwracam się z prośbą do kolegów którzy mają doświadczenie w usuwaniu ubytków w korku [ jaka szpachla,gdzie to kupić] i jak ewentualnie wygląda konserwacja,i czy to warto robić. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
#17 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2013 - 07:08
Zwracam się z prośbą do kolegów którzy mają doświadczenie w usuwaniu ubytków w korku [ jaka szpachla,gdzie to kupić] i jak ewentualnie wygląda konserwacja,i czy to warto robić. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Warto .Inaczej rękojeść wygląda.Osobiście kupuję zwykłą szpachlę akrylową powiedzmy to:
http://allegro.pl/vi...3376383270.html
Uzupełniam ubytki, czyszczę drobnym papierem po przeschnięciu, następnie konserwuję cork sea.
Jak chcesz bardziej profesjinalnie to to:
http://fishingrod.pl...-korkowych.html
Użytkownik Jozi edytował ten post 07 lipiec 2013 - 07:10
#18 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2013 - 22:16
Witam:)
Interesuje mnie temat czyszczenia, odnawiania i konserwacji korka i pianki EVA. Dziękuję i pozdrawiam
#19 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2013 - 22:24
Jakiś czas temu zaimpregnowałem korek w wędce Cork Seal'em, po sezonie wyglądał okropnie, znaczy jakby był mega brudny....regeneracji dokonałem papierem ściernym 1000 i jest ok, teraz wolę nie stosować tego specyfiku.
#20 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2013 - 04:20
Dziwne, u mnie po potraktowaniu korka cork sealem kije po 2 latach wyglądają jak nowe.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: korek, dolnik, pianka, cork seal
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Olejowanie rękojeści korkowej - czy ktoś próbował ?Napisany przez Friko , 23 sty 2019 tech-rb, dolnik, rękojeść |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rękojeść ratanowa - ktoś montuje?Napisany przez dawid_ , 16 paź 2016 tech-rb, dolnik, rękojeść |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka rękojesci - pytania i poradyNapisany przez stugrzeg , 13 lip 2009 przeróbka, tech-rb, rękojeść i 1 więcej |
|
|
||
TECH
Hand made →
Długość rękojeściNapisany przez mrWhite7 , 31 sie 2016 tech-rb, rękojeść, dolnik |
|
|
||
Hand made →
Foregrip w SKSS - powybrzydzam trochęNapisany przez popper , 17 lip 2016 dolnik, rękojeść |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych