Od pewnego czasu chodził za mną pewien niedosyt. Wiele się w sieci mówi o tym jak ważne jest właściwe zbrojenie kija. Właściwy spacing. Dobór poszczególnych przelotek. Ciągle jednak brakowało mi tego jak duże - tak na prawdę - jest to znaczenie i co tak na prawdę można osiągnąć... Cóż, nie byłym sobą gdybym nie spoczął aż sam to sprawdzę... To chyba jedyna metoda na święty spokój...
no i stało się...
Dwa identyczne blanki.
co prawda troche zaszalałem z tymi pierścionkami ale... mi się podoba no i najważniejsze, że jest czarno
na koniec troche wrażeń...
kijek daniela mimo szybkości i ciętości sprawia wrażenie delikatniejszej jakby bardziej miekkiej szczytówki. być może będzie to sprzyjału większemu komfortowi rzutu przy dolnym zakresie przynęt... moj - jak za pierwszym razem wziąłem go do ręki .. miałem wrażenie, że do budowy tych blanków zostały dwa zupęlnie różne blanki... szczytówka w mojej jest szybka, dynamiczna. i wiem jedno... duza guma w głebokim nurcie odry na 40 gramowym obciązeniu stuka w biodro że hej... na prawdę czułośc kija jest wręcz porażająca... mimo brak rezonansu...
póki co ... to wszystko...
w planach mamy jeszcze zamiar zrobić dokładny test zasięgu obu wedek z tym samym multikiem oraz linka...
i jeszcze mała anegdotka... kiedy ostatnio byłem z kuzynem na ryby i ... założyłem nieco ciężkawego pilkerka olowianego (linka power pro 20lb) i sie przylozylem do rzutu to po wpadnieciu przynet do wody uslyszalem od kuzyna: odstrzeliłes???
#1 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 19:59
- popper lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 20:13
#3 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 20:24
Z niecierpliwością też czekam na szczególy testów porównawczych, nie tylko jeśli chodzi o odległość, ale i inne różnice. Interesowała by mnie procentowa różnica w cenie miedzy jednym wykonaniem a drugim (dla zwykłych śmiertelników, a nie jakiś tam ,panie, redaktorów )
U.
#4 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 20:38
o ceny trzeba pytac wykonawcow... ja niewiele moge powiedziec...
#5 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 20:46
Przez dłuższą chwilę siedziałem przed kompem z koparą opartą o blat stołu . Mistrzu, bandy zabrakło! Rewelacja! Odpał kosmiczny! Gratuluję!
Stworzyliście, Ty pomysł - Daniel wykonanie, arcydzieło, unikat, estetyczny top (oczywiście nie wszystkim będzie się podobał). Dla mnie rewela. Proszę tylko, uzupełnij dane po testach końcowych.
Jeśli chodzi o mnie Nagroda dla Entuzjastów jest Twoja!
#6 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 20:49
#7 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 21:24
Ciekawy opis, fajnie że masz Daniela pod ręką i możesz uzgadniać w trakcie - to zawsze najbardziej robiło na mnie wrażenie w RB, możliwość przymiarki w trakcie wykonania.
coz fakt posiadania daniela pod reką to jedno. ale jest co jeszcz. z danielem znamy sie od ... ok 10 lat. znamy sie jak lyse konie. ja wiem co moge on wie co lubie. po prostu bardzo dobrze sie dogadujemy... tego dogadywania i czucia gustu i klimatu najbadziej mibrakowalo w kontakcie z innymi rodbuilderami...
#8 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 21:35
#9 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2008 - 22:10
Pozdrawiam
Łukasz
#10 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 05:19
pozd JW
#11 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 11:01
Spodobala mi sie Twoja opowiesc. Kijem, na wykonanie ktorego, mialo sie wplyw na biezaco, lowi sie inaczej.
Wypada tylko dorzucic, ze robiac wedki na zamowienie, zawsze czlowiek sie zastanawia, czy to (biorac pod uwage juz osiagniete plusy) aby na pewno jest wszystko, co mozna uzyskac.
A jest to trudne, bo trzeba wykopac wlasciwy blank sposrod sterty, a jak sie go znajdzie to, jak zauwazyles, mozna go jeszzce na rozne sposoby uzbroic. To moze troche lub bardziej niz troche zmienic zachowanie sie kija..
Takze, ten spokoj nieraz bywa trudny do osiagniecia.
Siegnalem do opisu: ISA904; 2,75; 2; 10-30 ;14-65 g ;Fast ;6 ;0,59.(Shikari)
Wychodzi, ze to powinien juz byc bardzo mocny kij, 30 funtowy. Na pewno przydatna (zwlaszzca w castingu) jest latwosc rzutowa (piszesz, ze mozna rzucac od 10g ok.).
A jak by wygladalo lowienie tym kijkiem duzym woblerem w silnym pradzie? Ot, przypuscmy, ze jedziemy na Gowatki albo...a co sobie bedziemy zalowac..na Tajmienie...
Z tym, ze ja bym to sobie uzbroil pod stała szpule ...jak mozna uzbroic pod casting, to na pewno bedzie dobrze do spiningu...
Gumo
#12 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 13:17
To jest niesamowita konstrukcja. Przepiękny blank, olbrzymia moc i niecodzienna długość kija. Pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy to ogromna rozpiętość mas wabików, którymi można rzucać z tego kija. Właściwość częto przypisywana tylko kijom w uzbrojeniu spiningowym. A tutaj casting i można. Kij mimo niewielkiej masy wabików potrafi się ładnie ładować. To też jest ważna cecha. Będąc ostatnio nad Odrą miałem okazję również porzucać z topowej konstrukcji japońskiej o podobnej mocy i c.w. Kij niby rzucał ale był to po prostu kołek o małej średnicy blanku i smukłej budowie. A w kiju Daniela trudno było zdefiniować optmalną masę wyrzutową bo ładnie rzucał całym wahlarzem przynęt. To jest bardzo unikalna cecha.
Do kija świetnie dobrany kołowrotek Conquest 201DC z obrze dobraną plecionką. Tutaj ciekawa sprawa. Kij jest jakby stworzony do plecionki. Uważam, że żyłka byłaby przy tych dużych odległościach rzutu słabym rozwiązaniem. Całość bardzo ładnie do siebie pasuje. Blank, korkowy gryf i odpowiedni kołowrotek.
I teraz mamy wariację na temat czyli inną odsłonę opisanej konstrukcji. Wędkę, która jest w pewnym sensie ewolucją kija Daniela. Została zbudowana w/g wskazówek i uwag Mifka. Zmiany w stosunku do pierwowzoru wynikają z wizji naszego kolegi. Rzeczy, które mu nie leżały w poprzedniej konstrukcji wymienił, dopasował do własnych potrzeb i swojego gustu.
Co mi się w wędce Mifka podoba? Jest to chyba pierwsza przedstawiana na forum wędka trociowa (poza pierwowzorem) w której udało się tak gustownie dopasować kolor kołowrotka do blanku, czarnej gumy gryfu i przez czerwone pierścienie dystansowe matagi uzyskać takie płynne połączenie tych nieodzownych elementów zestawu. Całość prezentuje się poprostu świetnie. Kij nie jest choinką obwieszoną wynalazkami i błyskotkami tylko bardzo ładna wędką zbudowaną w krajowej pracowni.
Mam nadzieję, że zdaży mi się okazja do przetestowania tego kija nad Odrą.
A może trzeba będzie napisać artykuł opisujący konstrukcję inspirowaną tymi dwoma kijami i jeszcze jednym z omawianej pracowni?. Kto to wie... .
pozdrawiam
#13 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 14:05
ISA nie do końca podobała się łowcom głowacic-przynajmniej w tym wydaniu , które jest dopracowane na polski rynek . Aktualnie blankiem do tych poruczeń ma być IF86-14/15 . Długość 8’6” spokojnie wystarcza na nasze głowacicowe rzeki . Testy już wkrótce .
Pozdrawiam
Łukasz
- Tomek TJ lubi to
#14 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 14:15
Nie jestem mocny w opisach, jakie zapodales Łukasz, wole opis typu nazwa f-my blanku i moc, c.w, jak bardziej sie interesuje to rowniez buta i tipa.
Generalnie musze przyznac ze osobiscie lubie takie zywe wedki, mozna zmeczyc niewiarygodnie duze ryby w sos. do mocy...(jak trzeba sie tak bawic bo to np. narzucaja parametry lowiska)
Gumo
#15 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 14:42
Blank to ATC dokładne wymiary podam na dniach –ale nie jest to jakaś pała. Jest to blank muchowy na tuńczyki żaglice i inne stwory -klasa monster. Wychodzi z tego dobra jigówka dorszowa , ale także świetny kijek do ciężkiej gumy, woblera . Od paru miesięcy jestem posiadaczem paru egzemplarzy testowych pierwszy z większą ilością czystego im7 –drugi z wzmocnieniem z e-glasu w szczytówce . Mi bardziej odpowiada ten z wzmocnieniem . Wiadomo duże przynęty spore ryby= potężne przeciążenia . Sam też nie lubię kołasów -zawsze uważałem że blanki projektuje się po to aby się gięły. Monster ma szybciej odczuwalny przyrost mocy w szczytowej części –akcja ex-fast podczas prowadzenia i płynne przejście medium pod obciążeniem z wręcz potworną mocą którą określam na 20-40 lb . pokładam też duże nadzieje w tym modelu jako wędce sumowej –ale nie wiem czy nie pójdę w grafit IM6 . ISA to trochę takie hotshotowate blanki –przy odpowiednich umiejętnościach oczywiście łatwo przenieść obciążenie na piekielnie mocny dolnik i wyciągnąć rybę . Jednak w niektórych przypadkach klienci chcą czegoś szybciej odczuwalną mocą i tu jest miejsce dla blanku IF86.
Pozdrawiam
Łukasz
#16 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 15:41
mieć rodbuildera pod nosem to prawdziwy skarb.chociaz i ja niemarzekam,bo wiem zawsze czego chce i to dostaję.
wędzisko naprawdę klasa dtylistycznie wysmakowane Mifciu jak się patrzy
podoba mi się to ,że nieleci na pysk jezt wyważone jek powinno byc pod multikiem.
długości pianki jak dla mnie były odpowiednie .
szybkośc i moc mi bardzo odpowiadała,najlepsze jest to ze kij pozornie wyglada na delikatniejszy ,moze dlatego ze jest taki lekki mimo ze dostał sporo Pb w dolnik(wywazony)
generalnie wrazenia estetyczne jak i praktyczne bardzo pozytywne.
ps. u mnie niebawem zielone combo
#17 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 17:04
czerwona Power Pro byłaby dopełnieniem całości
Na tym muchowym monsterze będę składał wędkę do łowienia w Bałtyku z łódki. Blank jest piekielnie mocny na suma, głowę i jej mogolskiego odpowiednika powinna wystarczyć. Swoją drogą jak wyciągają na to tuńczyki, żaglice, koryfeny - to co niema dać rady .
#18 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 17:13
#19 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 18:28
pozdrawiam
#20 OFFLINE
Napisano 01 październik 2008 - 19:19
Pozdrawiam
Łukasz
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, atc, shikari
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych